Main menu

header

625 14 1de Cătălina Tăgârță şi Alexandru Brădescu

Cei mai mulți dintre părinți sunt conștienți de utilitatea mișcării în viața copilului, însă se hotărăsc cu greu asupra tipului de sport pe care să îl practice cel mic. De multe ori, hotărârea finală e luată în funcție de criterii diverse, de la distanța față de centrul de antrenament până la pasiune și aspecte financiare. Doctor Iulia Belc (medalion), directorul medical al BioOrtoclinic, susține că alegerea sportului potrivit nu trebuie lăsată la voia întâmplării sau a inspirației, ci trebuie făcută în funcție de beneficiile pe care le poate aduce copilului, de riscurile la care îl expune și de eventualele probleme de sănătate sau sensibilități pe care acesta le prezintă.

„Mișcarea crește speranța de viață”

În urma statisticilor efectuate cu privire la numărul de sportivi legitimați în cadrul federațiilor din România s-a constatat o scădere dramatică a interesului pentru mișcare și pentru performanță la toate disciplinele. Cu toate acestea, există câteva sporturi care au rămas printre preferințele copiilor și ale tinerilor, iar acestea sunt: fotbalul, tenisul, baschetul, handbalul, înotul, atletismul și ciclismul. „Beneficiile sporturilor sunt numeroase și general valabile atât pentru cei mai tineri dintre sportivi, cât și pentru adulții care vor să-și mențină prin sport sănătatea și starea de bine. Sportul întărește oasele, musculatura și ligamentele, menține/îmbunătățește mobilitatea, flexibilitatea articulară, echilibrul, coordonarea, crește rezistența la efort, combate creșterea în greutate și face profilaxia tuturor afecțiunilor legate de obezitate (diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare), scade nivelul glicemic la diabetici, crește speranța de viață, imunitatea, încrederea și stima de sine, previne osteoporoza, dezvoltă caractere puternice și spiritul de echipă și crește motivația”, explică doctor Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare.

Pacienții cu cardiomiopatii nu au voie să facă efort

Teoretic, mișcarea nu face rău nimănui și este chiar indicată pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Practic însă, există categorii de persoane care au indicații clare să nu facă efort. „Capitolul contraindicații generale ale sportului nu este deloc de neglijat”, subliniază specialista. Potrivit doctorului Iulia Belc, există o listă de probleme de sănătate în care nu e indicat să faceți sport: cardiomiopatii, miocardite, pericardite; tulburări de ritm cardiac; disfuncții ventriculare; hipertensiune arterială; risc de disecție aortică sau anevrism; afecțiuni pulmonare acute sau cronice cu potențial evolutiv; infecții acute, febră; instabilitate vertebrală cervico-dorso-lombară congenitală sau posttraumatică; monoftalmie (existența unui singur ochi, existând riscul de a pierde accidental şi pe cel de-al doilea); epilepsie. De asemenea, sporturile de contact sunt contraindicate în caz de hepatosplenomegalie, rinichi unic, afecțiuni cutanate contagioase, anomalii congenitale cervicale sau lombare.

Accidentele vertebrale interzic baschetul

625 14 2Iată și câteva contraindicații generale de care e bine să se țină seama înainte de practicarea diferitelor tipuri de sport. Oricât ați fi de pasionați de fotbal, renunțați la gândul de a-l practica dacă suferiți de: accidente musculare (întinderi, rupturi), leziuni la nivelul genunchiului (precum ligamente, menisc); entorse, luxații, fracturi, contuzii. Nu aveți voie să faceți tenis dacă suferiți de: tendinite la nivelul pumnului; epicondilită și, în general, afecţiuni ale cotului; periartrită scapulo-humerală; întinderi musculare; stres repetitiv pe articulații; afectarea genunchiului (leziuni de ligament, tendon, menisc). Au contraindicație pentru baschet persoanele care suferă de: accidentări la nivelul genunchiului, la gleznă sau degete; fracturi și stres la nivel vertebral; accidente vertebrale, hernie de disc; traumatisme cranio-cerebrale.

În caz de afecțiuni cardiace decompensate nu faceți ciclism

Le este interzis să facă handbal următoarelor categorii de persoane: celor care au suferit accidentări la nivelul umărului, genunchiului, gleznei, degetelor; celor care au periartrită de umăr, tendinită; leziuni ligament încrucișat anterior, menisc; producerea de fracturi și de stres la nivel vertebral; accidente vertebrale, hernie de disc. Atletismul este contraindicat persoanelor care suferă de: tendinite, în special la tendonul lui Ahile, iliotibial, rupturi tendon ahilian; traumatisme, leziuni de stres pe articulațiile piciorului; entorse, luxații, fracturi; întinderi și rupturi musculare; leziuni ale umărului. Nu au voie să practice ciclismul persoanele care prezintă pusee dureroase lombare, lombo-sciatice sau inflamatoare al genunchilor; afecțiuni cardiace decompensate.

SFAT. În cazul în care copiii sunt perfect sănătoși și vă aflați în situația de a putea face orice alegere doriți, e bine să țineți cont de înclinațiile celui mic și eventual să vă consultați cu un antrenor în acest sens. Acesta își va da seama imediat dacă tipul de sport ales i se potrivește sau nu.

Doctor Iulia Belc vă spune dacă sportul ales se potrivește cu afecțiunile de care suferiți

„Înotul dezvoltă musculatura spatelui“

Potrivit specialistei BioOrtoclinic, înotul este un sport complex și extrem de benefic. „Înotul, spre exemplu, dezvoltă musculatura spatelui, crește capacitatea cardio-pulmonară, previne/corectează tulburările de statică vertebrală (scolioze, cifoze), e benefic în perioada de creștere, iar la adulți menține mobilitatea, tonusul muscular, relaxează și reduce stresul”, susține doctor Iulia Belc. În ciuda avantajelor multiple asupra organismului, există și categorii de persoane care nu au voie să facă sporturi de apă. E vorba despre pacienții cu infecții acute în sfera ORL (gen otite) și sfera pulmonară sau cu afecțiuni cutanate cu risc contagios. De asemenea, înotul este contraindicat celor cu periartrite de umăr; tendinite, în special la genunchi.