Main menu

header

de Dana Purgaru

Poluarea sonoră face anual circa 10.000 de victime

Aproximativ 10.000 de persoane mor anual, în întreaga lume, din cauza afecţiunilor asociate poluării sonore din marile oraşe, arată un studiu al Institutului GfK Eurisko, comandat de compania pentru soluţii auditive Amplifon. Astfel, circulaţia rutieră, conversaţiile, transportul în comun şi muzica de fond sunt factori frecvenţi de poluare sonoră în metropole renumite, ce generează afecţiuni precum tulburări de somn, de concentrare şi de dispoziţie, dureri de cap şi accidente vasculare cerebrale. Conform studiului, efectuat în 11 ţări industrializate, poluarea sonoră este foarte ridicată în Statele Unite, Italia şi Franţa.

Test pentru diagnosticarea unor forme rare de cancer întâlnite la copii

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge și de la Spitalul Addenbrooke au dezvoltat un test ieftin noninvaziv care ar putea ajuta medicii să diagnosticheze unele tipuri de tumori maligne apărute în copilărie, potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Cambridge. Ținta testului este un tip de cancer cunoscut sub numele de cancer al celulelor germinative (embrionare). Acest tip de celule se pot dezvolta, devenind tumori, în special în testicule și ovare, locurile în care se află în mod normal. Ocazional, celulele germinative se pot bloca în timpul dezvoltării și se pot transforma ulterior, de exemplu, în tumori cerebrale.

Gonoreea ar putea deveni netratabilă

Gonoreea ar putea să devină în curând o boală care nu mai poate fi tratată, a avertizat Sally Davies, directorul Serviciului medical civil din Marea Britanie. Medicii din domeniul sănătăţii sexuale au detectat în nordul Angliei o tulpină de gonoree puternic rezistentă. Aceasta e capabilă să anihileze efectele antibioticului azitromicină, care este de obicei prescris alături de un alt medicament, ceftriaxonă, în tratamentul antigonoreic. Administrarea doar unuia dintre aceste medicamente ajută bacteria ce declanşează boala să dezvolte rezistenţă la tratament.

Gel cu sângele pacientului, remediu contra căderii părului

Un gel special, preparat din sângele pacientului şi injectat apoi în scalpul său, ar putea fi utilizat în curând ca o nouă metodă eficientă în lupta cu căderea părului. Gelul conţine plasmă bogată în plachete (platelet-rich plasma/ PRP), o combinaţie concentrată de substanţe din sânge care stimulează creşterea celulelor şi procesul de vindecare. Cercetătorii americani au decis să testeze potenţialul regenerator al PRP şi în cazul alopeciei androgenice - cel mai uzual caz de cădere a părului, care afectează peste 50% dintre bărbaţii trecuţi de 50 de ani.