Main menu

header

626 14 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Imunizarea este un factor important în procesul de prevenție al unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dizabilității și chiar al decesului asociat acestora, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform statisticilor, România se află pe lista țărilor în care, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut îngrijorător de mult, sub cea recomandată, de 95%. O situație alarmantă este și epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră. Toate aceste aspecte au fost luate în considerare de specialiști cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării (SEI), marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza şi de a concentra eforturile tuturor în lupta cu bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Este necesară informarea corectă a populației generale

În 2017, SEI s-a desfășurat în perioada 24-30 aprilie și a avut drept slogan „Vaccinurile sunt eficiente!”. Astfel, campania din Săptămâna Europeană a Imunizării 2017 vine să sublinieze necesitatea creșterii ratei de vaccinare și importanța responsabilizării populației asupra necesității imunizării. De altfel, unul dintre principalele obiective ale inițiativei este creșterea ratei de vaccinare în rândul copiilor. Mai mult decât atât, campania atrage atenția asupra importanței vaccinării și altor categorii vulnerabile de populație, pentru a se crea un mediu protejat împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. În aceste condiții, este esențială informarea corectă a populației generale. Un alt obiectiv important al campaniei este înțelegerea beneficiilor vaccinării în crearea protecției necesare.

Trebuie administrat în acord cu planul fiecărei țări în parte

Mesajele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării cu privire la importanța vaccinării copiilor vizează responsabilizarea părinților, punctând dreptul la viață sănătoasă al copilului, în care imunizarea are un rol esențial. De asemenea, campania arată că, prin vaccinare, este prevenită apariția epidemiilor, copiii vaccinați protejându-i și pe alți copii - precum cei prea mici pentru a fi vaccinați, colegi de clasă cu anumite probleme de sănătate care nu permit vaccinarea, dar și pe cei mai în vârstă și vulnerabili din familie. OMS atrage atenția că riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicații serioase și chiar de a deceda din cauza bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este foarte ridicat. De aceea, dacă este administrat în acord cu planul de vaccinare al fiecărei țări în parte, vaccinul oferă cea mai bună protecție posibilă. În acest sens, părinții sunt atenționați că informarea asupra vaccinării trebuie să fie făcută responsabil, corect, din surse avizate, pentru a nu pune în pericol sănătatea și chiar viața celor mici.

Reprezentanții domeniului medical, expuși contagierii

Pe lângă evidențierea aspectelor referitoare la importanța vaccinurilor administrate copiilor, campania dedicată Săptămânii Europene a Imunizării 2017 vizează și problematica vaccinării la adolescenți, la adulți și la cei care lucrează în domeniul medical, care sunt expuși unui risc ridicat de a contracta boli contagioase și de a le transmite pacienților. Cu ocazia SEI, România se alătură țărilor care organizează acțiuni asociate evenimentului, pentru a evidenția importanța vaccinării și pentru a comunica mesajele esențiale care susțin creșterea ratei vaccinării, potrivit reprezentanților Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

Conform unui raport recent publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, situația rujeolei în România se prezintă astfel: numărul total de cazuri confirmate până la data de 7 aprilie 2017 este 4.793, dintre care 21 de decese (cinci în județul Arad, cinci în Timiș, cinci în Dolj, trei în Caraș Severin, unul în Călărași, unul în Satu Mare și unul în București). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 38 de județe, astfel: cele mai multe în Caraș Severin (943), urmat de Timiș (901) și Arad (827), cele mai puține înregistrându-se în Botoșani, Prahova, Maramureș - câte un caz

Rata imunizării contra rujeolei a scăzut în mod dramatic în 2015

Deși rujeola este una dintre cele mai periculoase boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul împotriva rujeolei, a rubeolei și a oreionului (RRO) dozele 1 și 2 s-a modificat considerabil în perioada 2005-2015 în România. Dacă din 2005 până în 2008 rata vaccinării cu RRO1 și RRO2 se afla peste 95%, în anul 2009, vaccinarea cu RRO2 a scăzut sub 95%, rămânând însă peste limita de 90%. Din 2010, rata vaccinării împotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar în 2015, aceasta a scăzut dramatic: la 85,8% în cazul vaccinului RRO1 și la 67% în cazul vaccinului RRO2. Problema nevaccinării corespunzătoare împotriva rujeolei și a rubeolei este semnalată de Organizația Mondială a Sănătății și la nivelul regiunii europene, aceasta fiind, în prezent, una dintre principalele provocări în privinţa sănătăţii publice. Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii în această zonă, care, altfel, ar fi putut să fie prevenite, conform specialiștilor. De altfel, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor.