Main menu

header

654 20 1de Roxana Istudor

Când s-a născut, în 1975, Benjamin Stacy a băgat groaza în membrii echipei medicale de la Centrul Medical al Universității Kentucky, pentru că era „albastru ca Lacul Louise”. Vestea a făcut multă vâlvă, iar povestea venea de demult.

Membrii familiei au început să se cunune unii cu alții!

În timp ce medicii îi testau și îi analizau sângele, bunica nou-născutului a sugerat că pruncul seamănă cu „familia de oameni albaștri Fugate, de la Troublesome Creek”. Rudele au descris imediat o strămoașă a copilului, pe Luna Fugate, rămasă în folclorul local ca „femeia albastră complet”. Povestea acestor oameni depășește limitele normalului, ale geneticii și geografiei. Totul începea cu șase generații în urmă, când un refugiat francez, orfanul Martin Fugate, se stabilea în partea de est a statului american Kentucky. Era anul 1820, și omul era albastru. S-a căsătorit cu Elizabeth Smith, care și ea avea o genă recesivă, astfel încât din cei șapte copii ai lor, patru erau... albaștri. Cum nu exista rețea de transport și nici civilizație avansată, în comunitatea mică și izolată, membrii familiei au început să se cunune unii cu alții, și așa au apărut ramurile cu oameni albaștri numite Combs, Smith, Ritchie sau Stacy. Tatăl lui Benjamin provenea din această ultimă ramură. De partea cealaltă, mama băiatului se trăgea și ea dintr-o linie de urmași ai unor uniuni între rude.

„Ca apa într-o zi de vară”

În studiul detaliat intitulat „Oamenii albaștri de la Troublesome Creek”, al Universității din Indiana, este punctat faptul că la mijloc este un defect genetic numit metemoglobinemie, care a trecut din generație în generație și s-a extins mult prin intermediul căsătoriilor în cerc restrâns. „Această poveste fascinantă ilustrează interacțiunea dintre boală și societate, precum și pericolul lipsei de infor- mare și al stigmatizării”, explică expertul hematolog Ayalew Tefferi. Astăzi, urmașii familiei Fugate sunt împrăștiați în mai multe state, dar preferă anonimatul. Uneori, câte un copil albastru mai vine pe lume, cum a fost Kerry Green, născut în 1964, căruia nimeni nu i-a dat vreo șansă la viață, dar care, se pare, are aceeași anomalie sangvină sau Luke Combs, pe care specialistul Charles H. Behlen II îl descria în 1958 ca fiind „albastru ca apa într-o zi de vară”. În ceea ce-l privește pe Benjamin Stacy, trăiește în Alaska și nu mai este albastru deloc.