Main menu

header

624 14 1de Cătălina Tăgârță şi Alexandru Filcu

Steatoza (ficatul gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Când este prezentă și inflamația (indicată prin creșterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze), boala se numește steatohepatită și poate progresa către ciroză și chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului). Mai multe despre ficatul gras, cauzele acestuia și modul de diagnosticare ne-a spus medicul Laurențiu Luca (medalion), directorul Centrului Medical PULS.

Apare la alcoolici, dar și la persoane cu boli autoimune

- Domnule doctor, multe persoane află în urma vizitei la medic că suferă de așa-numitul ficat gras. De la ce apare problema și cum o putem preveni?

- Ca primă cauză trebuie amintit con- sumul de alcool. Excesul duce în timp la apariția fibrozei, care e ireversibilă și care e anticamera cirozei hepatice.

- Cum se explică faptul că ficatul gras apare și la persoane care nu consumă alcool?

- Există o întreagă mare categorie de ficat gras nonalcoolic, în special la pacienții cu afecțiuni autoimune, cum ar fi hepatita lupoidă. Acest ficat gras nonalcoolic e o plajă mare de diagnostic a internistului/gastroenterologului, care, de asemenea, trebuie cercetat. Sunt mulți markeri, analize de laborator care pot spune cu certitudine care e cauza etiologică și care indică un eventual tratament specific.

Faceți periodic dozarea lipidelor din sânge!

- Deci, pe de o parte, este de vină alcoolul, pe de altă parte sunt afectate persoanele care suferă de boli autoimune. Alimentele pot fi o cauză?

- Prea puțin. În schimb, trebuie amintit că o categorie importantă de pacienți cu ficat gras (a doua cauză după consumul de alcool, după părerea mea) prezintă sindrom dismetabolic. Chiar dacă pacientul nu e neapărat obez, cu atât mai mult cu cât are factori genetici și hipercolesterolemie asociată sau nu cu hipertrigliceridemie, se poate ajunge la încărcarea grasă a ficatului. Atenție, cei cu trigliceridemie mare pot fi foarte slabi, deci nu ne așteptăm să găsim ficat gras doar la cei care prezintă obezitate abdominală și toate celelalte semne ca la carte. De aceea e important să se facă dozarea lipidelor din sânge.

- Problema poate fi diagnosticată la un control de rutină?

- Da. În urma realizării analizelor uzuale, făcute o dată pe an, se pot obține indicii cu privire la aceste aspecte.

„Evoluția e mai rea dacă se asociază prezența unui virus hepatic”

624 14 2- În primul caz înțeleg că prognosticul e mai bun dacă se stopează consumul de alcool. În celelalte situaţii ce e de făcut?

- Desigur, dacă se oprește consumul de alcool, ficatul regenerează celelalte celule care nu au fost distruse, cu condiția ca pacientul să urmeze un regim igieno-dietetic. Evoluția e mult mai rea dacă, Doamne ferește, se asociază și prezența unui virus hepatic. În acest caz, pacienții trebuie să facă și tratament antiviral.

- Ce simptome prezintă persoanele care suferă de ficat gras?

- Sunt două posibilități. Fie pacientul nu prezintă niciun simptom, deci să nu îl doară nimic, fie să provoace simptome digestive, biliare precum: greață, gură amară, balonări sau somnolență postprandială (n.r. - după masa de prânz), o oarecare astenie fizică, în special după consumul de alcool sau de produse grase, plus jenă în hipocondrul drept (n.r. - regiune a peretelui abdominal situată în regiunea epigastrică, sub coaste), mai ales când ficatul atinge dimensiuni crescute. Într-un stadiu mai înaintat, când ficatul se „topește”, dimensiunea nu mai e așa mare, dar, din cauza avansării, se ajunge la ciroză.

În plus, la pacienții cronici, medicii pot identifica pe față, trunchi ori membre steluțe vasculare, ce se prezintă ca niște plase de păianjen micuțe sau ca niște steluțe roșii de mărimea unui ac de gămălie. Indicii pot da și glandele parotide mărite. Fiind situate de o parte și de alta a maxilarelor, sub urechi, acestea dau feței un aspect asemănător bursucului. Palmele și pomeții pot fi roșii, cu dilatații ale vinișoarelor de pe față și nas.

„FibroScan și Fibromax test vor detalia diagnosticul inițial”

- Diagnosticul se pune pe baza analizelor de laborator?

- Diagnosticul clar se face prin corelarea rezultatelor analizelor uzuale cu ecografia abdominală, care relevă acest aspect de încărcare grasă a ficatului. Alte investigații sunt FibroScan-ul - care poate arăta deja apariția fibrozei şi Fibromax-ul test - care se face tot din sânge și detaliază diagnosticul. Însă un lucru e cert: dacă nu se îndepărtează cauza în evoluție, se ajunge clar la ciroză. Tratamentul salvator e oprirea consumului de alcool, optarea pentru o alimentație sănătoasă, fără prăjeli și grăsimi, eventual utilizarea unor medicamente hepatoprotectoare. De asemenea, e important ca toți cei care bănuiesc că au probleme hepatice sau de orice fel să se adreseze medicului pentru analize și o eventuală ecografie. Pentru orice tip de problemă, medicii Centrului Medical PULS (număr de telefon 021.97.33) vă stau oricând la dispoziție.

Studiile arată că sportul poate fi de ajutor

Pentru că ficatul gras reprezintă o problemă de sănătate atât de frecventă, specialiștii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul și au ajuns la concluzia că exercițiile fizice moderate, făcute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scăderea cantității de grăsimi periculoase din ficat. Și antrenamentele aerobice au același rezultat, însă, de cele mai multe ori, acestea sunt greu de efectuat de persoanele cu probleme de sănătate. Conclu- zia cercetării este că pacienții cu ficat gras ar trebui să facă mișcare, să respecte un regim de viață sănătos și să evite excesul ponderal pentru a scădea riscul de inflamație hepatică și de ciroză.