Main menu

header

de Dana Purgaru

Primul pacient român cu implant de inimă artificială

Operația de transplantare a unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, intervenția durând aproximativ cinci ore, potrivit doctorului Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș. Doctorul Suciu a spus că pacientul va avea nevoie de o săptămână pentru a părăsi secția ATI, dar că, după cum a decurs intervenția, nu se așteaptă la complicații.

Există căi de a reduce riscul de a dezvolta demenţă

Deși cele mai multe medicamente împotriva demenței sunt ineficiente, câteva dintre acestea sunt utile, potrivit neurologilor și psihiatrilor reuniți recent la Berlin pentru a revizui orientările medicale referitoare la tratamentul demenței. De exemplu, inhibitorii acetilcolinesterazei ar putea stimula capacitatea pacienților de a desfășura activitățile de zi cu zi, au spus experții. Acesştia au mai subliniat că tensiunea arterială mare, diabetul zaharat, fumatul și excesul de greutate cresc riscurile de apariție a demenței.

Comoţia cerebrală triplează pericolul de sinucidere

Comoția cerebrală este legată de triplarea riscului de suicid la adulți, comparativ cu restul populației, potrivit unui studiu canadian publicat în „Journal de l’association médicale canadienne” (CMAJ). Riscul este și mai mare în cazul în care trauma are loc la sfârșit de săptămână, au descoperit cercetătorii, fără a putea explica acest fenomen. De asemenea, numărul bărbaților care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor.

Excesul de zahăr ar favoriza apariţia cancerului la sân

Excesul de fructoză, un tip de zahăr de consum curent, ar putea favoriza apariția și dezvoltarea cancerului la sân, potrivit unui studiu desfășurat pe șoareci. O echipă de cercetători de la MD Anderson Cancer Center, centrul de cercetări în oncologie al Universității Texas, a arătat că fructoza contribuie la apariția acestui tip de cancer la șoareci și la dezvoltarea sa sub forma metastazelor pulmonare, scrie pourquoidocteur.fr.