Main menu

header

de Roxana Istudor

Orbirea progresivă este genetică

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității California San Diego au făcut legătura între afecțiunile de cornee care generează cele mai multe cazuri de orbire progresivă și acțiunea unor gene speciale și a unor markeri genetici. „Deși este nevoie de mai multe studii, rezultatele noastre sugerează că genele au un rol determinant în menținerea sănătății țesutului corneei. Este un pas înainte în înțelegerea factorilor genetici de risc ai acestei afecțiuni”, arată Natalie A. Afshari, profesor de oftalmologie.

Copiii agresaţi devin adulţi bolnavi cronic

Revista „Harvard Review of Psychiatry” a dat publicității rezultatele unui studiu care arată că, dacă în timpul copilăriei se înregistrează episoade de intimidare sau de agresare de orice fel, adulții de mai târziu care au suferit aceste momente dezvoltă afecțiuni dintre cele mai serioase, cum sunt diabetul sau atacul de cord, arată sciencedaily.com. Potrivit specialistei Susannah J. Tye, de la Clinica Mayo, „intimidarea este o formă de stres social care poate avea efecte semnificative asupra sănătății dacă nu este tratată din timp”.

Somnul bun, resimţit ca un câştig la loterie

Specialiștii de la Universitatea Warwick, din Anglia, au descoperit că îmbunătățirea calității somnului este resimțită de o persoană ca un câștig la loterie. Mai exact, după observarea comportamentului a 30.500 de indivizi pe parcursul a patru ani și măsurarea unui indicator specific al stării de bine - General Health Questionnaire -, s-a concluzionat că odihna corespunzătoare sporește indicatorul cu două puncte, care se traduc concret prin senzația de câștigare a unui premiu de aproape 250.000 de dolari!

Pensionarea creşte riscul alcoolismului

Ieșirea la pensie este un moment de mare încărcătură emoțională, și în multe cazuri poate genera apelul la un stil de viață nesănătos, arată un studiu citat de sciencedaily.com. În timp ce pentru majoritatea proaspăt pensionarilor nu se schimbă multe în regimul de viață, în cazul unora dintre aceștia, în principal al fumătorilor, depresivilor sau celor care dinainte obișnuiesc să bea frecvent, riscul de a dezvolta alcoolism poate crește cu 12 pro- cente, punctează cercetătorul finlandez Jaana Halonen, de la Institutul pentru Sănătate Ocupațională.