Main menu

header

de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Studenţii care nu dorm iau note mici

Specialiștii din Boston au examinat, în cadrul unui studiu, urmările lipsei de somn în cazul studenților, iar concluziile sunt de natură să-i alerteze pe cei care vor note mari: lipsa odihnei scade performanța academică. Folosind un sistem special de măsurare, s-a observat că, în cazul studenților care nu dorm regulat și suficient, rezultatele la examene sunt mai slabe și implicit notele sunt mai mici. „Disciplina odihnei este la fel de importantă ca numărul orelor de somn”, explică expertul Andrew J.K. Phillips.

Prezenţa tatălui întăreşte mintea bebeluşului

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că dezvoltarea cognitivă a unui copil este direct legată de timpul pe care tatăl îl petrece alături de micuț de la cea mai fragedă vârstă. S-a observat că bebelușii care au beneficiat de atenție din partea taților aveau mintea mai avansată la vârsta de 2 ani. „Chiar de la vârsta de 3 luni, interacțiunea tată-copil are un impact pozitiv asupra dezvoltării celui mic”, arată cercetătorul Paul Ramchandani.

Călătoria în spaţiu expune la cancer

Cum călătoriile în Cosmos devin o posibilitate tot mai apropiată, studiile care să arate efectele acestora asupra organismului uman s-au înmulțit. Cercetătorii de la Universitatea Wake Forest, din SUA, au derulat un experiment susținut de NASA din care a reieșit în premieră faptul că expunerea corpului uman la radiațiile din spațiul cosmic poate genera apariția cancerului. „Am descoperit că există efecte dăunătoare care sunt legate de declanșarea leucemiei”, explică Christopher Porada, cercetător în cadrul proiectului.

Femeile mănâncă de emoţie, bărbaţii, de foame

Activitatea la nivelul creierului responsabilă cu mâncatul în exces are declanșatori diferiți la femei față de bărbați, arată un studiu desfășurat la Universitatea California, Los Angeles. Astfel, în timp ce femeile supraponderale reacționează mâncând la ideea de răsplată în cazul în care au emoții, bărbații obezi au comportamentul alimentar deformat pe direcția ideii că le este foame. Totuși, motivele inițiale ale acestor deraieri rămân aceleași: stresul și administrarea de medicamente în exces.

Copiii care consumă ouă zilnic cresc mai înalţi

Ouăle sunt un aliment esențial pentru dezvoltarea copiilor, iar acest lucru a fost relevat o dată în plus în cadrul unui studiu recent, care a pus în lumină faptul că, în cazul în care mănâncă ouă în fiecare zi, copiii cresc mai înalți decât cei care nu au ouăle în dieta curentă, arată o cercetare a Universității Washington, din Saint Louis. Datele au confirmat ipotezele: copiii care mănâncă ouă prezintă risc de subdezvoltare cu 75% mai scăzut decât cei care nu consumă acest aliment.