Main menu

header

805 22 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

Pare incredibil, dar este adevărat. Descoperirea unor picturi aflate pe pereții unei biserici străvechi din Brașov ar putea schimba istoria religiilor și după părerea unor cercetători, chiar a lumii. Se pare că Apocalipsa cu schimbarea polilor magnetici este prevestită pe o frescă aflată în lăcașul de cult din Șcheii Brașovului. Istoria acestei biserici este veche și a devenit, de ceva vreme, punctul de plecare al unei controverse...

Daruri de la Țarina Elisabeta

Biserica „Sfântul Nicolae” din Brașov datează din anul 1292 și, prin dimensiunile sale impresionante, domină Șcheii, o regiune istorică a acestui oraș. Biserica a fost reclădită în piatră începând cu anul 1495, de localnici, cu ajutorul voievodului Țării Românești, Neagoe Basarab. Satul românesc de aici, concentrat în jurul lăcașului de cult, pare să fi fost un centru ortodox puternic, din moment ce, în anul 1399, Papa Bonifaciu al IX-lea cerea într-o bulă convertirea „schismaticilor din Corona”. Biserica ortodoxă și școala construită în apropierea ei au fost un important centru spiritual și cultural pentru românii din întreaga Țara Bârsei, acțiunea lor extinzându-se asupra românilor din întregul spațiu al celor trei principate, mai ales după venirea Diaconului Coresi, care a început să tipărească aici cărți bisericești, în limba română. Chiar și Țarina Rusiei, Elisabeta, a trimis bisericii daruri scumpe constând în bani, obiecte sfinte preoțești și arhierești, obiecte de cult din metal prețios.

„Roata Lumii” prevestește inversarea polilor Pământului

În anii ’70, din ordinul Securității, o parte a Bisericii „Sfântul Nicolae” a fost închisă publicului. De atunci, nimeni nu a mai pășit acolo. Zeci de ani s-au ținut sub cheie picturi murale înfricoșătoare, care prevestesc Apocalipsa. Oare, acesta să fi fost motivul pentru care picturile au fost ținute departe de ochii curioșilor?... Preotul și profesorul Vasile Oltean spune că aici există o pictură numită „Roata Lumii”, în care Apocalipsa este vestită de inversarea polilor magnetici ai Pământului. După cum se știe, în ultimile decenii au fost la modă subiectele legate de Apocalipsă (vestită inițial pentru anul 2000, apoi pentru data de 12.12.2012), însă despre Sfârșitul Lumii se vorbește încă din secolul I, când a fost scrisă binecunoscuta și controversata „Apocalipsa după Ioan”. Ultimul capitol din Biblie a fost ilustrat în fel și chip. De la pictura laică la frescele din biserici și mănăstiri, Sfârșitul Lumii este zugrăvit cât se poate de înfricoșător. În România, sunt puține reprezentări ale Apocalipsei, iar una dintre acestea se află tocmai la Brașov. În Biserica „Sfântul Nicolae” din Șchei există un loc în care nu a mai intrat niciun turist de zeci de ani. Aici sunt nu mai puțin de 13 scene ale Apocalipsei, pictate pe bolta lăcașului, plus o frescă năucitoare pe care n-a reușit să o înțeleagă nimeni până acum, dar care seamănă izbitor cu ceea ce vedem în documentarele referitoare la predicțiile din 2012 și care ilustrează explozii solare și inversarea polilor magnetici.

