Main menu

header

621 12 1de Cătălina Tăgârță şi Cristian Blănuţă

Dacă până în urmă cu ceva ani majoritatea pacienților români pentru care singura speranță la viață era transplantul plecau în străinătate să se trateze, ușor-ușor, au început să prindă curaj și specialiștii de la noi. În România, în 2015 erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, potrivit Agenției Naționale de Transplant, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind făcute pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

Leucemia se numără printre bolile ce recurg la această tehnică

Anual, aproximativ 3 din 100.000 de oameni au nevoie de transplant medular cu celule stem hematopoietice. Este vorba despre pacienți diagnosticați cu boli hematologice și oncologice grave, așa cum este, de exemplu, leucemia, și pentru care transplantul de măduvă poate însemna o mare șansă de vindecare. Numărul acestor proceduri este în creștere în ultimii ani și, deși țara noastră se află în topul statelor cu cele mai mari salturi în privința transplanturilor medulare realizate, per total, activitatea de transplant rămâne redusă comparativ cu țări precum Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia. Astfel, pentru sprijinirea transplantului medular în România a fost înființată Societatea Română de Transplant Medular, despre care puteți afla mai multe informații pe site-ul www.transplantmedular.ro.

Progresele din domeniu, aduse la cunoștință medicilor români

Dezvoltarea activității de transplant medular în bolile hematologice și nehematologice în sistemul de sănătate românesc este unul dintre obiectivele prioritare stabilite la fondarea organizației. În acest sens, societatea urmărește realizarea și coordonarea cercetării științifice în această ramură medicală, la nivel național, formarea profesională continuă, precum și asigurarea activității de supervizare pentru tehnicile de transplant medular și de celule stem. „În cadrul Societăţii Române de Transplant Medular ne propunem să venim în sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant, prin susținerea dezvoltării acestor proceduri în România asigurând, prin intermediul membrilor socie- tății, expertiza necesară extinderii activității de transplant medular. Ne dorim să creăm un cadru de cercetare științifică în domeniu, precum și de formare profesională continuă, care să le faciliteze profesioniștilor implicați în realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informații, pentru îmbunătățirea permanentă a practicii clinice. De aceea, societatea vizează stabilirea de parteneriate cu organizațiile și cu instituțiile naționale și internaţionale active în această zonă medicală, pentru a aduce la cunoştinţa medicilor români progresele din domeniu. Ne bazăm pe o colaborare fructuoasă cu autorităţile din sistemul de sănătate în demararea unor stra- tegii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular”, a declarat conferențiar doctor Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

Există două tipuri: autogrefa și alogrefa

621 12 2În România, activitatea de transplant medular este concentrată momentan în patru centre: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și Spitalul Clinic Colțea. Spre exemplu, procedura de transplant de celule stem hematopoietice (transplant medular) în cadrul I.C. Fundeni este următoarea: specificul activității constă în tratamentul neoplaziilor hematologice cu protocoale cu doze mari de citostatice, urmate de restabilirea hematopoiezei prin transplantul de celule stem recoltate anterior de la bolnav sau de la un donator. Există două tipuri de transplant de măduvă, fiecare având indicații specifice pentru diferitele tipuri de boli hematologice: autogrefa și alogrefa. Autogrefa sau transplantul autolog de celule stem hematopoietice este situația în care celulele medulare se recoltează de la bolnav și se readministrează după un tratament specific, la un interval de una-două luni. Alogrefa sau transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice este situația în care celulele se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, și vor fi administrate bolnavului după tratamentul specific de condiționare.

Poate fi nevoie de administrarea de citostatic

Alogrefa cu „Donator Familial”, provenind de la o persoană sănătoasă, compatibilă, poate proveni din familia pacientului (frate/soră HLA compatibil); în timp ce Alogrefa cu „Donator Neînrudit” poate proveni de la un donator voluntar din Registrele Internaționale, deci o persoană necunoscută, dar sănătoasă și compatibilă. Principalele etape ale transplantului de celule stem sunt: recoltarea și transplantul propriu-zis. Conform specialiștilor de la Institutul Clinic Fundeni, etapa de recoltare a celulelor stem hematopoietice implică adesea administrarea de citostatic și factori de creștere pentru pacient sau numai factori de creștere pentru donatorul sănătos, urmată de procedura de afereză (recoltarea cu ajutorul aparatului de citafereză a celulelor stem din sângele periferic), care se efectuează în Departamentul de Hemobiologie și preparare de grefon medular.

Refacerea sângelui durează în medie două-trei săptămâni

Etapa de transplant implică: administrarea de citostatice în doze mieloablative, conform protocoalelor aprobate de Comisia Națională de Bioetică, și transplantul de celule stem periferice (grefonul este administrat intravenos ca o transfuzie de sânge). Urmează etapa de reanimare hematologică până la prinderea grefei cu izolare în camera sterilă, plus administrarea de factori de creștere și asigurarea unei protecții antimicrobiene complete (antibacteriană, antivirală, antifungică). Creșterea celulelor administrate și refacerea sângelui durează în medie două-trei săptămâni. Etapa posttransplant presupune un control clinic și paraclinic permanent, asigurat de echipa de transplant, plus un program complet de vaccinare. În Compartimentul de Transplant medular de la I.C. Fundeni s-au efectuat până în prezent proceduri de autogrefă și alogrefă cu donator familial, însă odată cu funcționarea Registrului Național de Donatori Voluntari de Măduvă, procedura de alogrefă cu donator neînrudit se poate efectua și în România. Pentru informații suplimentare, consultați site-ul icfundeni.ro sau apelați direct la un medic specialist.

Pentru sprijinirea transplantului medular în România a fost înființată Societatea Română de Transplant Medular!

Pacientul trebuie să îşi dea consimţământul în scris

Transplantul medular este un tratament cu multe complicații și efecte adverse. Prin urmare, medicul are obligația să informeze pacientul și/sau donatorul despre efectele secundare, precum și să-i furnizeze toate detaliile despre procedura de transplant. Odată informat, pacientul/donatorul va trebui să semneze un consimțământ din care reiese că este de acord cu procedura și că își asumă riscurile.