Main menu

header

  Câţiva arheologi franciscani au descoperit o fiolă de parfum asemănătoare celor utilizate de femeile din Antichitate, într-o zonă din fostul oraş biblic Magdala, situat în Israel.

Găsit într-o... piscină

  Unguentul parfumat a fost găsit intact pe fundul unei piscine complet acoperite cu nămol, alături de fire de păr şi de obiecte pentru machiaj. „Dacă analizele confirmă, această fiolă ar putea fi asemănătoare cu parfumurile şi unguentele folosite de Maria Magdalena pentru a spăla picioarele lui Iisus Hristos”, a declarat Stefano de Luca, arheologul-şef al echipei de cercetători.

A fost folosit de Maria Magdalena?

  Maria Magdalena este considerată de Noul Testament drept cel mai credincios discipol al lui Hristos, din care acesta alungase şapte demoni. Ea mai este cunoscută sub numele de „păcătoasa care a spălat rănile de pe picioarele lui Iisus”. „Nu contează dacă Maria Magdalena chiar i-a spălat picioarele lui Hristos, ci faptul că noi avem în mâinile noastre produse cosmetice de pe vremea acestuia”, a adăugat De Luca. Magdala a fost numele unui străvechi oraş de pe coasta Mării Galileei, din nordul actualului teritoriu al statului Israel. Un sat arab a existat în apropierea sitului arheologic până la războiul cu Israelul, din 1948, iar în prezent, în acele locuri se află oraşul israelian Migdal. Studium Biblicum Franciscanum efectuează şi susţine cercetări în domeniul studiilor biblice, concentrându-se pe săpăturile arheologice legate de Noul Testament şi de primii ani ai creştinismului din Orientul Mijlociu.
Maria Petrache