Main menu

header

780 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Cel mai cunoscut și puternic simbol al creștinismului, crucea, rămâne altarul de jertfă al Mântuitorului, dar și semnul legăturii dintre om și Dumnezeu. Crucea vă ajută să țineți piept răului și păcatului, pentru că „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”. Iată care sunt cele mai cunoscute cruci din România și din lume.

Stâlp al postului de radio Trinitas și, totodată, cea mai înaltă din România

780 22 2La miezul nopții dintre 21-22 august 2006, un sobor de preoți în frunte cu Patriarhul României, Daniel, pe atunci mitropolit, a sfințit pe dealul Păun cea mai înaltă cruce din România: crucea Trinitas. Colosul, înalt de 40 de metri, adică echivalentul unui bloc de zece etaje, cântărește în jur de șase tone și este luminată de 100 de becuri, pe această cruce fiind amplasată și stația de emisie a Radio Trinitas. Un alt record este bătut de Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman, care are 36 de metri, și a intrat în Cartea Recordurilor drept „cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe un munte”. De asemenea, Crucea de pe Caraiman se înscrie în topul celor mai înalte astfel de artefacte de pe glob, pe locul 12. Această minunată construcție a fost ridicată între 1926 şi 1928, în memoria eroilor români din Primul Război Mondial și a fost sfințită chiar în ziua Înălțării Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1928.

Diamant al voinței și în Pasul Tihuța

780 22 3Pe cel mai înalt pisc al Pasului Tihuța se află o altă cruce, cu înălțimea de 31 de metri și o greutate de 16 tone, o mărturie pentru creștinii de azi și de mâine că biruința este a vieții și nu a morții. Ca loc de amplasare a acesteia, a fost aleasă incinta mănăstirii de maici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Piatra-Fântânele, iar sfințirea a avut loc la 25 iulie 2010, de un sobor de preoți condus de mitropolitul Clujului, Alba-Iuliei, Crișanei și Maramureșului, Bartolomeu Anania. Un alt diamant al voinței este Crucea Eroilor de pe Dealul Perchiu din Onești, o cruce-monument ce se află în topul celor mai importante obiective turistice ale orașului. Interesant este faptul că în fundația crucii situate la altitudinea de 398 de metri se află încorporat un cilindru din metal în interiorului căruia, într-un tub de sticlă vidat, a fost pus un document oficial în care se specifică anul construcției și numele celor care au contribuit la ridicarea acesteia.

Bucurie pură la pelerinajul de pe Muntele Mic

Drept rezistență la pornirile inferioare ale omului, în anul 1936 a fost ridicată pe Muntele Mic o cruce înaltă de 25 de metri, realizată din opt trunchiuri de brad, care au fost transportate cu ajutorul cailor. Dotată cu o sirenă, aceasta a putut fi văzută mulți ani noaptea de sub cupola catedralei din Timișoara, dar, din păcate, s-a erodat din cauze naturale. Pe același loc, în anul 2006, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea actualului Mitropolit al Ardealului, pe atunci episcopul Caransebeșului, IPS Laurențiu, și a IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a fost sfințită cea mai înaltă cruce din Banat, Crucea Mare, a cărei înălțime se ridică la 27 de metri. Din acel an, a devenit o tradiție ca la 14 septembrie, credincioșii să simtă o bucurie pură atunci când participă la pelerinajul de la Crucea Mare de pe Muntele Mic.

Monument ridicat în cinstea eroilor militari transmisioniști ai armatei române

La postul de apărare a ceea ce este mai bun în oameni se află și Crucea Eroilor de pe Dealul lui In, un monument comemorativ al eroilor din comuna Runcu și a eroilor militari transmisioniști ai armatei române, care au format regimentele 22 Dâmbovița și 62, care au căzut la datorie în Primul Război Mondial, unități decorate de însuși Regele Ferdinand I al României pentru eroismul de care au dat dovadă. Semeța cruce are o înălțime de 22 de metri și a fost sfințită la 16 septembrie 2017. Cea mai înaltă cruce de lemn din România are 19 metri și este așezată în Borlovenii Vechi, un sat de oameni credincioși din comuna Prigor, județul Caraș-Severin.

Cea mai înaltă cruce luminată din Europa este Crucea Mileniului din Macedonia (66 m), dotată cu un lift cu care se poate urca până în vârf, construită pentru a comemora 2.000 de ani de creştinism

Omagiu victimelor Războiului Civil spaniol

780 22 5Potrivit specialiștilor, cea mai înaltă cruce din lume ridicată de generalul Franco în memoria celor căzuți în războiul civil din 1936-1939, este Crucea din Valea Celor Căzuți din Spania, inaugurată în anul 1959. Chiar dacă nu au fost victorioși, soldații filipinezi și americani din cel de-Al Doilea Război Mondial care au rezistat eroic în bătălia de la Bataan, înainte de a se preda japonezilor, au fost glorificați prin Crucea Memorială de la Dambana ng Kagitingan din Filipine de 95 m, așezată deasupra Mausoleului Vitejiei. Spectaculoasă prin faptul că are jumătate din înălțimea dealului pe care e ridicată este Crucea Mileniului III din Coquimbo, Chile, de 87 de metri, în timp ce crucea cea mai luminoasă din lume este Crucea Națiunilor din Liban. Despre aceasta, specialiștii spun că are o înălțime ce reprezintă exact a zecea parte din înățimea Muntelui Golgota, unde a fost crucificat Iisus.