Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Vitamina D, prieten în lupta cu astmul

Pentru cei care suferă de astm, cercetătorii au o veste foarte bună: suplimentele cu vitamina D luate zilnic par să reducă incidența crizelor care solicită medicație cu 37% și a celor care necesită intervenție de urgență cu 60 de procente. Deși autorii studiului publicat de „New York Times” afirmă că este foarte devreme pentru a recomanda utilizarea pe scară largă, s-a stabilit că efectul este generat de proprietățile antiinflamatoare și antivirale ale vitaminei D, astfel încât viitoarea contribuție a acestei substanțe la rezolvarea problemelor cu care se confruntă suferinzii de astm poate fi doar o chestiune de timp. (R.I.)

Gravidele care consumă „junk food“ pot naşte copii hiperactivi

Feţii expuși în uter la alimente grase și dulci sunt mai predispuși riscului de hiperactivitate, potrivit unui studiu realizat la Kings College din Londra. Cercetătorii au urmărit 83 de copii cu tulburări de comportament sau hiperactivitate precoce și 81 de copii fără un istoric de acest tip. Anamneza regimului alimentar al mamelor din timpul sarcinii a descoperit că nou-născuții cu cel mai mare risc au fost expuși în uter la o dietă de tip „junk food”, inclusiv la produse industriale prelucrate grase și dulci. Cauza acestui fenomen este dată de modificările genetice legate de această dietă. (D.G.)

Săpunurile antibacteriene au fost interzise în Statele Unite ale Americii

Populare la noi, săpunurile antibacteriene au fost interzise pe piața americană, în urma unei decizii definitive a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), potrivit căreia producătorii nu au reușit să de- monstreze că acestea sunt sigure sau mai eficiente decât produsele obișnuite. Noua regulă se aplică oricărui săpun sau produs antiseptic care conține unul - sau mai multe - dintre cele 19 ingrediente interzise. Printre acestea se numără triclocarbonul, folosit adesea în săpunurile solide, și triclosanul, prezent adesea în săpunurile lichide. (D.G.)

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C

Statisticile arată că peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu și-au făcut niciodată testul HIV. Aceste date sunt relevate de studiul „Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatitele B și C”, derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. De asemenea, cercetarea arată că doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane din populația de peste 18 ani. (D.G.)