Main menu

header

674 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Vreți să simțiți taina sfântă a clipei? Pășiți în sfânta Mănăstire Malevi, din Peloponez, închinată Adormirii Maicii Domnului, situată la poalele Muntelui Parnon, deasupra satului Aghios Petros, din Munţii Malevos. În acest loc, oftatul dureros se împletește cu respirația îngerilor și cu minunile Preasfintei Fecioare, care transformă întotdeauna suspinul într-un zâmbet.

Unul dintre cele 70 de așezăminte monahale ale zonei

674 22 2Primele mărturii despre sfânta mănăstire datează din anul 717 d.Hr., Malevi fiind unul dintre cele 70 de așezăminte monahale din zonă. De altfel, Muntele Parnon a fost numit „al doilea Munte Sfânt” din două motive: pentru că niciun alt munte nu a avut atât de multe mănăstiri și datorită faptului că în perioada domniei lui Constantin Pogonatul (anii 668-685) în acest loc au fost aduși creștini din Athos. În vremurile de început, mănăstirea a fost zidită pe locul numit Kanali, aproape de Vârful Malevos. Din nefericire însă, condițiile de viețuire au fost mult prea grele, așa că în anul 1116 mănăstirea a fost mutată în locul unde se găsește și în zilele noastre. Dar totul s-a petrecut în urma unei mari minuni a Maicii Domnului. După ce a dispărut din vechea mănăstire, icoana Adormirea Maicii Domnului a reapărut într-un tufiș de pe locul sfântului lăcaș de astăzi, înconjurată de o lumină divină. Deși a fost dusă de multe ori înapoi în incintă, aceasta s-a întors mereu la locul unde urma să fie mutată mănăstirea, până ce sfintele fețe bisericești au înțeles dorința Fecioarei și voia Domnului.

Opera Sfântului Apostol Luca

Minunile Maicii Domnului de la Malevi sunt greu de cuprins. Pentru că a reușit să arate mereu că fără miracol viața nu ar fi decât un simplu spectacol de sunet și de lumini. Și doar îngenuncheat la scaunul de spovedanie, Maica Domnului îi face loc credinciosului și-l primește la Ea. Atât de mult se roagă pentru păcătoși, că uneori pare întristată. Și poate și mustrătoare pentru cei care au uneori gesturi și închinări teatrale. Dar oricine a avut vreodată nevoie de ajutor l-a găsit în fața sfintei icoane a Adormirii Maicii Domnului de la Malevi. Din păcate, istoria icoanei nu a fost cunoscută foarte bine. Se știe însă faptul că a fost lucrată în argint și zămislită de însuși Sfântul Apostol Luca, iar începând cu anul 1964, icoana izvorăște mir fără încetare.

Primele picături au apărut în Vinerea Acatistului

Cu 20 de zile înainte de această minune se spune că biserica s-a umplut de o mireasmă puternică, ce a umplut toată zona mănăstirii. La început, maicile au fost speriate, neștiind ce va urma. Primele picături de mir au apărut la 17 aprilie, în Vinerea Acatistului, iar duminică, după Vecernie, mirul a început să curgă din belșug. Cei care au fost martorii acestui eveniment ieșit din comun au mărturisit că mirul a ieșit pe gura Maicii Domnului, care s-a deschis singură, apoi s-a închis și a trecut prin geamul icoanei, ca și cum acesta nu ar fi existat. În prima zi când a izvorât, mirul a avut culoarea cerului, un albastru deschis, iar următoarea zi, culoarea diamantului. Ulterior a început să arate precum aurul, și din acel moment până acum nu și-a mai schimbat nuanța.

„Cred, Preasfânta mea!”

Valul uriaș de credincioși care au ajuns la mănăstire i-a determinat pe oamenii legii să ajungă la Malevi, să afle care este adevărul cu icoana Maicii Domnului Malevi. Polițiștii au scos credincioșii din biserică și au rămas singuri cu Preasfânta. A rămas și acum în istorie povestea unui ofițer care, atunci când a început să șteargă icoana, a avut parte de cel mai mare dar al vieții: Maica a aruncat cu mir pe fața sa. În acel moment, orice urmă de necredință a dispărut, acesta s-a aruncat la pământ și a strigat: „Cred, Preasfânta mea!”. În timp, mirul a apărut pe icoană atât sub forma unor litere, respectiv IC.XPOC, adică Iisus Hristos, dar și sub formă de tron sau de biserică, părând că ar fi fost pictat de o mână omenească. Din mica iconiță pe care o purtați în portofel sau de dincolo de veșmintele ferecate în argint din biserică, Maica Domnului își desface brațele de la un hotar la altul al Pământului, cuprinzându-i pe toți și îndemnându-i să creadă. Minunile sunt doar la un pas…

Icoana Adormirii Maicii Domnului a fost ferecată în argint în anul 1362, lucru atestat de inscripționare

Minuni

„Nu-ţi fie frică! Te vei face bine!“

Parfumul său este pe cât de frumos mirositor, pe atât de binefăcător, mulți bolnavi, chiar și cu cele mai grave maladii, recăpătându-și sănătatea după ce s-au uns cu sfântul mir. Așa s-a întâmplat și cu un credincios pe nume Atanasie, foarte bolnav, care, atunci când a coborât din autocar, a văzut o călugăriță de o frumusețe nepământeană, care s-a apropiat de el cu blândețe și i-a șoptit: „Nu-ți fie frică! Te vei face bine!”. După doar câteva minute însă, aceasta a dispărut. La scurt timp, minunea s-a împlinit, și bărbatului i-a dispărut toată suferința.

Trei făgăduinţe pentru a rămâne însărcinate

În marea sa milostivire, Maica Domnului de la Malevi a dăruit prunci frumoși și sănătoși femeilor cărora medicii nu le-au mai dat nicio șansă. Cu mult timp în urmă, la icoana Maicii a poposit o femeie care s-a rugat cu mare durere în suflet să fie binecuvântată cu un copil. După ce maicile i-au dăruit puțină vată îmbibată cu mirul îmbietor, femeia a insistat să i se dea și o ață înmuiată în mir, cu care să-și încingă brâul. După multe insistențe, călugărițele i-au împlinit dorința. La scurt timp după ce a plecat de la sfânta mănăstire, femeia a rămas însărcinată și a născut un copil sănătos. Din acel moment, maicile dăruiesc tuturor celor care vor să rămână însărcinate o ață înmuiată în mir, însă femeile trebuie să facă trei mari făgăduințe în fața icoanei Maicii Domnului de la Malevi: că vor naște toți copiii dați de Dumnezeu, că vor deveni bune creștine și că-și vor împlini îndatoririle pe care le au.

În trapeză se păstrează icoana pictată pe amândouă feţele de Sfântul Nil, în care sunt reprezentate Învierea lui Iisus Hristos şi Adormirea Maicii Domnului