Main menu

header

de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Persoanele care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare de a deceda din cauza mai multor tipuri de cancer, printre care cel de sân, ovarian, al rinichilor, al pancreasului, de colon, rectal și al măduvei osoase, arată un studiu recent citat de „Reuters”. Per total, cercetarea a evidențiat dovezi puternice ale conexiunii dintre obezitate și 11 tipuri de cancer. În condițiile în care rata obezității este de peste două ori mai mare decât cu doar o generație în urmă, specialiștii semnalează faptul că îmbolnăvirile de cancer ar putea exploda.

Rugăciunea, de folos… durerilor de spate

Mișcările repetate de aplecare care intervin pe parcursul rugăciunii islamice reduc riscul apariției durerilor cronice de spate, arată o cercetare recentă. După ce au studiat efectele acestor aplecări asupra unui eșantion de persoane din Asia și din America, specialiștii au concluzionat că mișcările tipice rugăciunii musulmane par să ducă la o mai mare flexibilitate a articulațiilor, „fiind un posibil tratament clinic al disfuncțiilor mușchilor și scheletului”, afirmă doctor Mr Khasawneh, de la Universitatea Penn State Behrend, Pennsylvania.

Zgomotul apei îmbunătăţeşte memoria

Stimularea cu ajutorul anumitor zgomote se sincronizează perfect cu undele creierului, generând beneficii enorme pentru sănătate, în special în cazul vârstnicilor, arată sciencedaily.com. Specialiștii de la Școala de Medicină din Northwestern au stabilit că în special sunetele pe care le produc căderile de apă sau valurile mării au o mare importanță în relaxare și în calitatea somnului, îmbunătățind semnificativ memoria. „Aceasta este o formă inovatoare pentru a obține rezultate remarcabile în îmbunătățirea calității odihnei și a sănătății creierului”, explică doctor Phyllis Zee, autor al studiului.

Cafeina protejează plămânii prematurilor

Un studiu recent a demonstrat că stresul oxidativ care intervine la nivelul plămânilor pe parcursul oxigenării artificiale poate fi combătut eficient cu cafeină, anunță sciencedaily.com. Cercetarea, publicată în premieră în revista „American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology”, este considerată „revoluționară”. Pe viitor se speră ca tratamentul cu cafeină să se demonstreze eficient în special în protejarea vaselor de sânge și a țesuturilor pulmonare în cazul copiilor prematuri, care depind de oxigen în prima etapă a vieții.