Main menu

header

de Valeria Roman şi Sorin Dumitres640 14 1cu

O afecțiune care ne dă fiori pe șira spinării numai când îi pronunțăm numele se extinde și în rândul celor mai mici dintre pacienți. Deși, conform studiilor, cancerul este mai puțin frecvent la copii, cei mai mulți bolnavi fiind adulți și în special persoane în vârstă, secțiile de oncologie din București și din țară sunt pline ochi de micuți cu branule în mâini, care urmează cuminți tratamente chinuitoare, în speranța vindecării. Personalul medical de la Institutul Oncologic a achiziționat re- cent un aparat nou, necesar pentru o complexă evaluare imagistică a pacienților din secțiile de pediatrie, ceea ce le permite acum specialiștilor ca examinarea RMN să se facă mai ușor, sub anestezie generală, acest lucru fiind foarte important, pentru că se știe că un copil stă mai greu liniștit pe întreaga durată a investigației, care se întinde chiar și până la 90 de minute. Proiectul ce a permis achiziția unui aparat de înaltă performanță s-a făcut cu fonduri norvegiene, în cadrul programului cofinanțat de Ministerul Sănătății „Inițiative în sănătatea publică”.

Evaluarea imagistică se face acum în spital

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea a patru centre regionale de oncologie și hematologie pediatrică prin dotări de înaltă performanță tehnică şi care să asigure o creștere a actului medical, așa cum este acest aparat RMN recent achiziționat, și prin instruirea personalului medical din secțiile de onco-pediatrie. Este vorba despre centrele care funcționează deja la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Turcanu” din Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuță”, Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași și, nu în ultimul rând, Institutul Oncologic „Prof dr. Alexandru Trestioreanu”, unde de numai câteva luni a fost dat în folosință primul aparat de evaluare imagistică propriu al spitalului, tehnică de înaltă perfomanță ce lipsea din dotarea unității medicale.

640 14 2Aceasta nu este singura premieră ambițioasă a proiectului în rețeaua medicală românească. Se dorește realizarea radioterapiei externe la copii, tot sub anestezie generală și cu monitorizare la distanță, opțiune terapeutică pentru care pacienții sunt trimiși în străinătate în acest moment.

Părinții trebuie să fie atenți la unele dintre posibilele semne de boală

Cancerul este o boală mai rar întâlnită la cei mici decât la adulți, dar atunci când este descoperită la vârste atât de fragede diferă de tipurile de cancer ale adultului ca localizare, frecvență și tratament. Deși există diferite tipuri de cancer la copii, 85% dintre acestea au semne de avertizare similare. Părinții trebuie să fie atenți la unele dintre posibilele semne de boală, cum ar fi: paloare sau oboseală extremă, febră persistentă, în afara episoadelor de infecție, vânătăi fără legături cu traumatismele, apariția oricărei formațiuni tumorale vizibile sau palpabile, ganglioni limfatici de volum crescut la palpare, creșterea în volum a abdomenului și dureri osoase. Alte simptome îngrijorătoare sunt durerile de cap asociate cu vărsături, stare de cunoştință alterată, convulsii, creștere anormală a capului, lipsa reacției vizuale, tulburări de mers, nervozitate, regresia dez- voltării motorii, schimbări ale comportamentului sau ale dispoziției. Multe dintre cazurile de cancer apărute în perioada copilăriei au legătură cu un dezechilibru genetic care generează o proliferare excesivă și necontrolată a unor celule anormale, care invadează țesuturile înconjurătoare și care se pot răspândi la distanță de organul de origine (metastazare).

Diagnosticarea precoce salvează vieți

Cancerul la copii progresează rapid, iar un diagnostic ferm și instituirea rapidă a tratamentului cresc mult șansele copilului de a supraviețui. Diagnosticat în stadii incipiente, pacientul poate beneficia la maximum de posibilitățile oferite de terapia actuală, cu șanse maxime de vindecare și cu risc minim de efecte secundare la distanță. Multe cancere la copii apar ca rezultat al mutațiilor genetice care duc la creșterea celulară necontrolată. Astfel de mutații genetice pot apărea în perioada de dezvoltare fetală intrauterină. De exemplu, unu din 100 de copii se naște cu modificarea genetică de risc pentru leucemii, dar numai unu din 800 va dezvolta boala în sine.

Tipuri de tumori întâlnite la cei mici

Malignitățile cel mai frecvente la copil sunt leucemiile și limfoamele (35%-45%), dar și tumorile cerebrale (20%). Urmează cancerele considerate specifice copilului, cum sunt retinoblastomul (tumoară malignă localizată la nivelul globului ocular), nefroblastomul (cancer renal), neuroblastomul (cancer al sistemului nervos simpatic), urmate de sarcoame osoase și de țesuturi moi. Șansele de vinecare la copii sunt extrem de mari. Dacă în anii ’60 rata de vindecare era de 50%, după anii ’90 a ajuns la peste 80%. Un cancer diagnosticat în stadiu incipient poate fi vindecat în procent de peste 90%, iar un astfel de aparat, prin care se evaluează imagistic întregul corp, achiziționat recent, urcă și sistemul medical românesc la standarde ridicate.