Main menu

header

620 12 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Tulburările de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația planetei. Somnul este esențial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la maximă capacitate fizică și mintală. Printre consecințele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numără dificultățile de învățare și de concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociată cu probleme precum obezitatea, diabetul și slăbirea sistemului imunitar.

Legătură între insomnie și afecțiunile psihice

620 12 2Cercetările indică o legătură între insomnie și afecțiuni psihice precum depresia sau anxietatea. Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn se opresc în mod repetat din respirat în timpul odihnei, pentru intervale cuprinse între câteva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantității de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicații sau chiar moartea. Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, celebrată în 2017 la data de 17 martie, Secțiunea de Somnologie și Ventilație Noninvazivă a Societății Române de Pneumologie a inițiat o campanie de informare adresată șoferilor, cu scopul de a atrage atenția asupra cauzelor și consecințelor somnolenței la volan, aceasta fiind asociată cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere. „Este imposibil ca un șofer să nu fi trăit acest moment: o invitație de picoteală la volan, anunțată uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios, prin câteva semne care sunt relatate detaliat pe site-ul www.stopsomnolenta.ro. Dacă privim la simplul fapt că somnul reprezintă o treime din viață, cred că cele zece reguli de somn sănătos ar trebui să primeze la un șofer care se respectă”, spune profesor doctor Florin Mihălțan.

„Șoferii să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare”

Cele zece indicii ale somnolenței sunt: căscatul, lăcrimatul, clipitul des, dificultatea de a ține ochii deschiși, vederea dublă sau încețoșată, nevoia imperioasă de a închide ochii, neatenție, sentimentul de anxietate, scăderea vitezei de reacție, devieri de la traiectorie. „Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. Evident, reprezintă un risc și din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolența la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător”, a precizat asistent universitar doctor Oana Deleanu, președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Noninvazivă a Societății Române de Pneumologie.

Tulburările pot fi prevenite și tratate

Ziua Mondială a Somnului este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinei Somnului și prin celebrarea ei se dorește atragerea atenției asupra consecințelor pe care tulburările somnului le au asupra individului și societății. Tema Zilei Mondiale a Somnului în 2017 este „Dormind bine, prețuiești viața”, mesajul specialiștilor în domeniu fiind acela că odihna este un factor determinant al calității vieții. Deși majoritatea tulburărilor somnului pot fi prevenite și tratate, mai puțin de o treime dintre cei care au astfel de afecțiuni se decid să consulte medicul.

1.500 de persoane mor anual din cauza ațipitului la volan

În cele aproximativ 100.000 de accidente care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite și 1.500 mor din cauza ațipitului când conduc. „Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!”, atrage atenția și reprezentantul Academiei Titi Aur. „Societatea Română de Pneumologie sărbătorește inițiativele prin care depistarea afecțiunilor legate de patologia somnului se vor face cât mai precoce și, în primul rând, campaniile de avertizare a populației privitor la aceste boli de temut. Societatea Română de Pneumologie va sprijini în continuare acțiuni precum campania Stop Somnolența, un factor esențial în acest sens fiind inițiativele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Noninvazivă a Societății Române de Pneumologie”, a declarat și profesor doctor Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului.

Un studiu făcut în 22 de țări a arătat că România este pe locul 10 în topul accidentelor rutiere produse pe fondul ațipirii la volan. Dacă aveți senzația de somnolență în timp ce conduceți, deși ați avut un somn odihnitor în noaptea precedentă, este foarte probabil să suferiți de o tulburare de somn, motiv pentru care e recomandat să apelați de urgență la medicul specialist somnolog

Cele 10 reguli de igienă

1. Fixați-vă ora de culcare și cea de trezire;

2. Dacă v-ați făcut un obicei de a dormi în timpul zilei, nu depășiți 45 de minute de somn;

3. Evitați consumul de alcool cu patru ore înainte de a merge la culcare și nu fumați;

4. Evitați consumul de cofeină cu șase ore înainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul și multe băuturi carbogazoase, precum și ciocolata;

5. Evitați mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu patru ore înainte de ora de culcare. Este acceptată o gustare ușoară înainte de somn;

6. Faceți mișcare în mod regulat, însă nu chiar înainte de culcare ;

7. Folosiți așternuturi confortabile și curate;

8. Identificați o temperatură propice pentru somn și aerisiți bine camera;

9. Blocați toate sunetele care vă pot distrage de la somn și eliminați sursele de lumină pe cât posibil;

10. Nu folosiți patul pentru munca de birou.