Main menu

header

590 12 1de Raluca Grințescu

Lumea modernă este bântuită de epidemia deficienţei de vitamina D, această epidemie fiind de o astfel de profunzime şi gravitate, încât face ca gripa porcină H1N1 să pară doar o simplă răceală. Deficienţa de vitamina D nu doar că se extinde în mod alarmant, dar este şi cauza principală a altor boli grave precum cancerul, diabetul, osteoporoza şi afecţiunile inimii.

Apar maladii infecțioase

Deficienţa de vitamina D este cauzată - în mare măsură - de stilul de viaţă modern desfăşurat în spaţii închise. Oamenii trăiesc, lucrează şi se distrează în casă, sub lumină artificială. Acest lucru este motivul absenţei expunerii la lumina naturală (raze solare), prin care se generează vitamina D. Vitamina D reduce dramatic susceptibilitatea la boli infecţioase, precum gripa sezonieră şi H1N1. Vitamina D „declanşează” sistemul imunitar şi îi permite să funcţioneze mai agresiv în lupta cu invazia virală.

Razele soarelui facilitează pierderea grăsimii din organism

Un nou studiu publicat în ediţia din martie 2010 a Jurnalului de Endocrinologie Clinică şi Metabolism (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism) a arătat că un procent şocant de 59% din populaţie suferă de deficienţa de vitamina D. Mai mult, aproape 25% dintre persoanele testate prezintă un nivel extrem de scăzut de vitamina D în organism. Autorul principal al studiului, doctorul Richard Kremer, de la Centrul de Sănătate al Universităţii McGill, spune că „nivelurile anormale de vitamina D sunt asociate cu o întreagă gamă de boli, inclusiv cancerul, osteoporoza şi diabetul, precum şi tulburările cardiovasculare şi cele legate de sistemul imunitar.” Noul studiu confirmă existenţa unei legături clare între deficienţa de vitamina D şi grăsimile stocate în organism. Acest lucru susţine teoria prezentată cu mulţi ani în urmă în Natura lNews despre faptul că razele soarelui facilitează pierderea grăsimii din organism. Vitamina D ar putea fi mecanismul hormonal prin care acest fenomen al pierderii grăsimii operează în corpul uman. Însă rezultatele cercetărilor legate de vitamina D nu se opresc aici...

Activatorul sistemului imunitar

590 12 2Cercetările recente desfăşurate la Universitatea din Copenhaga au dezvăluit că vitamina D activează sistemul imunitar prin „armarea” celulelor T, astfel încât acestea să combată infecţiile. Fără vitamina D, celulele T ale sistemului imunitar rămân dormante, neoferind deloc protecţie sau doar într-o mică măsură împotriva invaziei microorganismelor şi virusurilor. Dar prezenţa vitaminei D în circuitul sangvin face ca şi celulele să fie „armate” şi să detecteze invadatorii, distrugându-i şi eliminându-i din organism. Cu alte cuvinte, vitamina D acţionează precum cheia de con- tact a maşinii dumneavoastră: maşina nu va porni doar după ce aţi introdus cheia în contact şi aţi pornit motorul. În acelaşi fel, sistemul dumneavoastră imunitar nu va funcţiona decât dacă este activat din punct de vedere biochimic de vitamina D. Dacă începeţi sezonul rece cu o deficienţă de vitamina D, sistemul dumneavoastră imunitar este practic lipsit de apărare împotriva gripei. De aceea, persoanele care se îmbolnăvesc sunt cele care petrec mult timp în casă şi îşi desfăşoară activitatea în interior, fiind astfel expuse la o deficienţă cronică de vitamina D. De fapt, persoanele care au decedat din cauza H1N1 sufereau de deficienţă de vitamina D. Practic, ele nu mai beneficiau de protecţia oferită de sistemul imunitar, fiind astfel ţinte uşoare pentru gripa porcină.

Scopul - ignoranţa oamenilor!

Adevărul izbitor este că medicina modernă are tot interesul ca oamenii să rămână ignoranţi în ceea ce priveşte efectele vindecătoare ale vitaminei D. Supravieţuirea financiară a industriei medicale depinde în mod absolut de acest lucru, astfel încât cele mai influente organizaţii medicale vor diminua în mod sistematic importanţa acestei vitamine, refuzând categoric să o recomande pacienţilor lor. În principiu, în industria de asistenţă medicală există o conspiraţie a tăcerii în ceea ce priveşte vitamina D, această industrie depinzând de bolile amintite pentru a le aduce profituri. Şi, bineînţeles, această tăcere va persista, deoarece companiile au scopul de a genera profit, şi dacă faci parte dintr-o afacere care scoate bani de pe urma bolilor, de obicei nu te prezinţi în faţa oamenilor spunându-le cum să se trateze gratis. Dintr-o perspectivă orientată spre profit, educarea oamenilor despre vitamina D nu are niciun sens din punctul de vedere al industriei de asistenţă medicală. Ei profită (ca de obicei) de pe urma oamenilor.

ATENŢIE! Majoritatea populaţiei vestice suferă de deficienţă de vitamina D.

Deficienţa de vitamina D poate fi remediată cu o suplimentare cu vitamina D sau prin expunere raţională la acţiunea razelor solare

Nu produce efecte secundare

Produsele de protecţie împotriva radiaţiilor solare împiedică generarea vitaminei D la nivelul pielii, cauzând în continuare deficienţe de vitamina D în rândul consumatorilor care utilizează astfel de produse. Vitamina D este extrem de sigură. Din reacţia oamenilor care îşi administrează suplimente cu vitamina D reiese că, practic, nu produce efecte secundare negative, chiar şi la doze zilnice aparent mari precum 4000-8000 IU (de zece ori mai mare decât RDA-ul - doza zilnică recomandată - curent în America).