Main menu

header

589 12 1de Cătălina Tăgârță

Biotehnologia și medicamentele biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave precum cancerul, diabetul, hemofilia, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale. Cu ocazia lansării campaniei „Pentru Viață”, dedicată biotehnologiei și medicamentelor biologice, doctor Marius Geantă, președinte și cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, ne-a explicat mai multe referitor la acest domeniu.

Aduc beneficii incontestabile în bolile grave

- Domnule doctor, noile terapii au rezultate spectaculoase, dar, din păcate, nu toți pacienții au acces la medicamentele inovative (biologice). Care este soluția acestei probleme?

- Problema accesului la medicamentele moderne este la fel de importantă ca problema obținerii unui număr din ce în ce mai mare de medicamente eficiente, care să aducă beneficii incontestabile în bolile grave în care nu există, la acest moment, suficiente soluții de tratament. Dacă un pacient nu are acces la un medicament inovator, atunci tot efortul de cercetare și investiția în dezvoltarea acelui medicament (care poate ajunge chiar la două miliarde de dolari pentru unele terapii) devin inutile. Primul pas pentru un acces rapid este recunoașterea valorii respectivului medicament. Şi, ulterior, realizarea unei căi rapide de aprobare, de evaluare în vederea compensării, de compensare și de prezență continuă pe piață. Acesta este exclusiv rolul statului - fiecare stat din UE are libertatea totală de a-și face propria politică a medicamentului. Dacă pacienții români nu au acces la medicamente, este un singur responsabil: statul.

„Supraviețuirea a crescut de peste patru ori”

- La ce costuri se poate ridica tratamentul cu medicamente biologice în cazul unui pacient cu cancer de colon, spre exemplu, fiindcă tot s-a amintit în cadrul ediției din 2016 a campaniei „Pentru Viață” despre succesul înregistrat în acest domeniu?

589 12 2- Prețurile medicamentelor biologice sunt mai mari decât cele ale medicamentelor obținute prin sinteză chimică, pentru că procesul prin care se obțin este mult mai complex, necesitând investiții masive în infrastructura de cercetare, în echipe largi și bine pregătite de cercetători din toate domeniile, în studiile clinice prin care se testează eficiența și siguranța. În balanță cu prețul trebuie pus beneficiul terapeutic real pe care-l aduce medicamentul respectiv, și de aceea ar trebui folosit, în evaluare și comparare, conceptul de „valoare” în locul celui de „cost” sau de „preț”. În cazul cancerului de colon metastatic, adăugarea medicamentelor biologice la schema de tratament cu chimioterapie a făcut ca supraviețuirea la cinci luni de la momentul diagnosticului să crească de peste patru ori, beneficiul fiind evident atât în plan individual, dar și pentru familia bolnavilor respectivi și pentru societate. Așadar, un cost inițial de câteva mii de euro cu o terapie modernă aduce, pe termen mediu și lung, beneficii directe și indirecte (medicale, sociale, economice) mai mari decât terapiile convenționale, care au un preț mai mic. Cum spunea Warren Buffett, „prețul este ceea ce plătești, valoarea este ceea ce primești”.

„Efectele adverse pot fi manageriate”

- Pot avea şi medicamentele biologice efecte adverse? Care sunt cele mai comune dintre acestea?

- Ca orice medicament, și cele biologice au efecte adverse, care pot fi manageriate în condițiile în care medicul și pacientul sunt bine informați și educați înainte de a începe respectiva terapie. Efectele adverse nu sunt de același tip la toate medicamentele biologice, ci depind de boala căreia sunt adresate: cancer, poliartrită reumatoidă, hipercolesterolemie familială etc.

- Poate fi combinată medicația clasică, chimică, cu cea biologică?

- Da. În oncologie, în cele mai multe cazuri, tratamentul presupune asocierea dintre una sau mai multe linii de chimioterapie și un medicament biologic.

Se prescriu și în reumatologie

- Cât de deschiși sunt medicii la tratamentele biologice? Pacienții presupun că sunt deschiși spre orice le prelungește durata vieții și le redă sănătatea, chiar și parțial.

- Medicamentele biologice au condus medicina la nivelul următor, oferind pacienților șansa la viață și deschizând fereastra către o calitate a vieții mult mai bună. De aceea, acolo unde este posibil, medicamentele biologice sunt parte esențială din arsenalul terapeutic cu care este înarmat fiecare medic. Important este ca statul să se asigure că aceste medicamente sunt compensate, așa încât decizia medicului de a prescrie un astfel de medicament să nu fie blocată în insuficiențe birocratice.

- Pentru ce boli mai este recomandată în România această soluție?

- Terapiile biologice cu anticorpi monoclonali se folosesc în multe forme de cancer (sân, colorectal, melanom, cancer de cap și de gât etc.), în boli reumatologice (precum poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă), dar și în boli ale metabolismului colesterolului. Dar medicamente biologice cu o structură mai simplă sunt și insulina, folosită pentru tratamentul diabetului zaharat, și hormonii de creștere, folosiți pentru tratamentul tulburărilor de creștere ale copilului. Și am enumerat doar câteva domenii.

Este nevoie de acces rapid la noile generații de remedii

- Presupun că se eliberează doar la prescripția medicului - altfel, pacientul nici nu ar ști ce anume să ia și pentru ce…

- Exact. Medicamentele biologice se eliberează numai în baza prescripției medicului. De asemenea, foarte important este ca în farmacie să se elibereze întocmai medicamentul prescris de medic, nu un medicament similar cu originalul (așa-numitele medicamente biologice). Fiind structuri moleculare complexe, efectele pe care le au pot diferi de la un medicament la altul.

- Pentru ce tip de afecțiuni suportă cheltuielile statul și căror categorii de pacienți nu le-a fost aprobată încă varianta modernă de tratament?

- Din fericire, statul român compensează o serie de tratamente biologice de generație ceva mai veche pentru cancer sau boli reumatologice, dar și pentru alte patologii. În schimb, nu compensează încă medicamente biologice de nouă generație. Provocarea va fi ca statul să găsească soluția sustenabilă pentru a asigura un acces rapid la noile generații de medicamente biologice, mai performante (cum este cazul anticorpilor monoclonali folosiți ca imunoterapii în cancere), în condițiile în care este de așteptat ca, în anii următori, câteva sute de astfel de medicamente să fie aprobate și să intre pe piață.