Main menu

header

de Dana Georgescu

Obezitatea nu este determinată genetic

Greutatea în exces poate avea un impact mai mare în ceea ce priveşte riscul de instalare a diabetului decât cel pe care îl are în cazul apariţiei bolilor de inimă, potrivit datelor relevate de un studiu recent realizat de cercetători suedezi. Aceștia au urmărit 4.046 de perechi de gemeni identici a căror vârstă medie era de 58 de ani. Unul dintre gemeni era supraponderal, celălalt nu (gemenii au un bagaj genetic identic, deci diferenţa de greutate dintre ei nu poate fi pusă pe seama moştenirii genetice). Cercetătorii au stabilit că indicele de masă corporală crescut nu era asociat cu riscul ridicat de atacuri de cord sau moarte prematură, dar atrăgea un risc crescut de apariţie a diabetului.

A fost descoperită o cauză surprinzătoare a depresiei

Una dintre cele mai importante descoperiri psihiatrice din ultimi 20 de ani arată că în cazul unor persoane sistemul imunitar alterează funcţiile creierului. Boala afectează peste 350 de milioane de oameni. Medicamentele antidepresive şi tratamentele psihologilor, cum ar fi terapia comportamentală, îi ajută pe majoritatea pa- cienţilor, însă cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit că sistemul imunitar poate produce inflamaţii în corp, alterând starea de spirit. Astfel, s-a concluzioat că o treime dintre pacienţii bolnavi de depresie au un nivel inflamatoriu crescut.

Agresivitatea tumorilor în lipsa oxigenului, în sfârşit explicată

Oameni de știință de la Wistar Institute Cancer Center din Philadelphia, Statele Unite, susțin că au identificat o cale crucială ce ar putea explica felul în care tumorile reușesc să se adapteze la lipsa de oxigen (hipoxie) și chiar să dezvolte un comportament și mai agresiv în astfel de condiții. Potrivit experților, identificarea acestei „căi critice” ar putea duce la găsirea unui remediu valoros în tratarea cancerelor.

Putem trăi mai mult dacă... citim

Pe lângă o viață cumpătată, cu alimentație sănătoasă, mișcare, limitarea consumului de alcool și evitarea fumatului, un obicei surprinzător, la îndemâna tuturor, ar putea prelungi viața cu câțiva ani. Cercetătorii de la Universitatea Yale au publicat un studiu realizat pe baza datelor a 3.635 de persoane de peste 50 de ani și au stabilit că o persoană amatoare de citit trăiește în medie cu 23 de luni mai mult decât una care nu citește niciodată. Practic, o jumătate de oră de lectură pe zi scade cu 23% riscurile de deces pe o perioadă de 12 ani. Cercetătorii nu au putut, deocamdată, explica motivele acestei descoperiri.