Main menu

header

566 12 1de Gabriela Niculescu

Cine are probleme dentare grave știe ce înseamnă să recurgi la implant după implant pentru a completa dinții lipsă sau cum este să porți o proteză mobilă. Mulți dintre cei aflaţi într-o astfel de situaţie preferă să renunțe la a mai zâmbi, decât să meargă la dentist. Doctor Dana Caranovic (medalion), specialist în stomatologie generală la Clinica 3D Dental, susține că cea mai bună soluție pentru aceste persoane este fast & fixed, sistemul care înlocuiește toată dantura într-o singură zi.

„Marele avantaj este că această proteză este fixă”

566 12 2Ideea că puteţi pleca la dentist fără niciun dinte și vă puteți întoarce acasă cu dantura completă, fără să aveţi nevoie de soluții de lipire, este cât se poate de reală acum. Dacă până nu demult, în funcție de caz, implanturile erau încadrate în perioade cuprinse între patru și șase luni, acum puteți obține același lucru în câteva ore. Nu vă închipuiți însă că este vorba despre 28 de implanturi - câte unul pentru fiecare dinte - ci de un sistem de șase implanturi dentare angulate (la 35°), care permite osului să funcționeze ca un suport perfect biomecanic pentru o proteză fixă. „S-a demonstrat posibilitatea protezării imediate în cazurile în care se poate obține o stabilitate primară satisfăcătoare prin sistemul revoluționar fast & fixed inventat de medicul german Georg Bayer. Cu alte cuvinte, o selecționare atentă a cazurilor oferă unora dintre pacienți șansa de a părăsi cabinetul dentar cu dinți după doar o zi de tratament. Acest lucru este posibil prin inserarea în os a implanturilor respective, printr-o deschidere mică, la nivelul gingiei, și apoi prin atașarea imediată a unei proteze care poate fi concepută în câteva ore. Marele avantaj este că această proteză este fixă, deci se comportă ca o dantură normală, completă”, a explicat doctor Dana Caranovic.

„Are efect pozitiv asupra întregii stări de sănătate”

566 12 3Specialistul în stomatologie consideră că, datorită noului sistem, aproximativ 30% dintre persoanele care au mai mulți dinți lipsă, în principal în față, sau care și-au pierdut complet dantura naturală și care au preferat să renunțe la a mai zâmbi din cauza fricii de a merge la dentist își vor recăpăta încrederea în ele și vor putea mânca normal. „Intervenția are un efect pozitiv asupra întregii stări de sănătate a pacienților, le redă confortul psihologic și le influențează calitatea vieții, grav afectate de lipsa dinților”, a mai afirmat doctor Dana Caranovic.

Procedurile de extracţie, implantare şi restaurare temporară se fac într-o singură operaţie pe parcursul unei singure zile

Proteza convenţională va fi înlocuită treptat

Conform statisticilor realizate la nivel mondial, cea mai comună metodă de tratament al edentației este în continuare proteza convențională, mobilă, care primează la capitolul preț, dar, de cele mai multe ori, nu îndeplinește nevoile pacienților și are multe deficiențe, în special la capitolul stabilitate. Cu toate acestea, se estimează că, în următorii ani, această nouă opţiune de tratament fast & fixed va fi adoptată treptat de publicul larg, datorită avantajelor pe care le oferă, în ciuda costurilor mai mari. În prezent, costul unei astfel de intervenții este de aproximativ 4.000 de euro la maxilar și de 3.500 de euro la mandibulă.