Main menu

header

563 15 2de Raluca Grințescu

În România, incidența cazurilor de cancer la sân este mare. Conform datelor furnizate de Institutul Oncologic București, în România sunt diagnosticate anual aproape 6.000 de femei. În fiecare an, în lume, peste 700.000 de femei pierd lupta cu această boală, iar statisticile estimează că 8%-9% dintre femei vor dezvolta cancer la sân pe parcursul vieții. Tocmai de aceea, este foarte important ca femeile să se prezinte la control de specialitate anual.

Early Detection Plan

563 15 3Programul prelungit de lucru, viața din ce în ce mai activă și de multe ori agitată vă fac să uitați de autoexaminările lunare ale sânilor. Pentru a rezolva această problemă, informaticienii au pus la punct o aplicație, denumită Early Detection Plan, care tocmai asta face: vă anunță lunar că a sosit timpul pentru o nouă autoexaminare, vă sfătuiește care este cel mai potrivit moment pentru a o face (imediat după trecerea perioadei de menstruație) și vă arată și modul în care să vă palpați sânii. De asemenea, aplicația vă creează un fișier ușor de accesat, în care centralizează toate controalele medicale pe care le-ați făcut, dar și pe cele următoare, astfel că veți ști în orice moment în ce stadiu sunteți cu analizele.

Biosenzor implantabil

Şansele de a câştiga un război sunt mai mari atunci când aveți un spion inteligent în spatele liniei inamicului. Acest lucru este valabil şi în lupta împotriva cancerului. Un instrument de valoare inestimabilă în tratamentul cancerului ar putea fi un biosenzor implantabil, care să trimită permanent informaţii actualizate despre evoluţia tumorii şi despre cum răspunde ea la tratament. Acesta este obiectivul unei echipe de la MIT, Cambridge, MA, care a dezvoltat un astfel de dispozitiv. Pentru a monitoriza răspunsul la tratament al cancerului, doctorii se bazează în acest moment pe rezonanţa magnetică sau pe alte metode de scanning, precum şi pe biopsie. Aceste metode plus, în cazul biopsiilor există şi o limită a numărului de intervenţii pentru prelevarea de ţesut.

Cercetătorii de la MIT’s Koch Institute for Integrative Cancer Research au dezvoltat recent un dispozitiv implantabil care promite să furnizeze citiri ale stadiului tumorii, citiri pe baza cărora doctorii vor putea schimba dozajele, reducând astfel efectele secundare nedorite.

Măsoară oxigenul dizolvat

563 15 4„Am vrut să facem un dispozitiv care să ne dea un semnal chimic despre ceea ce se întâmplă în tumoare. În loc să aşteptăm luni întregi ca tumoarea să se micşoreze, am putea şti din timp dacă ne îndreptăm într-o direcţie bună”, declară Michael Cima, unul dintre conducătorii studiului. Biosenzorul monitorizează doi parametri: pH-ul şi oxigenul dizolvat. Aceştia sunt doi indicatori importanţi ai răspunsului tumorii la tratament. Când chimioterapia începe să aibă efect, ţesutul tumoral devine mai acid. Prin măsurarea oxigenului dizolvat, biosenzorul îl ajută pe medic să stabilească dozajul corect, având în vedere că tumorile se dezvoltă în condiţii de hipoxie.

Este din plastic biocompatibil

Micul biosenzor încape în vârful unui ac de biopsie. E din plastic biocompatibil şi conţine 10 ml substanţe chimice de contrast, precum şi o parte electronică, pentru a putea transmite citirile către un dispozitiv extern. Testele au demonstrat că biosenzorul este rapid, precis şi fiabil. „Medical News Today” a mai vorbit despre un alt grup de oameni de ştiinţă care lucrează la un „laborator într-un cip”, ce promite să detecteze cancerul pulmonar mult mai devreme şi prin folosirea doar a unei picături de sânge faţă de metoda extrem de invazivă care este folosită în prezent.