Main menu

header

557 12 4de Gabriela Niculescu

În perioada octombrie-decembrie 2015, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer au organizat a V-a ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân „Nu am făcut destul”. Pentru al doilea an consecutiv, a fost desfășurată o caravană în șapte județe din țară, în cadrul căreia femeile au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor. Rezultatele obținute susțin necesitatea implementării programului național de screening pentru cancerul de sân.

Statisticile sunt îngrijorătoare

557 12 5Toate țările civilizate au programe naționale de screening, aceasta fiind și recomandarea UE. „Este cazul ca România să se alinieze politicilor de sănătate publică din țările UE și să implementeze un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, în concordanță cu recomandările europene”, a susţinut Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților din Medicină București (SSMB), 1.025 de femei din șapte județe (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Ialomița și Buzău) au fost consultate clinic în perioada octombrie-decembrie 2015. 87 dintre ele au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce înseamnă un procent de 8,5%. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt legate de prezența formațiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secreții mamelonare. Îngrijorător este şi faptul că 26% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani.

25 de femei diagnosticate zilnic în țara noastră

Statisticile din țara noastră înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar decât cea mondială (31%).

În cadrul campaniei, în ultimii doi ani au fost testate 2.027 de femei din 11 județe, adică 25% din țară, și au fost depistate 203 cazuri cu suspiciuni. „Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice modificare a sânului trebuie să vă îndrume către medic. De asemenea, trebuie să înțelegeţi că un cancer nu înseamnă automat un destin implacabil și că stadiul în care se depistează boala este esențial pentru evoluția ulterioară. Un cancer mamar incipient (tumoarea infraclinică sau tumoarea palpabilă cu dimensiuni până în doi centimetri) este un cancer curabil”, a declarat medicul oncolog Cătălin Costovici.

În țările occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a început să scadă datorită programelor de screening și a diagnosticării precoce. În România însă, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor în stadii avansate ale bolii. Acesta este și motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare.

Recomandări

  • Autoexaminarea lunară a sânilor: Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții;
  • Controlul la medic: Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani;
  • Mamografia: După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Atenţie! Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer