Main menu

header

889 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Împărați și împărătese, boieri și domnițe, arhierei, monahi sau simplii credincioși au bătut drumurile în trecut ca și în vremurile noi să găsească alinare la Maica Domnului. Preacurata Fecioară a vindecat de boli grave, a dat soartă fetelor necăsătorite și le-a întărit tuturor credința, îndemnându-i să rămână fideli dreptei învățături și să-l cinstească pe Mântuitorul lumii până la sfârșitul veacurilor. Dintre toate icoanele care o reprezintă pe Maica Domnului, una se remarcă în mod special. Icoana numită „Galaktotrofusa” sau „Preacurata care alăptează” le-a ajutat pe toate femeile care i s-au închinat cu evlavie să fie binecuvântate cu prunci. Este prăznuită pe 3 iulie și la 12 ianuarie.

„Cum să Te hrănesc eu pe Tine, Cel ce hrănești toate de la masa Ta?”

„Și când zicea El acestea, o femeie din mulțime, ridicând glasul, I-a zis: «Fericit este pântecele care Te-a purtat și fericiți sunt sânii pe care i-ai supt!» (Luca 11, 27). „Cum să-ți deschid eu izvorul laptelui, Ție, o, Izvorule?! Cum să Te hrănesc eu pe Tine, Cel ce hrănești toate de la masa Ta? Cum să mă apropii de scutecele Tale, care ești înfășat în raze?”, rostește Maica Domnului într-o rugăciune-imn la Nașterea Domnului scrisă de Sfântul Efrem Sirul. Icoana Maicii Domnului „Cea care alăptează” are o istorie minunată, plină de tâlc, care vorbește pentru a nu știu câta oară despre milostivirea Sfintei Fecioare. Extrem de rară, „Galaktotrofusa”, care o reprezintă pe Preacurata cu Pruncul ce se hrănește de la sânul Maicii Sale, a fost multă vreme cinstită mai mult în Grecia, Serbia și Rusia.

În reprezentare, sânul Preacuratei a fost pictat mai aproape de umăr

889 22 2Cum a apărut această icoană de o ireală frumusețe? Ce l-a determinat pe cel care a zugrăvit-o să o înfățișeze altfel pe Maica Domnului cu Pruncul? Nimeni nu a reușit până în acest moment să găsească un răspuns la aceste întrebări, dar un lucru e sigur. Icoana arată natura deplin umană a Mântuitorului, în strânsă legătură cu cea dumnezeiască. De asemenea, sânul Maicii Domnului este cu atât mai minunat cu cât nu este pictat în locul lui natural, ci mai aproape de umăr. Trupul Maicii Domnului a fost astfel realizat, tocmai pentru a nu sminti mintea omenească.

O astfel de pictură s-a găsit și în catacombele romane

Istoricii spun că primele reprezentări ale icoanei Maicii Domnului „Cea are alăptează” se regăsesc chiar și în catacombele romane, respectiv „Catacomba Priscillei” din apropierea Romei. De asemenea, există și manuscrise unde s-a mai strecurat câte o miniatură cu o asemenea compoziție originală. Dar imaginea Preacuratei care-și alăptează Pruncul s-a găsit și la copți, în Mănăstirea lui Ieremia de la Sakkara, dar și în bisericile și capelele din Bauit. În Egipt a fost înfățișată pentru prima oară Maica Domnului alăptând Pruncul, sub influența cultului lui Isis, încă foarte prezent la sfârșitul secolului al V-lea. Multă vreme, însă, acest tip de reprezentare a fost dat uitării, tema fiind reluată abia în secolul al XVI-lea în Grecia și Rusia. Și pictorii italieni au fost fascinați de Regina Raiului alăptându-și Pruncul, aceasta devenind una dintre temele preferate ale iconografiei mariale.

Profeția Sfântului Sava cel Sfințit

Legenda spune că inițial sfânta icoană s-a aflat în Lavra Sfântului Sava din Pustiul Iudeii, Sfântul Sava cel Sfinţit, care a făcut o minunată profeție, ce s-a îndeplinit întru-totul. Sfinția Sa a amintit că după trecerea la dreapta Domnului, în acel loc binecuvântat va veni un alt sfânt, care va purta același nume. Și a lăsat cu limbă de moarte ca icoana Maicii Domnului „Galaktotrofusa” să-i fie dăruită celui care îl va urma. În secolul al XIII-lea, arhiepiscopul Sava al Serbiei a făcut o vizită în sfânta mănăstire. Fără să știe de profeție sau de icoană, când a ajuns la racla Sfântului Sava cel Sfinţit, toiagul Sfântului i-a căzut la picioare, iar frații au rămas înmărmuriți. Imediat au dat zvon să afle cine este pelerinul și după o scurtă cercetare, au înțeles că îl au în față pe cel care urma să primească odorul mănăstirii. Arhiepiscopul a luat atunci cu multă bucurie icoana Maicii Domnului și a dus-o la Sfântul Munte Athos, așezând-o cu cinste în Biserica Sfântului Sava de la Karyes, de la Mănăstirea Hilandar. Interesant este faptul că icoana Preacuratei stă în partea dreaptă a iconostasului. Este un lucru unic în lumea ortodoxă, pentru că în acel loc este așezată întotdeauna icoana Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfinţii părinţi spun că icoana Maicii Domnului „Cea care alăptează“ este patroana celor născuţi de ziua ei

Icoana Maicii Domnului „Cea care alăptează” mai este denumită și „Typikonissa”, pentru că la chilia Sfântului Sava din Karyes se păstrează Typikonul (Regulile) Sfântului Sava

Bobiţele de struguri de la Mănăstirea Hilandar

889 22 3Istoria spune că fostul voievod al Serbiei la începutul veacului al XIII-lea, Sfântul Simeon Sava, și-a lăsat țara și sceptrul și s-a retras la Mănăstirea Hilandar, unde a stat până la sfârșitul zilelor sale. Acolo își doarme somnul cel de veci, într-un mormânt din argint, ce se află lângă scaunul unde stă starețul sfântului lăcaș. Cu mulți ani în urmă, din acest mormânt a încolțit o viță-de-vie, care rodește până în ziua de astăzi, strugurii având harul de a face minuni, tămăduind femeile care nu pot să rămână însărcinate și se roagă cu credință Sfântului. Monahii usucă strugurii, apoi le dăruiesc celor dornici să aducă pe lume prunci frumoși și sănătoși. Pentru ca toată lumea să afle de minunile care se înfăptuiesc la Mănăstirea Hilandar, se păstrează și o arhivă cu cele mai grele cazuri. În Sfântul Munte Athos se spune că fiecare călugăr a văzut sau a trăit o minune de-a Maicii Domnului. Lucrând împreună cu harul dumnezeiesc, în fiecare zi, icoana Maicii Domnului „Cea care alăptează” adaugă alte și alte minuni, pe care credincioși le știu și le mărturisesc.