Main menu

header

de Dana Purgaru

75% dintre cei care au hepatita C nu ştiu că sunt infectaţi

Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C din întreaga lume nu știu că se află în această situație, așa încât, chiar și în țările bogate, sunt tratați doar 3%-5% dintre cei afectați de această boală, care provoacă anual aproximativ jumătate de milion de decese, relevă un studiu prezentat în cadrul Congresului Internațional al Ficatului. Cercetarea, realizată la Deusto Business School din Spania, arată că, în fiecare an, apar aproximativ 4 milioane de noi cazuri de îmbolnăvire și estimează că numărul total de persoane infectate cu virusul hepatitei C pe glob este cuprins între 130 și 170 de milioane.

Copiii născuţi prematur, risc crescut de tulburări de autism

Nașterile premature pot altera conectivitatea între diferite părți ale creierului, ceea ce ar putea crește riscul de tulburări de autism și deficit de atenție, potrivit unui studiu recent efectuat la Kings College din Londra. Oamenii de știință au descoperit că cei născuți în perioada normală de gestație au avut structuri cerebrale în mod remarcabil similare cu cele ale adulților în acele părți ale creierului, fapt care confirmă că legăturile cerebrale sunt bine dezvoltate de la naștere. În schimb, la copiii născuți prematur, cercetătorii au găsit mai puține conexiuni cerebrale între talamus și cortex, dar mai multe conexiuni cu o parte a cortexului lateral, care joacă un rol în prelucrarea semnalelor faciale, ale buzelor, maxilarului, limbii și gâtului.

Alertă internaţională legată de un produs de slăbit

Interpol a lansat o alertă în legătură cu un produs de regim, cunoscut, de asemenea, în lumea culturismului, care a provocat decesul unei femei în Marea Britanie și grave probleme unui francez. Este vorba despre 2,4-dinitrofenol (DNP), o substanță ilicită și potențial letală, utilizată ca produs de regim și care ajută la creșterea masei musculare, vândută, de obicei, sub formă de pulbere galbenă sau de capsule. În anii ’30, DNP era folosită pentru stimularea metabolismului și pentru favorizarea pierderii în greutate, dar a fost retras de la vânzare după ce a provocat mai multe decese.

Orice grupă de sânge poate fi transformată în „donator universal“

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au dezvoltat o enzimă care ar putea rezolva problema lipsei de sânge de o anumită grupă. Aceasta neutralizează antigenele, transformând, practic, grupele de sânge A şi B în 0. Enzima a fost creată printr-un proces care se numeşte „evoluţie direcţionată”. Această metodă de „inginerie” a proteinelor se bazează pe procesul selecţiei naturale şi permite direcţionarea acţiunii unei enzime, spre exemplu, către un scop prestabilit.