Main menu

header

529 14 2de Gabriela Niculescu

O nouă intervenție medicală, în premieră în România, a avut loc recent la Centrele de Excelență ARES, efectuată de o echipă mixtă de medici români și străini, condusă de doctor Vlasios Ninios, medic cardiolog intervenționist. Un pacient în vârstă de 65 de ani a fost operat prin tehnica Mitraclip, o procedură minim invazivă, realizată pentru prima oară în România, ce reduce gradul insuficienței mitrale (afecțiune a uneia dintre cele patru valve ale inimii, numită mitrală) de la severă până la normală (de la gradul IV la gradul I).

Necesită doar o incizie de 8 mm în vena femurală

529 14 3Insuficiența mitrală se manifestă prin respirație grea și oboseală, cauzate de boala valvei mitrale. Procedura Mitraclip se efectuează în laboratorul de angiografie și, de obicei, se practică sub anestezie generală, sub control radiologic și ecografic (ETE). Prin această tehnică, nu mai este necesară deschiderea pieptului, ci, printr-o incizie de doar 8 mm în vena femurală, se introduce sistemul Mitraclip, și anume un cateter ghid și un sistem care conține clipul cu două „brațe”, fiecare cu o porțiune centrală (numită „gripper”), care facilitează unirea celor două foițe ale valvei.

„Pacientul s-a prezentat la Centrele ARES în urmă cu o lună, diagnosticat cu insuficiență cardiacă severă și regurgitare mitrală severă, cu indicație clară pentru procedura de Mitraclip. După o evaluare corectă, am programat procedura menționată. Am efectuat procedura sub anestezie generală, în mai puțin de două ore, și la sfârșitul procedurii am constatat reducerea insuficienței mitrale de la grad sever la grad ușor. Pacientul s-a simțit imediat foarte bine și a fost externat în 48 de ore. Întreaga intervenție a fost un real succes”, a declarat Vlasios Ninios, medic primar cardiolog.

Îmbunătățește funcția cardiacă și calitatea vieții

Prin această procedură se îmbunătățesc considerabil funcția cardiacă și calitatea vieții, prelungindu-se astfel viața pacientului. Timpul de refacere postoperatoriu este mult mai mic decât în cazul unei operații chirurgicale, constând în două zile de internare, după externare, pacientul reluându-și activitatea zilnică fără nicio restricție.

„La sfârșitul procedurii am constatat reducerea insuficienței mitrale de la grad sever la grad ușor“ (doctor Vlasios Ninios)

  • Procedură medicală minim invazivă destinată afecțiunii valvei mitrale