Main menu

header

530 14 1de Gabriela Niculescu

Instanţa de judecată a hotărât că pacienţii bolnavi de cancer au dreptul să fie trataţi, la prima acţiune a Alianţei Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (APCR), şi a obligat autoritățile competente ale Statului Român să adopte o decizie finală cu privire la includerea sau neincluderea unui medicament pentru tratarea cancerului pe lista de medicamente compensate.

Autoritățile au fost obligate să asigure tratament gratuit

În urma demersurilor judiciare desfășurate cu sprijinul APCR, până în prezent peste 120 de pacienți cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de țesuturi moi) și cu alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) și-au câștigat dreptul la viață. Prin 13 hotărâri judecătorești, pronunțate în cadrul procedurii ordonanței președințiale, Curtea de Apel București a obligat autoritățile responsabile - Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate - să asigure pacienților reclamanți tratament gratuit cu medicamente de ultimă generație. Potrivit legii, până la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonanței președințiale, instanța dispune măsuri de urgență pentru păstrarea sau protejarea unui drept.

Pentru prima dată, instanța constată că autoritățile nu respectă cadrul normativ

Pentru a pronunța aceste hotărâri, instanțele de judecată au hotărât că: dreptul la viață al pacienților este afectat în mod direct de refuzul autorităților competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de stat; noul mecanism de includere condiționată de încheierea contractelor cost/volum și cost/volum/rezultat nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988. Pe de altă parte, s-a judecat primul litigiu asupra fondului dreptului, iar instanța a dat câștig de cauză APCR-ului și a obligat pârâţii, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să emită decizia finală privind includerea sau neincluderea medicamentului Vemurafenibum (pentru tratarea melanomului malign) în Lista reglementată prin HG 720/2008 în 90 de zile de la rămânerea definitivă prezentei, iar în măsura în care decizia finală este de includere în această listă, să comunice această decizie pârâtului, Guvernul României, iar pârâtul, în această ipoteză, să emită o hotărâre prin care să aprobe această listă în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei finale. Această hotărâre judecătorească, deși nu este definitivă, este deosebit de importantă, deoarece pentru prima dată o instanță de judecată constată că autoritățile competente nu respectă cadrul normativ în materia actualizării listelor de medicamente compensate și le obligă să ia măsuri concrete în consecință.

„S-a ajuns la o situație de neacceptat pentru un stat membru al Uniunii Europene, în care pacienții sunt «tratați» de judecători, și nu de sistemul medical“ (președintele APCR)

„Este jenant şi umilitor să obţină dreptul la viaţă în instanţă“

530 14 2Dintr-o altă perspectivă, această sentință produce efecte față de toți pacienții și nu numai față de reclamanții în cauză. „Este jenant și umilitor pentru pacienți să-și obțină un drept firesc, dreptul la viață garantat de Constituție, în instanță! Vom continua să ne apărăm acest drept prin orice mijloace legale, recurgând chiar la acțiuni radicale”, a susținut Cezar Irimia, președintele APCR. „Suntem îngrijorați de lipsa de reacție a autorităților din Sănătate, care refuză să-și exercite competențele legale. Ne întrebăm câte procese mai sunt necesare pentru ca statul român să respecte și să asigure dreptul la viață al pacienților?”, a completat avocatul Dan Cimpoeru.