Main menu

header

593 15 1de Monica Beleneş

Orice părinte vrea binele copilului, dar uneori lipsa de informare şi neconsultarea unui medic, în caz de boală, vă pun în situaţii neplăcute. După cum bine ştiţi, medicamentele au un rol terapeutic, şi pentru a fi cât mai eficiente trebuie să ţineţi seama de mai mulţi factori: de momentul administrării, respectarea dozei, dar şi de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. De aceea, neadministrate corect pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor. Dar iată care ar fi combinaţiile de evitat.

Antibioticele nu se iau cu niciun fel de suc

Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cel mai periculoase. Administrate fără avizul medicului, şi mai ales atunci când nu sunt necesare, cresc rezistenţa microbilor la acestea. Pe de altă parte, distrug flora microbiană benefică, pot produce diaree, dureri, funcţionare incorectă a tubului digestiv. În acest caz, pregătirea unei mese cu legume bogate în fibre, precum mazăre, broccoli, varză, va înrăutăţi starea celui mic. Un alt aspect pe care ar trebui să-l luaţi în calcul ca şi părinte este că medicamentele se administrează cu apă, şi nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Este perfect adevărat că apa trebuie îndulcită când gustul medicamentului este extrem de amar, dar se vor utiliza cantităţi mici, şi în niciun caz nu se va introduce medicamentul în biberonul cu lapte sau cu ceai.

Laptele diminuează efectul medicamentelor

Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Dacă micuţul se află sub tratament, nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult, şi astfel afecţiunea să avanseze. Sucul de grepfrut este, de asemenea, periculos, pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Dacă vă apucați să vă tratați copilul după ureche, s-ar putea să iasă prost. Asta deoarece sunt medicamente care se dau după ce a mâncat, iar altele, în timpul mesei. De aceea e bine să fiţi informaţi înainte. Spre exemplu, medicamentele antiinflamatoare se administrează în timpul mesei, pentru a reduce frecvenţa apariţiei durerilor de stomac. Pe de altă parte, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de a mânca, pentru că altfel alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge.