Main menu

header

625 12 1de Monica Beleneş

Una din două femei se confruntă cu probleme intime care le afectează atât viața sexuală, cât și relația de cuplu. Dar cu toate acestea, nu au curajul să discute, suferă în tăcere și fac din asta un subiect tabu. Frustrarea lor se numește uscăciune vaginală și apare într-un procent mai mare (45%) la femeile aflate la menopauză, dar nu le ocolește nici pe cele mai tinere. De ce, cum și despre soluțiile salvatoare ne vorbește doctor Almeria Ionescu (medalion), medic primar de obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Sf. Pantelimon.

„Diminuarea nivelului de estrogen este principalul factor”

- Ne puteți da o definiție pentru uscăciunea vaginală?

- Uscăciunea vaginală, denumită și ariditate vaginală, este senzația neplăcută indusă de producția scăzută de lichid vaginal, ce poate fi un episod accidental în viața femeilor tinere sau o condiție fiziologică permanentă în cazul femeilor aflate la menopauză.

- Dacă ar fi să ne gândim la cauze, pe cine am putea da vina pentru apariția acestei afecțiuni?

- Cauza este scăderea nivelului de estrogeni. Această diminuare a estrogenilor în organismul femeilor poate apărea la menopauză sau poate fi indusă de tratamentele cancerelor cu componentă estrogenică, ce necesită tratament antiestrogenic. De asemenea, anticoncepționalele, antidiabeticele etc. pot provoca uscăciunea vaginală. Alte condiții fiziologice ale femeilor ce pot avea drept consecință uscăciunea vaginală sunt sarcina şi alăptarea.

„Consultul de specialitate este obligatoriu”

625 12 2- Ce simptome acuză pacientele într-o asemenea situație?

- Se manifestă prin senzație de mâncărime, arsură, usturime, durere ce poate fi prezentă tot timpul sau care poate apărea în timpul contactului sexual. În formele mai grave de uscăciune vaginală pot apărea ușoare sângerări peteșiale, o nevoie iminentă de micțiune sau chiar infecții frecvente ale căilor urinare.

- Pentru un diagnostic corect, ce analize trebuie făcute?

- În primul rând, un consult la medici de specialitate, cum ar fi ginecologi sau dermatologi. Acest consult poate constata gravitatea uscăciunii vaginale, care poate implica și atrofia vaginală în anumite situații. Examenul clinic și paraclinic în vaginita atrofică arată: secreție vaginală redusă, transparentă (leucoree apoasă), mucoasă vaginală hiperemică sau palidă, cu picheteuri hemoragice, mici leziuni, fisuri la nivelul introitului vaginal. Examenul de laborator este, de asemenea, necesar. Acesta implică un examen al secreției vaginale, ce arată un pH alcalin, spre deosebire de pH-ul acid al unei mucoase vaginale sănătoase, absența florei Döderlein etc. Efectuarea examenului de urină poate arăta prezența unei infecții, iar, anual, orice femeie trebuie să-și facă examenul Babeș-Papanicolau.

„Crema intravaginală înlătură neplăcerile”

625 12 3- Le putem încadra într-o anumită categorie pe femeile care se confruntă cu această problemă?

- Uscăciunea vaginală, însoțită de atrofia vaginală, este o condiție a femeii mature aflată la menopauză, dar și femeile mai tinere pot suferi din cauza uscăciunii vaginale în timpul sarcinii sau al alăptării. De asemenea, contraceptivele pot fi o cauză a uscăciunii vaginale. Mai mult, ariditatea vaginală poate apărea în urma tratamentelor cu medicamente antidiabetice, antiestrogenice etc.

- Cum sunt afectate emoțional și sexual?

- De cele mai multe ori, femeile consideră uscăciunea vaginală un subiect tabu sau o fatalitate împotriva căreia nu se mai poate face nimic. Acest lucru duce la probleme în viața sexuală și emoțională a oricărui cuplu. Crema intravaginală previne aceste neplăceri. Fiind o cremă hidratantă, poate fi aplicată pe termen lung, la fel ca orice produs de îngrijire.

„Produsele naturiste au potențial alergen”

- Pe lângă tratamentul cu cremă, se mai prescrie și altceva?

- Există numeroase abordări ale uscăciunii vaginale, cu sau fără atrofie. Tratamentul estrogenic aplicat local, sub formă de ovule, este grevat de contraindicații în anumite situații: cancere sau tumori estrogeno-dependente, care nu permit administrarea de hormoni. Există numeroase tratamente naturiste pe bază de aloe vera, extract de gălbenele sau de fitoestrogeni, cu dezavantajul că multe dintre extractele vegetale folosite în astfel de situații au potențial alergen crescut.

Un studiu internațional a arătat că mai puțin de 30% dintre femeile care efectuează un control ginecologic raportează simptome de uscăciune vaginală

„Tratamentul durează opt-zece zile“

- Afecțiunea se poate preveni pentru a nu se ajunge în această situație?

- Prevenția uscăciunii vaginale este absolut necesară pentru a nu se ajunge la complicații majore, cum ar fi sângerările, iritațiile și infecțiile urinare recurente. Cu cât este mai gravă situația, cu atât este mai dificil tratamentul, care ar putea funcționa doar pentru scurtă durată sau deloc. Există o cremă special creată pentru a putea fi folosită pe termen lung fără efecte adverse. Este o emulsie de ulei în apă, la care s-a adăugat acid lactic, pentru a păstra pH-ul acid specific vaginului sănătos. Uleiurile utilizate în formula acestei creme sunt uleiuri vegetale cu rol emolient și nutritiv, ce refac suplețea și elasticitatea mucoasei vaginale și a tegumentelor foarte subțiri și fragile din zona intimă. Se recomandă aplicarea cremei zilnic, pe o perioadă de opt-zece zile, după care poate fi aplicată o dată la două zile, în funcție de nevoile fiecărei femei.