Main menu

header

577 12 2de Gabriela Niculescu

La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronşic, 32 de milioane fiind înregistrate doar în Europa. Din nefericire, prevalenţa este în continuă creştere, cu precădere în rândul copiilor, astfel că numărul celor afectaţi de această boală s-a dublat în ultimii ani, în paralel cu creşterea alergiilor. În ţara noastră, aproximativ 5% din populaţie suferă de astm bronşic, adică între 800.000 şi 1.000.000 de persoane. Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului (3 mai) a fost demarată campania „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!”, în care puteţi beneficia de spirometrii gratuite.

Afecţiunea nu este vindecabilă

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticaţi cu astm pot duce o viaţă normală, activă dacă respectă câteva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumează, se feresc de polen, praf şi păr de animale, învaţă să îşi dea seama când astmul lor se agravează şi cum trebuie să reacţioneze. „Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc”, a spus profesor doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) în România.

Vă puteţi face un test de autoevaluare online

Pe site-ul www.invingeastmul.ro aveţi la dispoziţie un test de autoevaluare a controlului astmului. De asemenea, în cadrul campaniei, puteţi beneficia de spirometrii gratuite în zilele de 21 şi de 22 mai, între orele 9:30 şi 16:30, în Parcul Tineretului din Capitală, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor. Spirometria este testul care măsoară capacitatea pulmonară. Tot ce au de făcut pacienţii este să sufle într-un tub de cauciuc ataşat unui computer. Rezultatul este imprimat imediat, şi medicul dă rezultatul pe loc. Spirometria nu doare şi nu este nocivă, este la fel de simplă ca o electrocardiogramă.

„Astmul poate apărea la orice vârstă, dar jumătate dintre toţi cei care au astm au avut primele simptome în jurul vârstei de 10 ani. Netratat, astmul devine mai grav de-a lungul anilor, iar plămânii funcţionează mai prost. Recomand pacienţilor să respecte tratamentele şi să evite factorii de risc“ (doctor Florin Mihălţan)