Main menu

header

  Clinchet vesel de clopoţei, brazi împodobiţi cu ghirlande de nestemate, Moşi darnici, bucate alese. Toate fac parte din atmosfera Sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă modul de celebrare, datele şi tradiţiile variază, spiritul Crăciunului rămâne în toată lumea la fel.

Israel
Pelerini în Ţara Sfântă

  De Crăciun, Ţara Sfântă este plină de pelerini care vin să celebreze naşterea lui Iisus. La Bethleem, centrul festivităţilor de Crăciun este Bazilica Nativităţii, despre care se crede că a fost construită chiar pe locul ieslei unde s-a născut pruncul Iisus, marcat cu o stea de argint. În Ajun, în cadrul unei procesiuni, efigia Sfântului Copil este dusă în biserică, apoi este oficiată slujba religioasă. Creştinii din Bethleem îşi vopsesc pe uşile caselor, cu vopsea roşie, câte o cruce, simbolizând atât credinţa creştină, cât şi naşterea Mântuitorului. Pe un stâlp montat în piaţa centrală este aşezată o stea uriaşă, care pluteşte parcă deasupra oraşului ca exact acum... 2.000 de ani.

Austria
Vâsc aducător de noroc

  În Austria, cete de copii străbat străzile, colindând pe la ferestre. Deşi Crăciunul este celebrat acasă, cu mese festive şi cadouri, Piaţa de Crăciun din Viena este atracţia principală a Sărbătorilor. În Austria, una dintre tradiţii păstrată şi acum este ca elevii să monteze, în şcoli sau în biserici, piese despre naşterea Mântuitorului. În vechime se foloseau animale vii pentru redarea atmosferei, dar în prezent se preferă costumele.
Un alt obicei vechi este acela de a agăţa ciorapi de şemineu, în aşteptarea cadourilor, iar în casă se atârnă vâsc, despre care se spune că are puteri magice şi aduce noroc, alungând totodată spiritele rele.

Rusia
Albă-ca-Zăpada, asistenta Moşului

  În Rusia, Moş Crăciun („Babuşka”) este însoţit de Albă-ca-Zăpada („Snegurocika”), iar copiii primesc prăjituri şi jucării, la loc de cinste aflându-se setul de păpuşi „Matrioska”.

Islanda
Cartofi pentru cei răi

  În Islanda vin 13 Moş Crăciuni. Cu 13 zile înainte de Crăciun, primul Moş coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi pune dulciuri în ghetuţele copiilor când aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, micuţii primesc dulciuri, mandarine şi lozuri în plic, iar dacă au fost răi sunt recompensaţi cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oraş, şi tot aşa până la 25 decembrie, când primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, urmând ca pe
26 cel de-al doilea să facă la fel, şi tot aşa până la 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită şi „Al treisprezecelea” şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun, pentru că în această zi ultimul Moş Crăciun se întoarce la casa lui.
Elveţia
Parada ridichilor luminate

  În Elveţia, încă din anul 1775, Moş Crăciun are întotdeauna misiunea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor. O altă tradiţie a elveţienilor este „Parada ridichilor luminate”, obicei preluat de la mexicani. Copiii ajutaţi de părinţi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare de lună, pe care apoi o împodobesc cu diferite forme. În ridichea împodobită, aceştia pun o lumânare şi poartă ridichea ca pe o făclie ori o agaţă ca pe un lampion.

Italia
Baba-Cloanţa verifică cine a fost cuminte


  În multe biserici din Italia sunt expuse iesle cu pruncul Iisus şi magi de mărime naturală. Tot aici există obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Baba-Cloanţa călare pe mătura ei, verifică atent cine a fost cuminte şi cine nu. Ea este foarte bună cu copiii, se strecoară pe hornuri şi lasă cadourile lângă bradul împodobit.

Bangladesh
Arcade luminate din ramuri de bananieri

  În satele creştine din Bangladesh, bărbaţii taie ramuri de bananier şi le replantează câte două de-a lungul drumurilor spre biserici şi în jurul caselor. Apoi apleacă crengile una peste cealaltă, pentru a forma un arc peste drum şi le leagă între ele. Apoi se fac în ramuri mici scobituri ce se umplu cu ulei şi se aprind spre a lumina drumul până la biserică.

Germania
Arderea butucului

  În Germania s-a păstrat obiceiul de a arde un butuc în noaptea de Crăciun, care se spune că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului.

Spania
Cadouri, la 6 ianuarie

  În Spania, deşi Crăciunul se sărbătoreşte la 25 decembrie, darurile se dau pe
6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi. Acestea sunt oferite de magi, care se deplasează în cortegii de curteni, cavaleri şi lăutari, iar în case şi biserici există mici iesle ce redau atmosfera Naşterii Domnului.

Finlanda
Legea păcii

  În faţa catedralelor din Finlanda, din an în an se ridică un pom de Crăciun de 30-40 de metri. În  noaptea de 24 spre 25 decembrie, exact la ora 00:00, de pe balconul Primăriei, un reprezentant al oraşului proclamă „pacea de Crăciun“. Aceasta înseamnă că de la momentul proclamării păcii şi până la Bobotează, celor care tulbură pacea li se aplică pedepse severe. Acest obicei există de aproape 600 de ani şi este valabil pentru întreaga ţară. După-amiaza se aprind lumânări în cimitire. Seara, în familiile cu copii soseşte cu multe cadouri Moş Crăciun.

Mexic
Daruri de la Quetzalcoatl

  În Mexic unii oameni se îmbracă în îngeri. Grupul se duce din casă în casă purtând lumânări şi cântâd cântece în timp ce Maria şi Iosif bat la uşă şi întreabă dacă pot fi găzduiţi. Fiecare casă îi refuză. După fiecare procesiune, participanţii dansează, cântă şi mănâncă un meniu divers. Copiii, legaţi la ochi, încearcă să rupă cu nişte beţe o figurină din hârtie sau din material casabil, umplut cu dulciuri şi mici cadouri. De asemenea, unii copii mexicani aşteaptă daruri de la Quetzalcoatl, conducător legendar al Mexicului.

Danemarca
Spiriduşii aşteaptă o... oală cu orez fiert

  În Danemarca, atunci când familia se aşază să ia masa, se lasă în pragul uşii o oală cu orez fiert. Se spune despre aceia care nu vor să sărbătorească Crăciunul şi să respecte această tradiţie, că le va merge rău tot timpul anului care va urma, fiindcă spiriduşii îi vor bate cu nuci.

Anglia
Scrisori pe şemineu pentru Santa Claus

  Copiii din Anglia îşi primesc cadoul la 25 decembrie. Scrisorile pentru Moş Crăciun, care poartă numele de Santa Claus, în Ajunul Crăciunului sunt puse în hornul şemineului, pe şemineu sau în geam, introduse în şosetuţe speciale, în aşa fel încât să fie umplute cu surprize a doua zi dimineaţă. La 25 decembrie, englezii se adună în familie la masa festivă. Tot tradiţiei Crăciunului englezesc îi aparţine şi pacheţelul surpriză numit cracker, care este împărţit la servirea budincii de Crăciun.
Carmen Ciripoiu