Main menu

header

596 22 1de Carmen Ciripoiu

Într-o sărăcie lucie, ocrotită de un vechi paraclis, Crucea de la Coslogeni rămâne și acum o enigmă deschisă. Mulți bolnavi și-au găsit aici vindecarea, orbii au început să vadă, muții au primit grai. O altă dovadă că minunile Domnului se înfăptuiesc în smerenie doar pentru cei care cred cu adevărat în ele.

Nimeni nu o poate scoate din pământ

596 22 2Așezat pe un loc aspru, dar bogat în vestigii istorice, unele datând din primele secole ale creștinării românilor, Coslogeniul pare rupt de realitate. Aici, oamenii sunt simpli, nu știu ce înseamnă trufia și au în suflet o credință pe care nimeni și nimic nu le-o va putea lua vreodată. Să fie acesta motivul pentru care nimeni nu a îndrăznit să așeze vreun indicator spre Crucea făcătoare de minuni? Nu cumva au gândit aceștia că cine vrea să descopere credința și adevărata lucrare a lui Dumnezeu trebuie să o facă singur, fără să fie împins de la spate de nimeni? Așa au trăit ei până acum, și așa vor să-și ducă zilele și de acum încolo: cu gândul și cu inima la Domnul bun și blând, care nu i-a uitat niciodată. Vestita Cruce de la Coslogeni datează din anul 1620, iar legenda spune că ar fi fost făcută de un boier din Călărași pentru a fi dusă ulterior la Fetești. Se crede că a fost transportată cu un car spre destinație, dar, din cauza greutății, pe drum acesta s-a stricat. Crucea a fost dată jos pentru a putea fi reparat carul, apoi pusă înapoi la locul ei, însă abia acum a venit surpriza pentru cei prezenți: boii nu s-au mai putut mișca. În aceste condiții, credincioșii au înțepenit crucea în pământ. Din acel moment, nimeni nu a putut să o mai scoată de acolo, iar bătrânii cred că nimeni nu o va mai putea urni vreodată decât dacă Domnul va voi. Mai mult decât atât, localnicii sunt convinși că vechea cruce s-ar mai fi înălțat în timp și doar cei care vin cu credință mare în suflet au parte de tămăduire. Tot legenda spune că prima persoană care a văzut minunea la Crucea de la Coslogeni a fost un copil. Într-o zi friguroasă și ploioasă, micuțul păstor care era surdomut s-a adăpostit la rădăcina Crucii. Se crede că, după ce s-a atins de Sfânta Cruce, acesta a început să vorbească și să audă.

Din brațele Mântuitorului curge mirul

Poveștile despre incredibilele minuni săvârșite de Crucea de la Coslogeni par să nu se mai termine. Există persoane care susțin că în anumite zile, pe care nimeni nu le știe, pentru că sunt alese de Dumnezeu, din două puncte care se află pe brațele Mântuitorului, aproape de locul unde au fost bătute cuiele, se preling picături uleioase, transparente, ca un mir, care pătrund imediat în piele atunci când sunt atinse de mână omenească. De-a lungul timpului s-au mântuit cu aceste picături o fată bolnavă de epilepsie, iar o alta care avea corpul plin cu bube și-a recăpătat frumusețea pielii. Orice ființă, om sau animal care are în trup pe Necuratul sau farmece făcute, se spune că se tămăduiește imediat dacă se unge dimineața cu mirul de pe Cruce. Este și cazul unui băiat de 20 de ani care a fost adus de părinți la Crucea Sfântă. Bătrânii satului povestesc că la 12 noaptea băiatul a început să urle și să se zbată, iar imediat ce a fost uns cu mir a plecat acasă pe picioarele sale, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De altfel, în fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, oamenii îşi iau cămăși curate ca lacrima îngerilor, flori și lumânări și stau toată noaptea, veghind lângă Cruce. Cea mai puternică dovadă că puterea Crucii biruiește toate vrăjmășiile, fiind adevăratul altar de jertfă.

Micul schit

596 22 3În urmă cu 24 de ani, în 1992, la Coslogeni a luat ființă un mic schit, iar dacă Dumnezeu va încuviința, acesta se va transforma în timp într-o biserică mare, care să adăpostească mulțimea de credincioși care ajunge zilnic la Coslogeni. Deocamdată, sfântul lăcaș are doar șase călugări, toți cu frica de Dumnezeu și cu credința că, odată ce s-au atins de Crucea miraculoasă, orice problemă ar avea dispare pentru totdeauna. În imediata vecinătate a Schitului Coslogeni se găsește și o fântână pe care sătenii au numit-o Izvorul Tămăduirii. Mulți dintre oamenii locului vin special aici să ia apă, pentru că, asupra fântânii, în zi de sărbătoare, se face agheasmă și pentru că, spun ei, „când bei apă izvorâtă, simți că te faci bine și parcă devii mai curat”. Adăpostită într-o încăpere ai cărei pereți sunt pictați cu scene biblice, fântâna împrăștie în jurul ei o atmosferă unică, în care simplul gest al scoaterii apei devine unul sfânt. La Coslogeni pare că cerul s-a unit cu pământul, iar patimile sunt vindecate prin mântuire. Impozantă și cu scrisuri pe care nimeni nu le poate descifra vreodată, Crucea de la Coslogeni lucrează...

Deși mesajul scris pe Cruce nu a fost descifrat, preoții au deslușit câteva însemne care spun că aceasta a fost ridicată de domnitorul Mavrocordat în cinstea Cuvioasei Parascheva

O lecţie dată comuniştilor

Despre Crucea de leac de la Cos­logeni s-a dus vestea că e făcătoare de minuni, însă comuniştii nici nu au vrut să audă despre aşa ceva. Au făcut tot posibilul ca aceasta să dispară, însă nimeni nu s-a putut împotrivi voinţei Domnului. Chiar şi buldozerele au cedat când au încercat să demoleze Cru­cea din piatră. Semnele divine arătau clar că nu trebuie mişcată din loc. În plus, bătrânii satului vorbesc și acum despre un bărbat „nedus la bi­serică”, acesta paralizând pe loc în timp ce lucra la mutarea Crucii.