Main menu

header

de Dana Purgaru

Zece clinici în Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer

Zece clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro și embriotransfer al Ministerului Sănătății, care a alocat un buget de 1.857.000 de lei. Se estimează că 300 de cupluri vor putea beneficia de program, iar în funcție de adresabilitate, suma poate fi majorată în urma rectificărilor bugetare. Comisia de specialiști a încheiat procesul de selecție a unităților sanitare care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016.

Remediu inedit contra cancerului de piele

Virusul herpetic modificat genetic este eficient împotriva cancerului de piele prin infectarea și distrugerea celulelor canceroase ca și prin declanșarea unui răspuns imunitar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra. Cercetarea s-a desfăşurat pe 436 de pacienți cu melanom avansat inoperabil, cărora le-a fost administrată o injecție cu noul tratament numit T-VEC sau o altă imunoterapie. Peste 16% dintre cei tratați cu T-VEC au avut un răspuns susținut pe parcursul a peste șase luni, comparativ cu 2,1% în grupul de control.

Există o legătură între alergiile la arahide şi astm

Copiii care suferă de astm pot avea alergie la arahide, fie sunt sensibili la alune fără să știe acest lucru, potrivit unui studiu efectuat la Spitalul de copii din Dayton, SUA, pe 1.517 copii. Aceştia au ajuns la o clinică pulmonară pentru probleme respiratorii și au primit un diagnostic confirmat de astm, iar cercetătorii au observat că 22% dintre ei au ieșit cu rezultat „pozitiv” la testul de alergie la alune.

Lipsa somnului perturbă luarea deciziilor

Privarea de somn îngreunează abilitatea de adaptare la o situaţie neaşteptată. Aceasta e concluzia unui studiu efectuat la Universitatea de stat din Washington, care a creat în premieră un experiment în care a fost simulat felul în care lipsa de somn afectează aspecte critice ale procesului de luare a deciziilor în situaţii-limită. Astfel, rezultatele investigaţiilor accidentului nuclear de la Cernobîl sau ale exploziei navetei Challenger au arătat că privarea de somn a unor operatori a jucat un rol în producerea acestor dezastre.

Şansă neaşteptată pentru cei cu probleme locomotorii

Cercetătorii americani au demonstrat, în premieră, modul în care se pot regenera nervii distruşi în urma unor leziuni ale coloanei vertebrale. Descoperirea ar putea ajuta persoanele cu handicap să meargă din nou. S-a reuşit regenerarea zonei afectate la şoareci de laborator şi au reuşit să transmită semnale pe o distanţă de patru centimetri. Echipa a notat că tratamentul a produs efecte atât la neuronii senzoriali mari, cât şi la cei mici.