Main menu

header

de Dana Purgaru

Transplantul de ţesut ovarian, un succes

O belgiancă de origine congoleză a devenit prima femeie din lume care a născut un copil sănătos după ce medicii au ajutat-o să redevină fertilă, transplantându-i un fragment de ţesut ovarian care îi fusese extirpat şi apoi congelat în copilărie. Pacienta, care a fost diagnosticată cu anemie falciformă la vârsta de 5 ani, a avut nevoie de transplant de măduvă osoasă pentru a se trata de această boală. Medicii belgieni au declarat că reuşita lor deschide calea către un viitor în care copiii diagnosticaţi cu boli grave, precum cancerul, ar putea fi capabili să aibă urmaşi biologici mulţi ani după ce se vor fi vindecat.

Cu opt ani mai bătrâni după un accident vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale la persoanele vârstnice duc la o îmbătrânire prematură a creierului cu echivalentul a opt ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan, SUA. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 4.900 de persoane în vârstă de 65 de ani şi peste care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Accidentul vascular cerebral este prima cauză de handicap motor dobândit la adulţi şi a doua cauză a demenţei după maladia Alzheimer.

Riscul de deces, calculat pe baza unei formule

O echipă de cercetători britanici şi suedezi a pus la punct o formulă de calcul care poate prezice riscul de deces în următorii cinci ani, specialiştii spunând că speră că oamenii vor folosi aceste informaţii pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Formula de calcul are la bază o serie de întrebări destul de diverse, de la numărul de automobile deţinute de persoana respectivă, la ritmul din timpul mersului, şi poate fi folosită de persoane cu vârste între 40 şi 70 de ani. Specialiştii spun că informaţiile pot fi utile şi medicilor de familie, pentru a identifica pacienţii cu risc crescut de îmbolnăvire. Formula de calcul e disponibilă pe site-ul www.ubble.co.uk.

Pantofii cu toc înalt provoacă dezechilibre

Realizatorii unui studiu, efectuat pe un număr mare de femei care au purtat pantofi cu tocuri de 10 cm cel puţin de trei ori pe săptămână, timp de trei ani, au descoperit că, deşi iniţial pantofii cu toc contribuie la întărirea muşchilor picioarelor, purtarea acestora pentru o perioadă lungă poate avea efecte secundare nedorite. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hanseo din Coreea de Sud vorbesc despre „grave dezechilibre”, ce pot conduce la „accidente majore, cum ar fi căderile sau entorsele grave”. Alte efecte secundare sunt: deformarea picioarelor, durerile de spate şi deformarea mersului.