Main menu

header

de Elena Şerban

Pentru mulţi dintre creştinii ortodocşi, Paştele începe o dată cu Floriile. Această sărbătoare are loc cu o săptămână înainte de Învierea Domnului şi marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. Cu ocazia Floriilor, crengile de salcie culese în ajun se sfinţesc în biserică, apoi, la sfârşitul slujbei, sunt împărţite credincioşilor, care le duc la icoanele din casele lor.

Salcia binecuvântată
La slujba de Florii, toţii slujitorii bisericii ţin în mâini alături crengile de salcie şi o lumânare aprinsă, ca simbol al biruinţei vieţii contra morţii. Din aceste ramuri se fac mici coroniţe, ce amintesc de stâlpările cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim. Tot aceste coroniţe se pun la uşi şi la ferestre, la icoane, dar şi pe cap sau în jurul taliei (pentru a se evita durerile de orice fel). Salcia este cinstită pentru că, atunci când Fecioara Maria a vrut să treacă un râu, o salcie s-a aplecat peste ape pentru a o ajuta. Astfel că Maica Domnului a binecuvântat-o să nu ajungă niciodată cărbune, să fie mereu plecată peste ape şi sfântă de Florii.

Obiceiuri vechi de 2.000 de ani, vii şi astăzi
De Florii se curăţă mormintele, se înfig în pământul morţilor ramuri de salcie. Local se scoate mărţişorul purtat de la 1 martie şi se agaţă într-un măceş sau într-un pom înflorit, se aerisesc hainele şi zestrea etc.
Alte obiceiuri sau zicători legate de această sărbătoare şi care rezistă de peste 2.000 de ani sunt:
- Cum va fi ziua de Florii, aşa va fi şi ziua de Paşte;
- Fetele care vor să-şi vadă ursitul trebuie să pună seara sub pernă busuioc sfinţit;
- Pentru a vă apăra de boli e bine ca atunci când faceţi baie să puneţi în apă câteva flori sfinţite;
- Nu vă spălaţi părul în ziua de Florii, pentru a nu albi;
- Începând cu această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat;
- De Florii, urzicile culese și puse la uscat erau folosite la ceaiuri pentru tot felul de boli;
- Împărtăşiţi-vă în Duminica Floriilor, şi toate dorinţele dumneavoastră se vor îndeplini;
- Mâţişorii de salcie erau înghiţiţi, pentru a calma durerile de stomac;
- Nuielele de salcie se legau la vie, ca să fie ferită de grindină;
- Ramurile de salcie erau puse în coarnele vacilor şi la găleata pentru muls. Se credea că astfel nu va putea fi luat prin vrăji sporul laptelui.

Pelerinaj în Capitală
Patriarhia Română, împreună cu Arhiepiscopia Bucureştilor, prin cele trei protoierii din Capitală, organizează sâmbătă, 11 aprilie, în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, un pelerinaj pe traseul Mânăstirea „Radu Vodă” - Catedrala Patriarhală. Prea Sfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va conduce pelerinajul de la Mânăstirea „Radu Vodă” şi până la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Itinerarul pelerinajului este: Str. Radu Vodă, Bd. Mărăşeşti, Str. Şerban Vodă (cu oprire la Biserica „Sfântul Spiridon Nou”), Str. Principatele Unite, Str. Ienăchiţă Văcărescu, Str. Sfânta Ecaterina (cu oprire la Biserica „Sfânta Ecaterina”), Str. Bibescu Vodă şi Str. Dealul Mitropoliei.

Manifestarea se va desfăşura după următorul program:
- Ora 16:45 - la Mănăstirea „Radu Vodă”, Prea Sfinţitul Episcop-Vicar Varsanufie Prahoveanul va sfinţi stâlpările, care vor fi împărţite credincioşilor;
- Ora 17:00 - plecare de la Mănăstirea „Radu Vodă”;
- Ora 17:15 - la Biserica „Sfântul Spiridon Nou” procesiunea va fi întâmpinată de preoţii şi credincioşii din Parohiile „Sfântul Spiridon”, Slobozia şi „Sfântul Alexe” din Protoieria III Capitală;
- Ora 17:30 - la Biserica „Sfânta Ecaterina” procesiunea va fi întâmpinată de preoţii profesori şi studenţii teologi de la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian”, din Bucureşti;
- Ora 17:45 - la Catedrala patriarhală, procesiunea va fi întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va rosti un cuvânt de învăţătură.

De Paşte, la malul mării

Primăria Mangalia va organiza o serie de evenimente în sudul litoralului pentru turiştii care vor să petreacă sărbătorile de Paşte la mare. Astfel, Slujba de Înviere va fi oficiată la un altar special amenajat pe plaja din Mangalia.
În prima zi de Paşte, Primăria Mangalia va oferi un meniu special celor care vor alege să petreacă această sărbătoare în portul turistic al oraşului. Seara de 19 aprilie este rezervată unui spectacol desfăşurat pe scena-scoică, unde vor concerta solişti de muzică populară şi vor evolua ansambluri folclorice dobrogene. După această petrecere tradiţională va urma un recital susţinut de Loredana Groza, iar manifestările se vor încheia cu un foc de artificii. De asemenea, între 17 şi 19 aprilie, creştinii ortodocşi sunt aşteptaţi să vină în pelerinaj la Moaştele Sfântului Andrei, care vor fi adăpostite în Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil”, din Mangalia.