Main menu

header

604 14 1de Roxana Istudor

Consumul de brânză aduce un aport de sodiu considerat „bun” în comparație cu cel provenit din alte surse, arată cele mai recente studii în domeniul nutriției. Astfel, spre deosebire de alte alimente, brânzeturile furnizează o proteină care protejează organismul în fața hipertensiunii și a altor afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Proprietăți antioxidante dovedite

Potrivit datelor publicate în „British Journal of Nutrition”, înlocuirea sodiului din alimente care îl conțin din plin (carne, pizza, pâine albă, sosuri, șuncă, tortilla, snacks, cartofi prăjiți, ketchup) cu cel conținut de brânză are impact asupra sănătății inimii. Cercetătorii de la Penn State University explică aceste descoperiri prin faptul că proteinele din brânzeturi au certe proprietăți antioxidante. „Aceasta este o descoperire cu totul nouă, care ar putea avea implicații importante pentru recomandările în cazul dietelor. Multe dintre acestea se referă la reducerea cantității de sodiu din alimentație, iar datele noastre arată că sodiul din brânză poate avea calități de protecție”, argumentează Lacy Alexander, profesor de kinetoterapie. După cum demonstrează specialiștii americani, atunci când sodiul provine din alte alimente sau combinații alimentare decât brânzeturile, acesta are efecte negative asupra sistemului cardiovascular.

Flux sangvin mai bun

Proteinele și nutrienții din brânză sunt, probabil, responsabile pentru sănătatea mai bună a inimii și a vaselor de sânge a celor care consumă cu precădere acest tip de produse alimentare. Deși nu există date care să certifice faptul că este o reacție pe termen lung, specialiștii au ajuns la aceste concluzii după ce au comparat rezultatele în cazul unor persoane care aveau în dietă multe brânzeturi și ale celor care își procurau sodiul din alte surse. Prin studiul cu ajutorul luminii laser, cercetătorii au observat că celulele roșii circulă mai bine în cazul celor care consumă sodiu din brânză. „Am descoperit că atunci când subiecții noștri au mâncat brânzeturi, fluxul sangvin a fost mai bun decât în cazul celor care consumaseră brânză de soia, de exemplu”, arată Anna Stanhewicz, de la Centrul pentru Îmbătrânire Sănătoasă, participant la cercetare.

Mai multe globule roșii înseamnă dilatare mai accentuată

Cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație, cercetătorii au putut măsura cât se dilată vasele de sânge ca răspuns la consumul de sodiu și cât din această dilatare este rezultatul influenței oxidului nitric, substanță produsă în mod natural de organism pentru a transporta mesaje între celule. „Se cunoaște că mai multe globule roșii înseamnă dilatare mai accentuată și flux sangvin sporit. Am observat că dilatarea generată de oxidul nitric este mai mare în cazul celor care consumă brânzeturi”, conchide specialistul Anna Stanhewicz.

„La nivelul populației se știe că persoanele care consumă mai multe brânzeturi au o tensiune arterială mai scăzută“ (Lacy Alexander, specialist kinetoterapeut)