Main menu

header

528 12 1de Cătălina Tăgârță

Osteoporoza sau „hoțul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice. Numărul cazurilor este însă mult mai mare, mai ales din cauza lipsei diagnosticului și a tratamentului adecvat. Specialiștii OMS estimează că, până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va crește la 1 miliard de locuitori. Pentru că în primă fază nu doare, pacienții ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când „tratamentul” presupune, de fapt, o ameliorare a simptomelor și o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Așadar, trebuie reținut faptul că osteoporoza nu se vindecă, dar se poate preveni!

Primele semne: dureri la nivelul șoldului

Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul șoldului sau al membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopții, scăderea progresivă în înălțime, postura încovoiată, îngreunarea capacității motorii, de a depune efort și de a ridica greutăți. În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacienții se confruntă cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore. Cauzele apariției osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărțite în două categorii: cauze asupra cărora nu se poate interveni (sex, vârstă, rasă, conformație corporală, antecedente familiale, prezența anumitor afecțiuni, cum ar fi, spre exemplu, diabetul, artrita reumatoidă, dereglările hormonale) și cauze care pot fi controlate (tulburările de alimentație, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool).

Calciul, mineral esențial celor predispuși la osteoporoză

Copiii sunt învățați încă de mici să bea lapte „ca să aibă calciu!”, iar acest obicei nu trebuie să se piardă pe măsură ce înaintează în vârstă. Acest mineral este vital în toate etapele vieții. Încă din burtica mamei, bebelușul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta țesut osos. Mai departe, în copilărie și în adolescență e nevoie de calciu pentru a oferi rezistență oaselor, pentru a regla funcția musculară și pentru a menține sănătatea dinților, părului și unghiilor. Necesarul de calciu crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul estrogenului scade semnificativ. La fel de important este să i se ofere organismului cantități suficiente din acest mineral, deoarece corpul pierde zilnic calciu prin piele, unghii, păr, transpirație, urină și materii fecale, care trebuie înlocuite zi de zi prin dietă sau prin medicamente care conțin acest mineral. În caz contrar, organismul folosește calciul din oase pentru a efectua diverse funcții, făcându-le așadar mai slabe și mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

Vitamina D3 ajută la absorbție

528 12 2Pe lângă lapte și produse lactate, alte alimente bogate în calciu sunt: tofu, peștele, sucurile de fructe, dar și legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveții etc. Vitaminele şi flavonoidele conţinute de mazăre sunt de un real ajutor persoanelor care suferă de ateroscleroză. De aceea, atât acestora, cât și celor cu deficiență de calciu li se recomandă o cură de patru-opt săptămâni, timp în care se vor consuma 150 g mazăre verde de trei ori pe săptămână. Pentru eficienţă maximă se vor consuma gălbenuş, spanac şi urzici. Consumul de mazăre ajută foarte mult şi persoanele care suferă de afecţiuni renale, ca infecţiile cronicizate şi litiazele recidivante. Datorită fibrelor alimentare pe care le conţine şi a unor compuşi cu efect hipoglicemiant, mazărea este foarte bine tolerată de diabetici. Pentru că deblochează tranzitul intestinal, mazărea fiartă, preparată cu unt, este indicată persoanelor care suferă de constipaţie. Se recomandă consumul a 250 g pe zi. Prin conţinutul de vitamine B1, B2, B3, B6 şi fier, mazărea este excelentă pentru îmbunătăţirea capacităţii de efort fizic. În perioadele solicitante se recomandă a se consuma un kilogram de mazăre săptămânal.

Feriţi-vă de cafea și sare

Revenind însă la osteoporoză, persoanele predispuse la această afecțiune trebuie să acorde mare atenție la excesul de sare și de cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul. Acesta nu acționează de unul singur, ci are nevoie de susținători pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea, sunt indicate medicamente care conțin calciu și vitamina D3, un duo imbatabil ce ajută la absorbția eficientă în organism. Micuții, dar și adulții care nu doresc să ia pastile, e bine să știe că pot apela la comprimatele masticabile. Pe lângă faptul că sunt mai plăcute la gust, acestea pot fi administrate în siguranță și în perioada de sarcină sau de alăptare, cu condiţia ca dozele zilnice să nu depăşească 1.500 mg calciu şi 600 UI de vitamina D3. Important de precizat este faptul că vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentație, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.

PONT. Coada-calului este un remediu-minune pentru prevenirea osteoporozei. Dacă sunteți predispuși la această boală (rugați medicul de familie să vă facă testele necesare aflării acestui aspect), consumați cât mai des ceai din această plantă

Efectuaţi stretching şi yoga

Pentru oase rezistente nu este suficientă o alimentație ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile. Mișcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) și odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menținerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul și yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât și pentru menținerea greutății corporale, redobândirea energiei și o stare psihică excelentă.