Main menu

header

647 18 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Munții străjuiesc planeta și omenirea de milioane de ani. Cu toate realizările care au dus la deslușirea unora dintre marile lor mistere, rămân totuși multe enigme fără nicio explicație.

Cadavrele din Dyatlov

Nouă studenți ruși au plecat în ultima călătorie a vieții lor în 1959, pe „Muntele morții”, Dyatlov, din Siberia. Au vrut să schieze și au dispărut, fiind apoi găsiți în circumstanțe dintre cele mai stranii. Echipa de intervenție a descoperit corturile sfâșiate, dar cu echipamentul dinăuntru intact. Unele cadavre erau complet înghețate la 1,6 kilometri de tabără, un altul, la circa 300 de metri de acestea, altul, la zece centimetri sub zăpadă, iar altele, într-o gaură săpată aparent chiar de cei care au pierit. Autopsiile au arătat că înnebuniseră și aveau foarte multe oase rupte, dar nu existau și răni exterioare. Examinarea hainelor a dus la constatarea că acestea conțineau un nivel foarte crescut de radiații, așa încât unii localnici cred că tinerii au dat peste o unitate sovietică secretă și au plătit cu viața, alții sunt convinși că i-au ucis extratereștrii. Nici în prezent nu există o cauză oficială a tragediei și, după toate probabilitățile, nici nu va exista vreodată.

Valea decapitaților

Parcul Național Nahanni, din Canada, parte a regiunii muntoase Mackenzie, este locul care a primit denumirea de „valea decapitaților”. Timp de secole, această parte a țării a fost ocolită de toată lumea, considerată un spațiu blestemat, și chiar multe triburi au refuzat să se stabilească aici. Iar oamenii care au făcut-o au povestit lucruri teribile despre creaturi misterioase care locuiesc în pădurile interminabile și despre spirite care bântuie neîncetat în zonă. Se spune că marea primejdie vine din partea violentului trib Naha, despre care se crede că ar fi alcătuit din fantomele unor războinici care poartă armuri și măști. De dimensiuni uriașe, aceștia ar scoate urlete stranii și și-ar decapita victimele. Aceste spirite ar fi făcut să dispară un trib întreg în secolul al XIX-lea, iar în 1908, niște căutători de aur, care au fost găsiți fără capete. Din nou, în 1918, a fost descoperit scheletul fără craniu al minerului Martin Jorgenson. Și în anii ’60 disparițiile au continuat, 44 dintre cazuri rămânând fără explicație până în prezent.

I-au atras atenţia lui Hitler!

Unul dintre cei mai misterioși munți ai lumii se află la granița Austriei cu Germania. Legendele legate de Untersberg vorbesc despre împărați romani înmormântați aici, despre civilizații dispărute care încă trăiesc prin cețurile aces- tui munte și sălbăticiuni stranii care hălăduiesc prin pădurile neumblate. De altfel, aceste povești i-ar fi atras atenția lui Hitler, care ar fi ordonat construirea unei case pe un masiv alăturat, de unde, cu ajutorul unor telescoape puternice, ar fi fost supravegheat Muntele Untersberg. La toate aceste istorii se adaugă și mărturiile unor turiști, care au afirmat, în mai multe rânduri, că au fost victime ale unor salturi inexplicabile în timp - se aflau într-o parte a muntelui și se trezeau brusc în altă parte, la distanțe care i-au făcut să bănuiască faptul că ar fi fost teleportați. Scriitorul austriac Stan Wolf pretinde că a plecat în căutarea explicației acestor salturi temporale și că a observat că în anumite locuri ale muntelui ceasul de la mână se comporta ciudat: mergea ba mai repede, ba mai încet decât în mod normal. Mai mult, într-o peșteră ar fi dat peste niște persoane care afirmau că sunt ofițeri SS din cel de-Al Doilea Război Mondial; oamenii erau în floarea vârstei și susțineau că nu știu că deflagrația s-a încheiat. Concluzia scriitorului a fost că muntele ascunde portaluri către alte dimensiuni.

Uriașul cenușiu din Scoția

647 18 3Muntele Ben Macdhui, din Scoția, pare a fi locuit de o creatură la care localnicii se referă ca la „uriașul cenușiu”. Primele mărturii despre această apariție au fost înregistrate în 1925, când un membru al Clubului Cairngorm, alcătuit din alpiniști foarte cunoscuți, a afirmat că a auzit „mai mult decât zgomotul propriilor pași”: „Am auzit un trosnet, apoi un altul, ca și cum cineva ar fi mers în urma mea, dar făcea pași de trei ori mai mari decât ai mei. Nu voi mai merge singur acolo”. Teoriile locale vorbesc despre un Yeti al Scoției. Un lucru este cert: orice ar fi în vârful muntelui rămâne un mister.

Umbre şi urlete

În Queensland, Australia, Muntele Negru este celebru pentru apariții, dispariții, umbre și urlete ciudate, toate rămase fără explicație. Una dintre fantomele cel mai renumite este cea a unui medic care stă pe vârful unui pisc. Alte povești locale implică stricarea aparaturii de la bordul avioanelor care tranzitează zona, călăreți dispăruți cu herghelii întregi cu tot, peșteri carnivore care îi „consumă” pe rătăciți.

„Munții sunt începutul și sfârșitul întregii scene naturale“ (John Ruskin, critic de artă)