Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Dacă în anii trecuți singurătatea era considerată doar o parte normală a procesului de îmbătrânire, ultimele studii în domeniu arată că aceasta declanșează schimbări celulare în organism, crescând șansele de îmbolnăvire și de a trăi mult mai puțin decât persoanele care au un partener de viață.

Expuși riscului de boli cardiovasculare

În acest moment, singurătatea trebuie tratată ca o problemă de sănătate extrem de importantă, care afectează atât formarea de celule albe, cât și întregul sistem imunitar. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii din California și Chicago, în urma analizei dintre bătrânețe și relații sociale. Studiile realizate demonstrează că oamenii singuri au, de asemenea, un nivel al inflamațiilor mult mai ridicat decât al celor care nu sunt singuri. Cu alte cuvinte, singurătatea e la fel de gravă ca o boală contagioasă. Mai ales că oamenii transmit aceste sentimente celor apropiați, ceea ce îi face și pe aceștia să înceapă să se izoleze din ce în ce mai mult de societate. Astfel, oamenii de știință avertizează că persoanele care sunt singure se expun și riscului de boli cardiovasculare, insuficiență renală și chiar infarct, la toate acestea contribuind și tabieturi ca fumatul sau consumul excesiv de alcool. Anxietatea și depresia derivă tot din sentimentul de singurătate. Totodată, izolarea socială este asociată cu probleme de sănătate mintală și chiar schizofrenie. Uneori, sentimentul de singurătate este atât de copleșitor, încât apar cazuri de suicid.

Sugestii auxiliare

Întâlnirea cu oameni noi este de mare ajutor pentru multe persoane care doresc să atenueze sentimentul de singurătate. Internetul este o altă modalitate eficientă pentru a lega noi legături. Sunt frecvente cazurile în care multe relații durabile încep pe rețelele de socializare, dar specialiștii recomandă folosirea site-urilor deja cunoscute și o atenție sporită vizavi de informațiile împărtășite. Oricât ar părea de grele, perioadele de singurătate pot fi și recompensatoare. Acestea oferă persoanei în cauză șansa de a întreprinde un lucru care îi face reală plăcere fără a fi deranjată de altcineva. Totodată, este și un prilej de autocunoaștere și de a gândi un plan de acțiune pentru ceea ce vrea să facă în viață cu adevărat. De mare ajutor sunt și ședințele de consiliere sau psihoterapie, unde i se permite pacientului să-și înțeleagă sentimentele de singurătate, ajutându-l să găsească cele mai bune modalități pentru a se descurca în cele mai dificile situații. De multe ori, e mai bine să fii singur o perioadă, decât într-o companie proastă.