Main menu

header

de Raluca Grințescu

Cercetătorii danezi, citaţi de „Daily Mail”, susţin că legătura este cât se poate de reală şi, cu cât mai numeroase sunt infecţiile, cu atât mai mare este impactul la nivel cerebral. Aceștia avertizează că efectul poate dura ani întregi.

Cea mai mare cercetare de acest tip realizată până acum

În timp ce efectul a fost observat în urma infecţiilor apărute în diferite părţi ale corpului - cum ar fi stomacul, tractul urinar sau la nivel tegumentar -, manifestarea cea mai puternică a apărut în urma infecţiilor la nivelul creierului. Cercetătorii au observat că cei care fuseseră internaţi în spital ca urmare a unei infecţii aveau un coeficient de inteligenţă mai mic cu 1,6 decât media. În cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau de mai multe ori, scorul era cu 9,44 mai mic decât media. Coeficientul mediu de inteligenţă nu depăşeşte 115. Cercetătorii susţin că studiul este cel mai mare de acest tip realizat până în prezent şi demonstrează legătura evidentă între nivelurile infecţiei şi reducerea capacităţilor mintale. Potrivit studiului, publicat în revista „PLOS ONE”, cu cât infecţia este mai severă, cu atât mai puternic este efectul asupra creierului.

Se reduc capacitățile cognitive

Autorul studiului, doctorul Michael Eriksen Benrós, de la Universitatea din Copenhaga, susţine că infecţiile pot afecta creierul direct, dar şi prin intermediul inflamaţiilor periferice, care afectează deopotrivă creierul şi capacitatea mintală. „Infecţiile erau asociate, până acum, atât cu depresia, cât şi cu schizofrenia, fiind demonstrată şi legătura cu modificarea capacităţilor cognitive în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă. Acesta este primul studiu de anvergură care sugerează că infecţiile pot afecta atât creierul, cât şi capacităţile cognitive ale pacienţilor sănătoşi”, susţine Benrós. Acesta a adăugat că nu doar infecţiile, ci şi sistemul imunitar poate avea un rol în afecţiunile mintale. În mod normal, creierul este protejat de sistemul imunitar, dar poate fi totuşi afectat de infecţii şi de inflamaţii.

Experimentele precedente realizate pe animale au demonstrat că sistemul imunitar poate afecta capacităţile cognitive