Main menu

header

650 26 1de Luana Mare

Anunţata şi confirmata vizită a Patriarhului Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii la Bucureşti reprezintă un moment istoric pentru Biserica Ortodoxă, cu atât mai mult cu cât vor fi prezenţi şi alţi întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din Europa. Detaliile acestor vizite, motivele şi însemnătatea lor ne-au fost explicate pe larg de Vasile Bănescu (medalion), purtătorul de cuvânt al Patriarhiei şi realizatorul emisiunii „Credinţă şi Cultură”, la Trinitas TV. Întâlnirea are loc la un an după Sinodul Panortodox din Creta, unde Patriarhul Rusiei a lipsit, iar în perioada venirii clericilor străini la Bucureşti se vor desfăşura evenimente consacrate „Anului comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, dar şi sărbătorirea a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel”.

„Îi va reuni pe întâistătătorii care n-au putut fi prezenţi la Sinodul Panortodox din Creta”

- Care este contextul vizitei Patriarhului Kirill la Bucureşti?

- Patriarhul României a lansat o invitaţie tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe locale din Europa, Biserici din ţările care au trecut prin experienţa comunistă. Este vorba despre ţările în care există comunităţi ortodoxe, state care au făcut parte din fostul bloc comunist. Această invitaţie este adresată, aşadar, tuturor patriarhilor ortodocşi din aceste ţări, printre care, desigur, şi Patriarhul Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii. Această invitaţie se justifică din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este vorba despre contextul Anului comemorativ 2017 din Patriarhia Română, este un an dedicat Patriarhului Justinian şi apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunismului, este un an în care sunt cinstiţi toţi martirii, creştini, ortodocşi, oameni care au suferit în temniţe, care şi-au dat viaţa pentru apărarea valorilor creştine şi naţionale. Este vorba despre mari personalităţi culturale care au marcat viaţa spirituală a societății românești, oameni de o rară calitate morală și altitudine intelectuală, precum Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, părintele Sofian Boghiu, Daniil Sandu Tudor, toţi membrii Mişcării „Rugul Aprins” şi foarte mulţi alţii.

- Se poate vorbi, în acest context, şi despre aniversarea Patriarhului Daniel ca întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române?

- Un al doilea motiv pentru care s-a lansat această invitaţie este sărbătorirea a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel, iar, nu în ultimul rând, perioada în care se va consuma această vizită coincide cu o mare sărbătoare - este vorba despre prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, şi unul dintre hramurile Catedralei Patriarhale. Acesta este contextul plural în care vor veni patriarhii ortodocşi despre care am vorbit. Vizita în sine, evident, e una foarte importantă, este una care-i va reuni la Bucureşti pe întâistătătorii ortodocşi care nu au putut ajunge la Sinodul Panortodox din Insula Creta în 2016. În acest context vor putea fi purtate discuţii legate şi de temele mari discutate la acest important sinod.

„Invitaţii vor oficia Liturghia de Sfântul Dimitrie”

650 26 2- Care sunt înalţii ierarhi invitaţi?

- Este vorba despre întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe din fostele ţări cu regim comunist, respectiv, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Sârbă, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă din Albania, Biserica Ortodoxă din Polonia şi Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia.

- Care este programul întâlnirilor de la Bucureşti ale înalţilor clerici?

- În linii mari, programul este următorul: invitaţii vor sosi la 26 octombrie, la 27 vor oficia împreună Sfânta Liturghie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar în ziua de 28 octombrie, dimineaţa, vor participa cu toţii la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, unde vor putea avea contribuţii personale la discuţii pe marginea temei „Dificultatea mărturisirii credinţei în perioada comunistă şi importanţa libertăţii religioase astăzi”. Aceasta va fi tema şedinţei omagiale a Sinodului din ziua de 28 octombrie. Ulterior, oaspeţii vor părăsi Bucureştiul cel mai probabil în aceeaşi zi.

„Patriarhul Daniel ar putea face o contravizită la Moscova”

- Există în program şi întâlniri cu oameni politici?

- Nu, nu sunt preconizate asemenea întâlniri. Cel puţin până în acest moment.

- Este posibilă şi o contravizită a Patriarhului Daniel la Moscova?

- Da, este foarte posibilă, mai ales că anul acesta, în decembrie, se sărbătorește Centenarul Patriarhiei Ruse - 100 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. Este încă neconfirmată, dar este foarte probabilă o vizită a Părintelui Patriarh la Moscova la sfârşitul acestui an.

„Biserica Ortodoxă Română a fost foarte puternic afectată de comunism, peste 2.000 de preoţi ortodocşi fiind întemniţaţi în perioada cea mai grea de represiune politică şi ateizantă”

„Venirea Papei nu e încă o certitudine“

- S-a discutat şi despre o vizită a Papei în România? Va fi posibilă în viitorul apropiat?

- Această vizită nu a fost confirmată de Papă. Dacă va fi, ea va avea loc într-un viitor pe care nu-l putem aproxima acum. S-a speculat pe marginea anului 2018, însă nu este deloc o certitudine, deci nu putem vorbi despre o iminentă vizită a Papei în România.

„Nu se pune problema unificării”

- S-a vorbit la un moment dat de unificarea Bisericilor Catolică şi Ortodoxă. Credeţi că poate fi un actual subiect de discuţie?

- Nu va putea fi un asemenea subiect luat în discuţie. Această temă e abordată foarte naiv în zona presei. O asemenea unire e mai mult decât problematică. Importante sunt însă relaţiile interreligioase şi relaţiile ecumenice pe care Bisericile Ortodoxe, în primul rând Biserica Ortodoxă Română, le au cu Biserica Romano-Catolică. Exact în acest context s-a speculat şi pe marginea venirii Papei în România.