Main menu

header

618 12 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Avortul spontan reprezintă una dintre cele mai mari temeri pentru o femeie însărcinată. Conform studiilor, una din patru gravide suferă un avort spontan și aproximativ un copil din 200 se naște mort (pierderea sarcinii după cea de-a 20-a săptămână). Despre tot ce implică această tragedie în viața unei femei, un interviu cu doctor Cornelia Popescu (medalion), medic primar obstetrică-ginecologie la CP Medifem, din cadrul Centrului Medical Videle (număr de telefon 0740.483.091).

„Diabetul mamei poate duce la pierderea sarcinii dacă boala nu este controlată adecvat”

- În ultima perioadă, tot mai multe femei se confruntă cu avortul spontan. Care sunt cauzele apariției acestuia?

- Termenul de avort spontan denotă întreruperea spontană a sarcinii (printr-o cauză naturală, fără o intervenție din afară) înainte de săptămâna a 20-a de gestație. E adevărat că avorturile spontane sunt relativ frecvente, pierderea produsului de concepție în primul trimestru și începutul celui de-al doilea trimestru reprezentând 15%-20% din totalul sarcinilor diagnosticate clinic. Cauzele avortului spontan sunt numeroase, cel mai frecvente fiind malformațiile zigotului (oului) determinate de anomalii genetice (cromozomiale) apărute pe parcursul formării oului sau a fecundației. De obicei, avortul spontan determinat de o anomalie cromozomială este unic și nu afectează următoarele sarcini. Alte cauze sunt respingerea imunologică a fetusului de propria mamă, care îl percepe ca pe un corp străin, bolile mamei, în special cele însoțite de febră mare, alte infecții precum rubela, sifilisul, malaria, bruceloza, toxoplasmoza, boala incluziilor citomegalice, listerioza, malformațiile uterine (uterul dublu, uterul septat, retroversia uterină fixă), un fibrom uterin intracavitar, insuficiența hormonală, hipotiroidia și hipertiroidia. Şi diabetul mamei poate duce la pierderea sarcinii dacă boala nu este controlată adecvat.

- Ce semne prevestesc un avort spontan?

- Primul semn este sângerarea vaginală, care poate fi redusă cantitativ sau abundentă, constantă sau neregulată. Cu toate că în primul trimestru de sarcină aceste sângerări pot apărea fiziologic, asocierea lor cu dureri pelvi-abdominale reprezintă primele semne de avort. Durerea sub formă de crampe în abdomenul inferior (pelvis) sau durerea surdă lombară poate apărea în primele ore sau zile de la debutul sângerării vaginale. De asemenea, pierderea de cheaguri sau eliminarea de țesut fetal de culoare gri pe cale vaginală sunt semne de avort spontan.

„Atenție la consumul de antiinflamatoare în timpul concepţiei!”

618 12 2- Care sunt factorii de risc?

- În primul rând, avorturile spontane repetate (două-trei) în antecedente, vârsta înaintată a mamei (peste 35 de ani), consumul de antiinflamatoare în timpul concepției sau în fazele precoce ale sarcinii, consumul de alcool sau de droguri, declanșarea unor afecțiunii autoimune în timpul sarcinii, traumatismele fizice-abdominal, carența de acid folic, sindromul ovarelor polichistice, anomaliile cromozomiale ale unui părinte, denutriția mamei, starea socio-economică. Totuși, în majoritatea cazurilor de avort spontan nu există o explicație limpede a pierderii sarcinii. După săptămâna a 12-a sau când sunt detectate bătăile cardiace fetale, riscul de avort scade semnificativ.

- Sunt multe femei care apelează la pastile care provoacă avortul spontan. Administrarea lor produce probleme acestora în viitor?

