Main menu

header

de Roxana Istudor

Adolescenţii supraponderali riscă atacul cerebral

Adulții care au avut ca adolescenți kilograme în plus prezintă un risc mult crescut de a suferi un atac cerebral, arată un articol apărut în „Neurology”, publicație a Academiei Americane de Neurologie. Astfel, un studiu recent a relevat faptul că persoanele supraponderale la vârsta de 20 de ani riscă să aibă un atac la vârsta de 38 de ani - fiecare două puncte în plus la indicele greutății corporale sporește pericolul cu 20 de procente, arată cercetătorul Jenny M. Kindblom, autor al studiului.

Absenţa tatălui afectează celulele copiilor

Un studiu extins realizat de cercetători de la Universitatea Princeton a demonstrat faptul că absența din orice motiv (divorț, deces, dezinteres etc.) a tatălui din viața copilului are efecte biologice directe, la nivel celular, asupra acestuia. Dispariția tatălui afectează direct telomerii, terminaţiile cromozomilor care au rolul de a păstra integritatea materialului genetic. Dacă pierderea tatălui s-a petrecut la vârsta de 9 ani, telomerii copilului sunt cu 14% mai scurți, ceea ce poate antrena pe termen lung o serie întreagă de afecțiuni grave.

Încărunţirea bărbaţilor, strâns legată de infarct

O cercetare prezentată în cadrul „EuroPrevent 2017” arată că încărunțirea bărbaților poate fi legată de riscul apariției unui infarct. „Înaintarea în vârstă este un risc coronarian inevitabil și este asociat cu semne dermatologice care îl pot releva”, explică specialistul Irini Samuel, cardiolog în cadrul Universității din Cairo, Egipt. Mai precis, ateroscleroza și albirea prematură a părului au mecanisme similare, cum ar fi capacitatea scăzută a DNA de a se repara, stresul oxidativ sau inflamațiile.

Loviturile la cap dublează riscul apariţiei demenţei

Traumele serioase din zona capului pot dubla riscul ca persoana care le-a suferit să dezvolte demență, arată un studiu publicat de „The New Scientist”. Analiza unui număr de 40.000 de persoane care au suferit răni la cap între anii 1986 și 2014 a relevat faptul că acei oameni care au avut traume moderate spre severe au prezentat un risc cu 90% mai mare de a dezvolta demență, explică Rahul Raj, de la Universitatea din Helsinki. Cercetătorii au evidențiat faptul că loviturile grave cauzează migrația unor particule foarte mici la nivelul creierului, sporind pericolul declanșării bolii.