Main menu

header

24-12-1de Cătălina Tăgârţă

Vă doriţi să arătaţi cât mai bine pentru a atrage privirile celor din jur? În cazul în care aţi luat câteva kilograme în plus în ultima perioadă e bine să ştiţi că le puteţi da jos la fel de repede dacă ţineţi cont de câteva reguli simple pe parcursul mesei. Mâncaţi puţin şi des şi veţi observa că, în scurt timp, veţi încăpea din nou în hainele de anul trecut. Iată ce vă sfătuieşte lector doctor nutriţionist Lygia Alexandrescu (foto) pentru a vă recăpăta silueta.

Mutaţi cea mai consistentă masă din zi dimineaţa
Toată lumea ştie că tot ce mâncăm până la ora 10:00 nu se depune, aşa că ideal ar fi să mutaţi cea mai consistentă masă în această perioadă din zi. În a doua parte a ei însă este bine să vă hrăniţi puţin şi des, să mâncaţi ori de câte ori vă este foame, fără însă a exagera. Puteţi consuma chiar şi un pătrăţel de ciocolată, de exemplu, dar numai o dată pe zi, atunci când vă e cu adevărat poftă. Dacă aveţi tot timpul chef de ceva dulce, asta înseamnă că aveţi lipsă de zinc şi n-ar fi rău să daţi o fugă până la farmacie. Seara este preferabil ca ultima masă să fie luată în jurul orei 18:00.
În cazul în care aveţi mai multe feluri de mâncare la o masă e important să faceţi pauze între acestea. Dacă sunteţi obişnuiţi să consumaţi cantităţi mari de hrană, adăugaţi în meniu o supă şi un ceai, dar fierbinţi. Astfel, veţi fi „forţaţi” să luaţi lucrurile mai încet, pentru că în caz contrar vă veţi arde. E important să beţi multe lichide (apă, suc natural şi ceaiuri neîndulcite), obicei foarte sănătos pentru rinichi, dar şi pentru stomac - acesta din urmă va fi tot timpul plin, şi senzaţia de foame va fi diminuată.

Renunţaţi la alimentele condimentate
Consumaţi multe fructe proaspete, în locul celor uscate, deoarece sunt bogate în monozaharide. Menta poate fi folosită la prepararea sucurilor proaspete de fructe, pentru că ea creează senzaţia de prospeţime, răcoare şi plin. În plus, sucul de lămâie şi laptele bătut ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpiraţie abundentă. Renunţaţi la alimentele condimentate, iuţi şi sărate! Potrivit medicului nutriţionist, şi alimentele prăjite, şi cele procesate trebuie eliminate din meniul zilnic.
O altă regulă este să mestecaţi fiecare îmbucătură de 20 de ori înainte de a o înghiţi. Astfel, mâncarea va avea timp să se aşeze, iar digestia se va face mai repede.

Fibrele elimină celulita
Pentru a scăpa de aspectul de „coajă de portocală“ al pielii e bine să urmaţi dieta anticelulitică. În primul rând, aceasta presupune evitarea alimentelor cu un conţinut mare de grăsimi, sare şi zahăr. Renunţaţi, de asemenea, la alcool şi tutun, pentru că acestea produc toxine suplimentare în corp, dar şi în piele. În schimb, e recomandat să consumaţi zilnic fibre, vitaminele A, B, C şi E, betacaroten, seleniu şi zinc. Fibrele, care ajută la eliminarea toxinelor din organism, pot fi găsite în legume şi fructe proaspete. Vitamina A (esenţială pentru întreţinerea şi vindecarea ţesutului epitelial) se poate obţine din alimente bogate în betacaroten, pe care organismul îl poate transforma în vitamina A. Aşadar, la fel ca şi betacarotenul, aceasta poate fi luată din legumele închise la culoare, cum ar fi morcovii, roşiile, pepenele verde, broccoli şi spanacul. Vitamina B se găseşte în carne de pui, carne roşie, peşte, banane, cereale integrale, drojdie, unt de arahide şi ouă. Vitamina C poate fi luată din citrice, căpşuni, roşii, ardei graşi şi fasole verde. Vitamina E se găseşte în somon, legume, carne slabă, migdale, legume cu frunze şi măsline. Cele mai bune surse de seleniu sunt tonul, grâul încolţit, seminţele de susan şi cerealele integrale, iar cele mai bune surse de zinc sunt fructele de mare, curcanul, soia şi ciupercile.

Pont! Persoanele care nu se pot abţine de la mâncare pot merge la un cabinet specializat, unde se fac împachetări cu substanţe organice sau cu loţiuni special create pentru a diminua stratul de celulită. În plus, acestea lasă o piele superbă, strălucitoare.