Main menu

header

923 22 1de Carmen Bădulescu şi Sorin Dumitrescu

Oricine privește icoana Maicii Domnului a Semnului (sau a Rădăcinii) de la Kursk va fi învăluit de privirea Ei de mamă blândă și ocrotitoare. Smerită la umbra lui Iisus, Preacurata știe să le vorbească tuturor. Și celor năpăstuiți, bolnavi și fără de speranță, dar și păcătoșilor, pe care-i întoarce pe calea cea dreaptă. Ea are milă pentru toți, este limanul și pavăza. Sfânta icoană a Maicii Domnului a Semnului este cinstită pe 8 martie, 8 septembrie și 27 noiembrie.

A fost găsită de un vânător la rădăcina unui stejar bătrân

923 22 2„Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău în adâncurile Iadului sau în înălțimile cele de Sus”, spunea prorocul Isaia. Nu e nevoie de vorbe mari pentru ca Sfânta Fecioară a Semnului să înțeleagă pe cineva. Cine crede în puterea Ei, îi cere ajutorul și nu-și pierde speranța, va vedea minunile. Flămânzii vor primi hrană, străinii mângâiere, suferinzii tămăduire. Povestea sfintei icoane este tulburătoare. A fost descoperită întâmplător, pe data de 8 septembrie 1295, într-o pădure, nu departe de orașul Kursk, din Rusia. A fost găsită de un vânător la rădăcina unui stejar bătrân. Era cu fața în jos... Când bărbatul a ridicat-o, un izvor cu apă limpede a țâșnit din pământ. De atunci și până în prezent, izvorul nu a secat, iar oamenii spun că apa acestuia este binefăcătoare pentru suferințele sufletești și trupești.

Minunea trăită de preotul Bogoliub

Când a văzut cu proprii ochi prima minune, vânătorul a ridicat în cinstea icoanei Maicii Domnului a Semnului un mic paraclis din lemn. Din acel moment, credincioșii au venit să o cinstească pe Sfânta și Preacurata Fecioară și să-i ceară sprijin în momentele grele din viață. Potrivit istoriei, în anul 1383, un mare iubitor de Dumnezeu, preotul Bogoliub, care a trăit aproape de acest loc și a slujit în paraclis, a trecut prin momente cumplite, după ce a fost capturat de tătarii care au invadat Rusia. Păgânii au incendiat paraclisul și au rupt în două bucăți icoana Maicii Domnului, apoi le-au aruncat. După ce părintele s-a întors din captivitate, s-a rugat cu lacrimi amare Maicii Domnului și a postit o lungă perioadă de timp, pentru a găsi icoana distrusă. Și Fecioara i-a îndeplinit dorința. Când părintele a încercat cu mâinile tremurânde să pună cele două bucăți la loc, a avut parte de surpriza vieții: s-au lipit singure, fără să se vadă nici măcar cel mai mic semn.

I-a alungat pe invadatorii polonezi

923 22 3Ca să-i aducă mulțumire Maicii Domnului pentru toate binefacerile primite, dar mai ales pentru că a scăpat poporul rus de invazia polono-lituaniană, în anul 1613 oamenii din orașul Kursk au ridicat Mănăstirea Semnului și au așezat icoana la loc de cinste. Mai târziu, în anul 1676, icoana Preacuratei a călătorit până la râul Don, pentru a binecuvânta trupele cazacilor. Minunile săvârșite de Preacurata de la Kursk au ajuns și la urechile țarilor Ivan și Petru Alexeevici, care, în anul 1684, au trimis o copie a icoanei, poruncind ca aceasta să însoțească trupele ortodoxe în luptă. Trei ani mai târziu, în 1687, icoana a fost trimisă și la „Armata Mare”, unde i-a sprijinit pe ostași să elibereze pământurile. Ulterior, au fost pictate mai multe copii, care au ajuns la armată în campania din Crimeea, dar și în posesia mai multor generali ruși, printre care și cneazul Kutuzov.

Teroristul care a fost întors la credință

Tot istoria povestește că, în anul 1905, un terorist a pătruns în catedrala din Kursk cu o bombă. Bărbatul a afirmat atunci că icoana va fi protejată doar dacă există Dumnezeu. Când bomba a fost detonată, singurul lucru care a rămas intact a fost icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a Semnului. Povestea merge mai departe și în anul 1948 icoana a călătorit în Germania, unde a rămas o scurtă perioadă, spre închinare. La un moment dat, în timpul unei slujbe, preoții au observat că un bărbat nu s-a mai oprit din plâns. Întrebat ce povară poartă în suflet, el a mărturisit că este persoana care a detonat bomba în 1905 în catedrala din Kursk... Minunea petrecută în fața ochilor l-a făcut să-L iubească pentru totdeauna pe Dumnezeu.

În prezent se află la New York

După revoluția bolșevică din aprilie 1918, icoana a fost furată din Catedrala Mănăstirii Semnului Maicii Domnului, iar hoții i-au luat și ornamentele din aur. Dar, spre slava Sfintei Fecioare, pe 2 mai, icoana s-a reîntors la locul său. Aceasta a rămas spre închinare pe pământ rusesc până în 1920, când a ajuns în Crimeea și a ajutat armata în lupta contra bolșevicilor. În anul 1944 s-a aflat în Serbia, de unde a fost dusă la München de Sinodul Episcopilor și Mitropolitul Anastasie. Ulterior, în 1951, Mitropolitul Anastasie s-a mutat în America și a luat cu el și sfântul odor. Șase ani mai târziu, în 1957, icoana Maicii Domnului din Kursk a fost așezată în Catedrala Icoanei Maicii Domnului a Semnului din New York, reședința Primului Ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor, unde se găsește și în acest moment.

Istoria spune că, în copilărie, Sfântul Serafim de Sarov, bolnav fiind, s-a vindecat după ce a fost atins cu icoana Maicii Domnului a Semnului

Apărătoarea celor care pleacă în călătorii lungi

Oricine este năpădit de necazuri, dacă va citi cu toată încrederea Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Kursk și această rugăciune, va avea rezultatele dorite. Sfânta icoană vindecă persoanele cu deficiențe de vedere, îi apără pe cei care pleacă în călătorii lungi, tămăduiește de boli mai ales în perioada pandemiilor și ține dușmanii la distanță. „Atotbună Stăpână, Sfânta Maică a lui Dumnezeu, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu, dar, fiind Maica Milostivă a Dumnezeului Cel Milostiv, spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu și trupul meu slăbit se va întări! Tu ai putere și tărie în cuvânt, Stăpână Doamnă, și prin dătătoarea de bucurie, preacinstită icoana Ta, mântuiește-i pe cei care cu fierbințeală cer Mila Ta. Slobozește-i din toate durerile pe cei care aleargă la Tine, din toate necazurile scapă turma Ta, care cere de la Tine mijlocirea Ta. Ajută-mă să am biruință în lupta cu cel rău și roagă-Te lui Dumnezeu pentru mine, ca mulțumindu-Ți să măresc Numele Tău Cel Minunat întotdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!”.