Main menu

header

604 14 2de Roxana Istudor

Un dispozitiv simplu, ușor de folosit acasă, este în lucru pe masa cercetătorilor de la Universitatea de stat din Kansas, SUA. Este destinat depistării rapide a anemiei, unul dintre cei mai periculoși dușmani ai sănătății omului contemporan, afecțiune fără simptome evidente, dar care, netratată, poate pune chiar viața în pericol.

Testare simplă, la îndemâna oricui

Anemia este o afecțiune mai răspândită decât s-ar putea crede. Inamic ascuns al sănătății, este în centrul preocupărilor multor specialiști din întreaga lume. Și pentru că mulți oameni ajung la medic atunci când este foarte târziu, doi specialiști de la Universitatea din Kansas au decis să creeze un dispozitiv simplu, cu ajutorul căruia anemia să poată fi depistată în fază incipientă. Este vorba despre studenta masterandă în inginerie biologică Kim Plevniak și asistentul universitar Mei He, care au pornit de la principiul că identificarea unei afecțiuni a sângelui, așa cum este anemia, „poate fi la fel de simplă ca trecerea unei mostre de sânge pe suprafața unui smartphone”, arată sciencedaily.com.

Pentru cei fără acces la sistemul de sănătate

După cum se cunoaște, există o serie de astfel de dispozitive care depistează rapid unele modificări ale stării organismului, de la nivelul de zahăr în sânge la prezența unei sarcini. Ca urmare, și pentru anemie se pregătește un astfel de dispozitiv, direcționat cu precădere persoanelor cu acces mai greu la sistemul de sănătate, mai exact cele din statele mai slab dezvoltate. Dar în mod cert va fi de mare ajutor tuturor, întrucât va depista precoce această afecțiune care este prezentă la circa două miliarde de persoane în întreaga lume, preponderent la copii preșcolari și la femei însărcinate.

Aprobare pentru testare

Dispozitivul este creat cu ajutorul unei imprimante 3D care creează folii de plastic cu microfluide, ce se pot atașa telefoanelor mobile inteligente. Utilizatorul nu trebuie decât să aplice o picătură de sânge pe una dintre folii, care funcționează ca un test ale cărui rezultate sunt bazate pe culori. Rezultatul vine în mai puțin de 60 de secunde și poate fi citit pe smartphone. „Anemia este o afecțiune foarte prezentă în statele mai slab dezvoltate, chiar dacă se poate trata cu vitamine și poate fi prevenită printr-o dietă adecvată. Deseori, cetățenii din aceste state au mai ușor acces la un telefon mobil inteligent decât la medici și profesioniști în domeniul sanitar”, explică Plevniak, care a primit recent aprobarea de a începe testarea noului dispozitiv.

Analizele care se impun în cazul în care cineva este suspect de anemie sunt testele de sânge. Analiza completă a compoziţiei sângelui este cea mai în măsură să furnizeze informaţii privitoare la natura anemiei şi la cauzele ce au determinat-o

Afecţiune prezentă la toate categoriile de vârstă

Anemia este în principal un semn al unei boli. De cele mai multe ori, este considerată de medici fie cronică, fie acută. Cea cronică survine după un timp relativ lung, în vreme ce anemia acută se declanşează brusc. Afecțiunea apare atât la tineri, cât şi vârstnici, însă cei cu vârsta avansată tind să fie mai des afectaţi. În SUA, datele arată că un procent de 10% din populație suferă de anemie. Cifrele cresc în cazul statelor mai puțin dezvoltate.