Main menu

header

703 22 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Iubirea aproapelui și iertarea vrăjmașilor sunt două dintre învățăturile date omului de Iisus Hristos pentru dobândirea vieții veșnice, ca scop al trecerii noastre prin această viață. Despre înțelesul acestor porunci și despre cum pot fi ele aplicate în viața de zi cu zi, ne-a vorbit părintele Visarion Alexa (medalion), preot paroh la Biserica Pogorârea Sfântului Duh - Sfântul Nicolae din Militari, București.

„Mânia este o formă de a manifesta opoziția față de ceea ce nu există înțelegere”

- Putem vorbi despre vrăjmăşie ca de un flagel în societatea noastră?

- Ar fi, mai degrabă, de pus un diagnostic decât de a trage o concluzie. Vedem ce se întâmplă în jurul nostru: toată lumea e supărată, în trafic, pe stradă, la medic, la preot, în biserică. Toată lumea are chef de scandal, e pusă pe harţă. Diagnosticul e puţin mai amplu, şi anume, când ne supărăm pe un om, când acţionăm violent asupra aproapelui nostru, este pentru că nu mai avem argumente, nu cunoaştem în esenţă problema respectivă. Şi atunci, necunoaşterea duce la mânie. Este singura formă de a manifesta opoziţia faţă de ceilalţi. Spovedesc foarte mulţi oameni şi mulți se plâng de faptul că nu le ajunge timpul pentru ceea ce au de făcut, că viaţa a devenit tot mai grea şi de aceea sunt mai mereu supăraţi, neînţelegători cu cei din imediata apropiere.

- Cum credeți că se poate schimba atitudinea față de această stare de fapt?

- Eu cred că este foarte important ca fiecare să aibă o viziune mai amplă asupra vieţii şi astfel să poată lupta cu duşmănia, cu mânia din interior. Că de aici pornesc toate. Mulți au impresia că acesta-i ajutorul într-o societate ca a noastră: acţionarea în forţă, mânia. Dar nu este așa. Nu se rezolvă nimic astfel. La mânie se răspunde tot cu mânie şi circuitul se reia într-un mod distructiv. Prorocul David a spus: „Mâniaţi-vă, dar nu greşiţi!”.

„Supărarea are un efect psihosomatic”

703 22 2- Puteţi exemplifica acest îndemn al prorocului David din psalmi?

- Vă dau un exemplu: zilele trecute am aflat că poluarea în Bucureşti depăşeşte cu 15% starea de normalitate, mai ales particule aflate în suspensie, cele care provoacă cancerul pulmonar. Păi, cum să nu fii mânios din cauza asta? Cum să nu vrei să faci ceva? Mai ales că este vorba despre copiii tăi, despre viaţa ta? În acest caz mânia vine într-un mod normal, dar felul în care acţionăm este important. Dacă se ajunge la violenţă de limbaj sau chiar fizică, este o greşeală. Într-o lume civilizată lucrurile nu se mai rezolvă cu bâta, cu violenţa. Dar de ce să foloseşti bâta când poţi să foloseşti votul?

- Credeți că un om mânios poate judeca faptele corect?

- Un om care permanent se află într-o stare de nemulţumire, de mânie faţă de ceilalţi începe să sufere fizic, poate să se îmbolnăvească. Mânia are un efect psihosomatic asupra celui care se lasă cuprins de acest sentiment. De ce avem atâtea boli cardiovasculare la o vârstă foarte fragedă? De ce avem oameni care mor din cauza stresului, a jobului, a situaţiei în care trăiesc, deşi, poate că unora nu le lipsesc lucruri. Mor pentru că au o stare psihică extrem de tensionată. Deci, iată cum mânia poate modifica o întreagă societate, de la individ până la o întreagă comunitate. Cred că România a ajuns o ţară mânioasă. Ne lipseşte calitatea vieţii. Sunt peste 4 milioane de români plecaţi pentru o viaţă mai bună în afara ţării. Părintele Patriarh Daniel spunea într-una dintre cuvântările sale că românul a optat pentru sintagma „Ubi bene, ibi patria”, ceea ce în traducere din latină înseamnă „Unde este bine, acolo este patria mea”. E clar că avem o suferinţă în sensul acesta și este necesar un efort mare pentru a ajunge la echilibru.

„Iisus spune că trebuie să ne iubim până și vrăjmașii”

- Care au fost învățăturile lui Iisus referitoare la atitudinea față de vrăjmași?

- Iisus are o predică foarte importantă în acest sens: Predica de pe munte. Ne spune cum să ne purtăm cu vrăjmaşii noştri. „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. (...) Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.” Iisus a schimbat cu această predică Legea Talionului care dăinuia de mii de ani şi care spunea „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” în cea care spunea „să întorci și celălalt obraz”. Să răspunzi la violență cu blândețe și cu iubire. Iisus a venit cu această concepţie că până şi vrăjmaşul trebuie iubit. Sigur că nu înseamnă că-l absolvi de vină, dar nu trebuie omorât. Moartea nu este o pedeapsă. Există poruncă dată de Dumnezeu: „Să nu ucizi”. Iisus vine cu mesajul iubirii inclusiv a vrăjmaşului, într-o lume a talionului. Iubirea schimbă lumea şi întoarce pe om spre normalitate. Dacă nu înțelegem acest lucru, vom reinterpreta totul împotriva oamenilor. Când orice lege, idee, ideologie produce moarte, aceea nu poate fi decât una demonică şi nu mai este o lege a umanității. Iar răspunsul pentru această stare de fapt este numai iubirea. Iertarea sinceră a vrăjmașilor este necesară pentru mântuirea noastră.

„Comunităţile cu oameni longevivi sunt cele cu spiritualitate“

- În ce direcție ar trebui îndreptat acest efort de modelare?

- În ultima vreme, tot mai puţini oameni au o cultură de familie, înţeleg convieţuirea și depun efort pentru a avea o atmosferă de pace, de linişte, de refacere psihică acasă. Am aflat de curând că pe glob există aşa-numitele zone albastre, câteva locuri unde populaţia are cea mai bună calitate a vieţii, în sensul că oamenii sunt cei mai longevivi. Media speranței de viață acolo depăşeşte 85 de ani, în timp ce la noi este de 70 de ani. Acestea nu sunt neapărat în părţile cele mai civilizate, ci în zonele în care omul a rămas aproape de natură, de spiritualitate. Unul dintre locuri este Sardinia. Altul este în Asia extremă şi al treilea în Bhutan, unde nu sunt locuri foarte ridicate economic. Acolo oamenii sunt legaţi de pământ, sunt fermieri, trăiesc din ceea ce cultivă ei.

- Sunt comunități religioase?

- Majoritatea locuitorilor sunt credincioşi, aparţin unei comunităţi religioase. I-am văzut pe cei din Sardinia: săptămânal se împărtăşesc. Au o relaţie foarte bună cu biserica, cu preotul. Sărbătorile sunt foarte importante pentru ei şi le ţin după vechea tradiţie creştină. Merg la biserică, apoi acasă, în familie, masa de prânz cu prietenii. Medicii au observat că oamenii din aceste zone au pulsul scăzut şi bolile cardiovasculare de-o frecvenţă foarte redusă. Iată cum spiritualitatea poate să aibă efecte benefice. Omul urban este foarte axat pe nevoi imediate, uneori închipuite, și uită să mai pună accentul pe spiritualitate, iar impactul se vede.