Sabia lui Iisus și Ochiul Masonic

805 22 2Biserica ascunde încă multe comori. Una dintre ele este paraclisul de nord, o încăpere aflată în lateral, care a fost închisă pubicului. Este, de fapt, tot o bisericuță, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Se pot vedea altarul, iconostasul împodobit cu picturi deosebite și mica turlă pictată. Scenele Apocalipsei, cu Iisus ținând sabia în gură și Ochiul lui David sunt scene biblice atipice. Paraclisul are doar 12,6 metri lungime, cu tot cu altar și 4,5 metri lățime, este dreptunghiular, cu bolți semicilindrice și cu o turlă în zona centrală. Pe bolta turlei este pictat Pantocratorul, adică Iisus Hristos, ca Împărat al Lumii. Spre Răsărit, este reprezentată Maica Domnului, cu pruncul pe tron, între doi arhangheli. Spre vest, găsim mai multe scene din Ciclul Patimilor. Tema Învierii este bogat ilustrată, cu zeci de scene. Cu totul deosebită este și fresca înfățișând Sfântul Sinod de la Niceea, din anul 325, al celor 318 Sfinți Părinți, în care Împăratul Constantin cel Mare este înconjurat de episcopi. „Câteva scene din Vechiul Testament sunt și ele zugrăvite pe pereți. Picturile au fost realizate în anul 1737 de Gheorghe Hranite și de fratele său, Grigore, pe cheltuiala unor familii de șcheieni”, a declarat profesorul Vasile Oltean. Inițial, paraclisul a funcționat ca sacristie (casă de taină pentru Ordinul Sfintei Fecioare Maria) și loc pentru spovedanie. Ulterior, a devenit capelă funerară, din 1856 până în 1970, când a fost închisă peste noapte, fără nicio explicație. „Roata Lumii” redă o scenă unică a rotirii Pământului în jurul Soarelui, rotație executată de sfinți și care este singura pictură de acest gen, la nivel mondial. Soarele, în centrul căruia se află un triunghi echilateral care încadrează „ochiul cel neobosit”, aruncă pe Pământ raze ucigătoare. Este Ochiul lui David, dar seamănă izbitor și cu simbolul masonic. Pământul este o sferă susținută de patru personaje. Două câte două și aflate la poli opuși, aceste personaje au haine de aceeași culoare. Par a fi doi bărbați și două femei, dar nu sunt de aceleași vârste și parcă, nici de aceeași rasă. Însă, cel mai ciudat lucru este poziția lor. Personajele încearcă să urnească planeta, dar nu în plan orizontal, al mișcării de rotație, ci în plan vertical, de parcă ar vrea s-o dea peste cap. Dacă această roată a lumii face parte din ansambul scenelor care descriu Apocalipsa, atunci nu se poate să nu facem legătura cu mult vehiculata teorie a inversării polilor magnetici ai Terrei, una dintre temele care anunță sfârșitul lumii.

Documentul misterios ascuns în turlă

805 22 3Biserica „Sfântul Nicolae” din Brașov ascunde multe hrisoave străvechi, unele datând de peste 300 de ani. Misterul globului poleit cu aur în care au fost ascunse documente vechi a circulat mai bine de două veacuri. Legenda spune că în turla cea mai înaltă a bisericii a fost așezat un glob poleit cu aur, în care a fost ascuns un document misterios. Nici până în zilele noastre, nimeni nu știe ce conține documentul. Acesta ar fi fost scris în 1742, de Radu Tempea, cronicarul care a redactat istoria lăcașului de cult. Documentul a fost scos la lumină de două ori. Prima oară s-a întâmplat în 1887, când muncitorii au ajuns în turn și au deschis globul și a doua oară, în 1946, când biserica a fost, din nou, renovată. Atunci, preotul Candid Mușlea a redactat un proces verbal, dar copiile au fost ascunse de teama regimului comunist.

„Picturile au fost realizate în anul 1737 de Gheorghe Hranite și de fratele său, Grigore, pe cheltuiala unor familii de șcheieni“ (părintele Vasile Oltean)

Părintele Ioan Herda: „Aceste picturi sunt ferite de ochii publicului pentru că nu au o bază decât în sensul de a produce un brand turistic“

Părintele Ioan Herda slujește, de mulți ani, la Biserica „Sfântul Nicolae”. Întrebat care este motivul pentru care credincioșii nu pot vedea picturile, ne-a declarat, în exclusivitate: „Aceste picturi sunt ferite de ochii publicului pentru că nu au o bază decât în sensul de a produce un brand turistic, de vizitare a bisericii. Lumea este receptivă la lucruri de tipul „bombă” sau „semibombă”. Eu, însă, nu sunt receptiv în fața unor asemenea păreri și în fața unei lumi care poate interpreta lucrurile diferit. Ce brand să produc eu, unul în care nici eu însumi nu cred?...”