- În România, cea mai utilizată metodă de întrerupere a unei sarcini nedorite este chiuretajul uterin. Totuși, dacă o femeie apelează la avortul medicamentos, trebuie să o facă sub supravegherea medicului, deoarece pot apărea complicații ca sângerări mai abundente, însoțite de dureri pelvi-abdominale puternice date de complicații uterine, infecție și rar dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, diaree, urticarii sau iritații. Dacă sângerările sunt foarte abundente sau sarcina evoluează în continuare, este necesar ca ginecologul să recurgă la chiuretajul uterin clasic. Atenție! Nu cumpărați medicamente avortive de pe site-uri online și nu luați după ureche, pentru că pot apărea complicații grave ca hemoragie severă, infecție, septicemie, decese prin infarct miocardic sau ruptură uterină. Avortul oprește viața unui copil și o influențează pe a viitorilor copii, care pot fi concepuți ulterior cu malformații congenitale, deoarece substanțele trec bariera membranelor celulare și pătrund în ovulele din ovarele femeii.

„Insuficiența hipofizară poate duce la sterilitate”

- Poate duce o sarcină gemelară la un avort spontan?

- Da, dar riscul major este nașterea prematură, cu multiple consecințe nefavorabile asupra feților. Mortalitatea și morbiditatea materno-fetală sunt mari, de trei-șapte ori mai mari decât în sarcina cu făt mic, ceea ce determină încadrarea sarcinii multiple în grupul sarcinilor cu risc obstetrical crescut.

- Are avortul spontan și o componentă endocrină?

- Da. Secreția insuficientă a progesteronului de corpul galben de sarcină, înainte ca placenta să fie complet formată, poate duce la o dezvoltare inadecvată a acesteia și la avort spontan. Cu toate acestea, dozarea progesteronului seric nu arată modificări semnificative și nici tratamentul cu progestative nu a relevat o îmbunătățire consistentă în cazurile de boală abortivă (peste două-trei avorturi spontane consecutive). De asemenea, unele afecțiuni endocrine ale mamei netratate pot fi cauze de avort spontan. Insuficiența hipofizară este cel mai adesea o cauză de sterilitate, dar poate determina şi avort sau moarte intrauterină a fătului, hipoparatiroidismul poate duce la întreruperea sarcinii, prin creșterea contractilității uterine și avort spontan, hipotiroidia poate fi responsabilă de întreruperea sarcinii mai ales în primele luni de gestație.

Dietă diversificată

- Ce condiții trebuie îndeplinite ca o sarcină să decurgă normal?

- O primă condiție este consultația prenatală, cu luarea în evidență cât mai precoce a femeii gravide de medicul specialist, obstetrică-ginecologie, pe cât posibil în primul trimestru de sarcină, urmată de consultații lunare în trimestrul doi și bilunare în trimestrul trei de sarcină. Gravidele cu risc crescut vor fi ținute în evidența medicului ginecolog-obstetrician, care va colabora cu medici de alte specialități. Gravidele trebuie să aibă o dietă completă, bogată și diversificată, să evite activitatea fizică în exces, odihna la pat fiind foarte utilă în amenințarea de avort. Se vor evita fumatul, alcoolul și abuzul de medicamente.

„După un repaus de şase săptămâni se pot relua încercările de a avea un copil“

- Cât de mult este afectată psihic o femeie cu o astfel de problemă?

- Reacțiile emoționale negative (autoblamare, anxietate, tristețe sau doliu) sunt normale după pierderea unei sarcini. Totuși, în cele mai multe cazuri, avortul spontan este un eveniment care se produce natural și care nu poate fi înlăturat. Familiei care a suferit o astfel de pierdere trebuie să i se asigure suport emoțional prin participarea la grupuri de suport, prin citirea unor materiale informative în care sunt descrise experiențe similare ale altor cupluri, prin purtarea unor discuții cu prietenii sau cu preotul. De asemenea, medicul va răspunde tuturor nedumeririlor și preocupărilor în legătură cu avortul. În cazul în care simptomele de depresie se prelungesc mai mult de două săp- tămâni, este necesară vizita la medic. Dezechilibrele hormonale determinate de avort pot induce o simptomatologie asemănătoare depresiei post-partum. După un repaus de șase săptămâni (reinstalarea unui nou ciclu menstrual) se pot relua cu optimism încercările de a avea un copil.