Main menu

header

561 14 2de Gabriela Niculescu

Cea mai nouă ameninţare la adresa sănătăţii umane este reprezentată de virusul Zika, transmis prin înţepătura ţânţarilor. Virusul se răspândeşte extrem de repede, cauzează complicaţii neurologice şi afectează în mod deosebit femeile însărcinate ai căror feţi pot dezvolta malformaţii. Epidemia s-a declanşat în America Latină şi s-a extins în Statele Unite ale Americii, însă Festivalurile din Brazilia și Jocurile Olimpice din luna august ar putea determina o răspândire a virusului în toată lumea. Deja autoritățile din Marea Britanie au anunțat infectarea cu virusul Zika a trei turiști britanici care au călătorit în America de Sud, astfel, virusul a ajuns şi pe continentul european.

Primul caz, înregistrat în 1968

Descoperirea virusului s-a făcut în anul 1947, în Uganda, şi a fost reperat la o maimuță. Numele său provine de la cel al unei păduri aflate în apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika aparține aceleiași familii Flaviviridae ca și virusurile `febrei dengue și febrei galbene. Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în anul 1968. Precum dengue și chikungunya, alte două infecții tropicale, Zika se transmite prin înţepăturile țânțarilor de tipul Aedes aegypti și țânțarilor tigru (Aedes albopictus). Insectele pișcă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

Adesea, infecția trece neobservată, dar, când se manifestă, simptomele sunt similare celor gripale, febră, dureri de cap, dar mai apar şi erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau pe picioare.

Produce complicaţii neurologice şi malformaţii ale fetuşilor

Complicațiile grave evidenţiate până la acest moment sunt de două tipuri: neurologice și malformații ale fetușilor unor femei bolnave. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate complicații de tipul sindromului Guillain-Barre, boală autoimună care se manifestă printr-o slăbiciune și chiar paralizie progresivă a membrelor. În aceleași țări au fost observate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuși și nou-născuți de mame care fuseseră însărcinate în momentul epidemiilor de Zika. Un studiu realizat de cercetători brazilieni sugerează că cele mai mari riscuri de malformații la bebeluși se înregistrează când infecția apare la mame aflate în primul trimestru de sarcină. Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) precizează însă că deocamdată nu există nicio dovadă că Zika ar putea provoca şi moartea.

Peste 15 state sunt afectate

După ce a fost semnalată în Africa, Asia și în Pacific, boala cu virusul Zika afectează din primul semestru al anului 2015 continentul american, Brazilia fiind statul cu cele mai multe cazuri. Peste 15 țări din America Latină și Antile înregistrează cazuri de infecții cu virusul Zika. Guvernul columbian a sfătuit cuplurile să evite sarcinile în lunile următoare, iar Executivul din Salvador a făcut aceeași recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din această țară. Autoritățile din Statele Unite recomandă femeilor însărcinate să evite să se deplaseze în statele afectate de virusul Zika: Brazilla, Columbia, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexic, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela şi Puerto Rico.

Virusul a fost cauza pentru declanșarea unei epidemii de microcefalie - dezvoltare redusă față de limita admisă a capului sau creierului uman - în Brazilia

Nu există vaccin

La momentul actual, nu există remediu specific și nici vaccin împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor. Ca mijloc de protecție împotriva pișcăturilor de țânțari se recomandă purtarea unor haine ample, care să alunge insectele şi pulverizarea pielii cu spray-uri antiţânţari. Îndeosebi femeile însărcinate trebuie să fie atente, iar persoanele care sunt deja afectate de virus trebuie să se ferească să mai fie înţepate de ţânţari, pentru a opri ciclul de transmitere a bolii.