Main menu

header

de Daniela Purgaru

- Are hramul Intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria (21 noiembrie) şi al Izvorului Tămăduirii (în prima vineri de după Sfintele Paşti)

Supranumită şi „Templul lui Zamolxe”, Mănăstirea Nămăieşti, din judeţul Argeş, reprezintă un loc în care sacralitatea este emanată prin fiecare por al edificiului. Acest lăcaş de cult rupestru se găseşte într-o zonă cu străvechi urme istorice şi de un pitoresc deosebit. Este ascuns într-o stâncă, la altitudinea de 765 m şi adăposteşte, în tăcere, o istorie atât de îndepărtată, că este doar bănuită.

Biserică săpată în întregime în stâncă
Intrarea în Mănăstirea Nămăieşti se află în apropierea şoselei care străbate satul cu acelaşi nume, la cinci kilometri nord-est  de Câmpulung. Peste drum se află casa memorială a lui George Topârceanu. Drumul îngust urcă printre casele în care locuiesc maicile, iar treptele se opresc sus, la biserica săpată în întregime în stâncă. Imediat ce ajungi în preajma lăcaşului simţi încărcătura spirituală a zonei şi intuieşti parcă clipele de mult apuse, ce au marcat sfântul loc.

Un semn al Maicii Domnului
Potrivit unei legende, trei ciobani au ajuns cu oile pe stânca în care se află astăzi Mănăstirea Nămăieşti. Aici au poposit, iar noaptea au avut toţi trei acelaşi vis: fiecăruia i s-a arătat un înger care i-a spus că în acea stâncă se află o icoană zugrăvită după chipul adevărat al Maicii Domnului. Dimineaţa, trezindu-se, şi-au împărtăşit visul avut, s-au înfricoşat şi au hotărât să se mute pe versantul alăturat. Visul s-a repetat şi în noaptea următoare, iar în a treia noapte li s-a arătat chiar Maica Domnului, care i-a dus la o stâncă şi le-a arătat intrarea în grotă, spunându-le să facă un lăcaş de închinare unde vor găsi o icoană. Tot atunci, Maica Domnului le-a spus că numărul vieţuitorilor din mănăstirea ce se va întemeia aici are să fie întotdeauna 33 (anii trăiţi de Mântuitorul Iisus pe Pământ)! Se întâmpla în preajma anului 1547.

Rodul Sf. Apostol Luca şi „darul” Sf. Andrei
Icoana găsită în stâncă de cei trei ciobani se pare că este una dintre cele mai vechi din toată creştinătatea. Se crede că este una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol şi Evanghelist Luca, la dorinţa Maicii Domnului. Pe aceste locuri, icoana a fost adusă de Sf. Apostol Andrei, care a propovăduit în Dobrogea şi a plecat apoi spre Dacia Superioară, făcând popas lângă un templu păgân, închinat lui Zamolxe. Apostolul Andrei, care crezuse că în grotă trăieşte un slujitor al zeului, pe care-l va creştina, nu a găsit pe nimeni şi se spune că ar fi exclamat către cei cu care călătorea: „Nemo est” („Nu este nimeni”). De aici şi numele Nămăieşti. Apostolul a coborât în grotă şi a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe acelaşi loc în care se află acum.

Hrisoave vechi de sute de ani
Pe pereţii bisericii se pot vedea picturi murale neîndemânatic realizate, cu figuri de sfinţi şterse, în pridvorul sudic. Interiorul este nepictat, dar este decorat cu icoane atârnate pe pereţi şi cu podoabe religioase. În zonă mai pot fi admirate o cruce veche, din 1601, ridicată lângă turlă, hrisoave din anii 1542 şi 1572, cărţi vechi şi ateliere de covoare şi macrameuri, rămase de acum două-trei decenii, când călugăriţele de la Nămăieşti lucrau covoare, menite, în mare parte, exportului. Peste toate acestea însă tronează icoana din mănăstire.

Un triunghi magic
Împreună cu Mănăstirea Nămăieşti, mai sunt încă două astfel de lăcaşuri, ce formează un triunghi echilateral, cu latura de 20 km - Corbii de Piatră şi Cetăţuia lui Negru Vodă. Acestea sunt tot aşezăminte monahale, primul, la zece kilometri de Câmpulung Muscel, iar cel de-al treilea, pe şoseaua Câmpulung - Târgovişte, în comuna Cetăţeni.

Icoana făcătoare de minuni

În 1798, icoana a fost ferecată în argint de Enache Postelnicul, iar în 1913, soţia unui general din armata română a pus să i se facă o ramă de argint. Se spune că în momentul în care flăcările, cauzate de incendiul petrecut aici în timpul bombardamentelor din primul război mondial, au ajuns la icoană, acestea s-au stins brusc. În zilele noastre, această icoană a Maicii Domnului este recunoscută ca fiind făcătoare de minuni şi este foarte des vizitată de suflete rătăcite, dar pline de speranţă.