Main menu

header

641 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Povestea icoanelor care varsă lacrimi a fost și va rămâne pentru mult timp un mister greu de dezlegat. Dar minunile continuă, și cea mai recentă s-a petrecut la Târgoviște, la Biserica Târgului, unde din ochii blânzi ai Cuvioasei Parascheva curg lacrimi de mir.

Dovadă a legăturii cu Divinitatea

De ce plâng icoanele? Zeci de tratate au tot încercat să explice științific fenomenul, dar nimeni nu a reușit. Ba chiar, cu ani în urmă, Biserica Ortodoxă Rusă a înființat o comisie pentru descrierea miracolelor divine. Concluzia a fost următoarea: mirul este un semn bun când icoana îl emană, dar lacrimile sunt semn rău, anunțând că vor veni necazuri și chinuri. Poate de aceea deopotrivă preoți catolici și ortodocși rămân fără cuvinte în fața icoanelor care plâng. Cel mai renumit caz al unei astfel de icoane a fost cel din anul 193, când o statuie mică a Sfintei Maria a început să lăcrimeze fără întrerupere. Oamenii de știință au fost atât de șocați, încât au luat chiar mostre de lacrimi și, după multe cercetări, au afirmat că acestea nu se diferențiază cu nimic de cele umane. Astăzi, statuia este adăpostită într-un altar special construit pentru ea și primește încontinuu credincioși. Tot o statuie mică a Maicii Domnului, din Italia, de data aceasta din ipsos, a uimit întreaga lume în anul 1971, când a început să sângereze abundent din obraz. Poliția a blocat accesul şi, atunci când au deschis-o, a doua zi, s-a constatat că sângera în continuare şi că sângele era uman!

Se înnoiesc singure

641 26 2Cu totul incredibil a fost și cazul icoanei de la Biserica Maicii Domnului din Kazan, regiunea Tula, care, de când a început să plângă, nu s-a mai oprit. Nici în acest moment. Potrivit declarațiilor martorilor, icoana a plâns cel mai mult în perioada războiului din Iugoslavia, când și din ochii altor sfinți au început să curgă lacrimi. Tot recent a izvorât mir din icoana Arhanghelului Mihail. La început, o enoriaşă a observat pe icoana din locuinţa sa o mare pată de grăsime şi s-a mirat, pentru că în apropiere nu erau alte obiecte, apoi a şters icoana cu atenţie. După ceva timp, pata a apărut din nou şi, împreună cu ea, alte câteva picături. Atunci, femeia a simțit și un miros de parfum care venea dinspre icoană. În acel moment, creştina a dus icoana la Episcopie, şi episcopul a confirmat că aceasta este o minune de la Dumnezeu. De multe ori, cercetătorii au susținut că, după ce izvorăsc mir, icoanele se înnoiesc singure. Indiferent cât de vechi ar fi, arată de parcă ar fi fost restaurate.

Semnul de la Târgoviște

Biserica Adormirea Maicii Domnului a Târgului, din Târgoviște, cetatea de scaun a Țării Românești, a primit, la rându-i, un semn divin după ce icoana Cuvioasei Parascheva a început să plângă cu lacrimi de mir. Minunea a fost văzută pentru prima dată de o credincioasă care s-a rugat pentru sănătate înainte să meargă la o operație grea. Potrivit părinților, se crede că Sfânta Parascheva a fost o româncă din sudul Dunării, care a trăit pe vremea Imperiului Bulgar, și este posibil ca moaștele sale să fi fost ținute în trecut chiar în Biserica Târgului, al cărei hram secundar este al Cuvioasei Parascheva. Există unele zvonuri cum că Sfânta ar fi început să plângă deoarece lăcașul se va închide o perioadă, pentru renovare. Iubirea divină e negrăită. Important este doar ca minunile să fie văzute și prețuite așa cum se cuvine, cu laudă și cu adâncă smerenie.

Miracolul de la Socola

641 26 3Un alt caz cunoscut în România, în perioada episcopului Melchisedec, este al icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Socola (Iași), care a lăcrimat timp de trei luni. Fenomenul a impresionat deopotrivă episcopi, înalte fețe bisericești, dar și creștini, cum a fost cazul boierului Niculai Roznoveanu, care a îmbrăcat sfânta icoană cu argint și a poleit-o cu aur, întru veșnică cinstire. Poate nu întâmplător, odată cu icoana Maicii Domnului de la Socola au început să plângă mai multe icoane, tot ale Sfintei Fecioare, la Trifești (Roman) și Vlădești (Pașcani), unde „preotul paroh a găsit icoana Maicii Domnului desprinsă de la locul ei, rezemată cu fața spre biserică și lăcrimând așa de tare, încât udase scândurile de jos”.

În anul 1869, pe teritoriul vechii Românii au lăcrimat 18 icoane, de la icoana domnească a Hotinului, unde se spune că s-a strâns zilnic o tipsie cu lacrimi, până la cele din bisericile sătești din Măscătești sau Cristești (Suceava)

Arsenie Boca lăcrimează într-o troiţă

Cu doi ani în urmă, chiar în ziua prăznuirii Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe, părintele românilor, Arsenie Boca, a încercat să transmită un mesaj tuturor credincioșilor. Drept urmare, o icoană a sa aflată într-o troiță din localitatea Pușcași a început să lăcrimeze. Minunea a fost privită de mai-marii BOR ca un îndemn al părintelui pentru toți credincioșii să-și schimbe viața, oprindu-se de la a mai face mari păcate. După criza din Ucraina, din 2014, dar mai ales după ce multe lăcașuri sfinte din această țară, în special din jurul Kievului, au fost vizitate de islamiști, un fenomen de necrezut s-a întâmplat în bisericile de acolo. Mai multe icoane ale lui Hristos și ale Maicii Domnului, dar și ale altor sfinți, au început să lăcrimeze. Un mesaj din Cer - așa cum a fost minunea interpretată - că nu trebuie să fie distruse simbolurile sacre ale Ortodoxiei.